Na Devíne sa konalo kulinárske podujatie Ríbezľový Devín, propagovalo sa pestovanie i výroba ríbezľového vína

Ribezlovy devin sita.jpg
Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková

Hitom podujatia sa už tradične stal výnimočný ríbezľový burčiak.

Spropagovať tradíciu pestovania ríbezlí a výroby kvalitného ríbezľového vína na Devíne bolo cieľom už štvrtého ročníka kulinárskeho podujatia Ríbezľový Devín. Ako pre agentúru SITA povedal organizátor podujatia Maroš Mačuha: „Súčasťou rôznorodej gastronómie je už tradične bohatý hudobný program ladený v štýle swingu a kultúry 20.-30. rokov 20. storočia. Dôvodom je jednak historická lokalita Devína, ale hlavne to, že tradície výroby v Bratislave presláveného Devínskeho ríbezláku siahajú práve do obdobia prvej Československej republiky.

Návštevníci mali na podujatí možnosť vidieť až 50 historických cyklistov v dobovom oblečení v rámci sprievodného programu Velo orbis, na ktorom sa zúčastňujú aj nadšenci z okolitých štátov. Okrem predaja a degustácie najkvalitnejších vín z červených aj čiernych ríbezlí od vinárov nielen z Devína, čakala na návštevníkov pestrá ponuka produktov z ríbezlí, ako džemy, sirupy a rôzne pečené jedlá.

Symbolicky, na sviatok sv. Urbana, bol v roku 2007 založený Devínsky spolok vinárov a vinohradníkov. Členovia spolku si zobrali za cieľ obnoviť vinárske a vinohradnícke tradície v Devíne. Ich zámerom je záchrana a oživenie vinohradov, pivníc a viech v Devíne, zviditeľnenie a zachovanie Devína ako vinárskeho mestečka. Jedným z prvých úspechov je začlenenie Devína do Malokarpatskej vínnej cesty, zdokumentovanie a sprístupnenie histórie vinohradníctva v Devíne.

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk