Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

BHS Komorný koncert z diel slovenských skladateľov pre sólový klavír a pre 2 klavíry

Bhs komorny koncert z diel slovenskych skladatelov pre solovy klavir a pre 2 klaviry 11 bhs 2023 palovicova cizmarovic png
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu

Účinkujú

Jordana Palovičová – klavír
Jakub Čižmarovič – klavír

Program

Peter Machajdík – Spýtaj sa lesa
Ľuboš Bernáth – Allegro giocoso pre klavír a 2 bongá

Eugen Suchoň – Intermezzá ESD 89/5a z cyklu Kaleidoskop
Dušan Martinček – Venovania
Dezider Kardoš – Tri skladby pre 2 klavíry
Jevgenij Iršai – Dark side of contemplation pre dva klavíry      p r e m i é r a
Ján Cikker
– Slovenská suita pre 2 klavíry, op. 22

Vstupné 16 €      Vstupenky

Koncertom z diel slovenských skladateľov pokračuje festivalová tradícia v prezentácii komornej tvorby pre jednotlivé hudobné nástroje. V rámci tohto ročníka bude protagonistom klavír. Sólistami recitálu sú Jordana PalovičováJakub Čižmarovič, výrazné osobnosti a umelecky i pedagogicky spriaznení interpreti, vzdávajúci hold predstaviteľom slovenskej moderny Eugenovi Suchoňovi, Jánovi Cikkerovi a Deziderovi Kardošovi. Pripomenú aj hudobný odkaz nástupníckej generácie v dielach Dušana Martinčeka, Ľuboša Bernátha a Petra Machajdíka. Dielo Dark side of contemplation z pera Jevgenija Iršaia vzniklo špeciálne pre festivalové pódium a zaznie v premiére.

Jordana Palovičová
Jordana PalovičováHlavné mesto Bratislava plánuje v tomto roku opraviť 37 kilometrov ciest. Stihnúť by to chceli do začiatku predsedníctva SR v Rade Európskej únie, ktoré sa začne v júli. Na opravy má radnica pripravených 11,5 milióna eur, z toho osem miliónov eur prispel štát a zvyšných 3,5 milióna eur vyčlenila Bratislava vo svojom rozpočte. Okrem ciest plánuje hlavné mesto opraviť aj Most SNP či osvetliť priechody pre chodcov. Obyvatelia sa musia pripraviť v nasledujúcich mesiacoch na viaceré dopravné obmedzenia. O opravách ciest dnes na tlačovej konferencii informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. S opravami ciest plánuje radnica začať už v marci. Desiatky kilometrov ciest chcú opraviť do konca júna tohto roka. Opraviť plánujú frekventované úseky napríklad na Rožňavskej, Vajnorskej, Štefánikovej, Trnavskej či Staromestskej ulici, opravovať budú aj cestu na Mlynských nivách či na Nábreží arm. gen. L. Svobodu. „Vybrali sme úseky, ktoré nesúvisia len s predsedníctvom, ale ich bežne využívajú tisíce ľudí,“ priblížil primátor Nesrovnal. Plánované opravy ciest si v nasledujúcich mesiacoch vyžiadajú viaceré dopravné obmedzenia. Informácie o aktuálnych obmedzeniach budú môcť ľudia nájsť na internetovej stránke Bratislavy www.bratislava.sk. Vedenie Bratislavy však sľubuje, že sa bude snažiť obmedzenia čo najviac eliminovať. „Máme pripravenú dopravnú štúdiu, aby nedochádzalo k dopravným kolapsom. Všetky práce, ktoré budeme robiť, sme konzultovali s Krajským dopravným inšpektorátom a koordinovali s Národnou diaľničnou spoločnosťou i Bratislavským samosprávnym krajom. Harmonogram opráv sme nechali posúdiť aj vo Výskumnom ústave dopravnom v Žiline,“ vymenováva primátor opatrenia na zmenšenie dopravných obmedzení. V niektorých úsekoch, kde nebývajú ľudia, sa bude dokonca pracovať aj v noci. Opravovať sa však nebudú len cesty. Mesto chce osvetliť aj desiatku bratislavských priechodov pre chodcov. V auguste čaká oprava aj frekventovaný Most SNP. Vymieňať tam budú povrch vozovky, natrú zábradlia, opravia zvodidlá i chodník pre peších. Ako priblížila vedúca oddelenia správy komunikácií na bratislavskom magistráte Eva Uhliariková, oprava Mosta SNP bude technicky náročnejšia a pripravujú ju spolu s dopravnými inžiniermi. Ako dodala, opravu by chceli stihnúť v auguste, keď je doprava v meste pre letné prázdniny odľahčenejšia. Most pri oprave neplánujú úplne uzatvoriť, no dopravným obmedzeniam sa nevyhnú.
Jakub Čižmarovič
Jakub Čižmarovič foto Alexander TrizuljakOsobitú tvorbu a výnimočnú osobnosť maliara Arnolda Petra Weisz-Kubínčana predstaví od piatka 12. februára najnovšia výstava Galérie mesta Bratislavy (GMB). Expozícia nazvaná Arnold Peter Weisz-Kubínčan: Hľadanie identity ponúkne podľa slov jej kurátorky Zsófie Kiss-Szemán nielen diela tohto predstaviteľa slovenského netradičného žánrového maliarstva medzivojnového obdobia, ale aj jeho pohnutý osud. Výstavu v sídle GMB na Františkánskom námestí 11 slávnostne otvoria vo štvrtok 11. februára, verejnosti bude prístupná od piatka 12. februára do 24. apríla. Následne od 30. júna do 4. septembra sa presunie do Oravskej galérie v Dolnom Kubíne. Arnold Peter Weisz-Kubínčan (1898 Usch/ Ujść, Poľsko – 1944 Auschwitz-Birkenau, Poľsko alebo Sachsenhausen, Nemecko) navštevoval v rokoch 1913 až 1916 Umeleckopriemyselnú školu v Budapešti, kde študoval sochárstvo. V roku 1917 musel narukovať. Po vojne v roku 1920 pokračoval v umeleckých štúdiách v Berlíne. Okolo roku 1923 sa vrátil do Dolného Kubína, od roku 1934 žil v Martine. Od roku 1933 používal aj prídomok Kubínčan, v roku 1939 sa dal pokrstiť a prijal meno Peter. Zomrel za nejasných okolností počas alebo po prevoze do koncentračného tábora v Auschwitzi-Birkenau pri Krakove alebo v Sachsenhausene v Nemecku. Rovnako tragický osud postihol aj jeho diela, jeho maľby v majetku rodiny Krommerovcov boli podobne ako diela jeho švagra Helmuta Krommera v roku 1945 zničené. Kolekcie diel maliarovej predčasne ukončenej tvorby, ktoré sa zachovali po holokauste, svedčia o jednom z najautentickejších výtvarných prejavov v medzivojnovom umení Slovenska, priblížila životnú dráhu umelca v texte k výstave jej kurátorka Zsófia Kiss-Szemán. Výstavu môžu záujemcovia vidieť do 24. apríla denne od 11. do 18. hodiny, okrem pondelka.

Cena: 16 €

Vstupenky

https://svk-websale.colosseum.eu/sf/standard/Hall/Index/16319/Ho_sla_b0zQ82fY_rov__xcodex_AGA1gFbU4wg-kmRAxWxBQp_com_LjqBduYKAxaKtYA__?

Viac info

http://www.filharmonia.sk/events/event/bhs-2-klaviry/

október, 2024

pon

ut

str

štv

pia

so

ne

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Žiadne udalosti

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X