Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Symfonický orchester mladých z Barcelony

Symfonicky orchester mladych z barcelony jove orquestra simfonica de barcelona jpeg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu

Účinkujú

Symfonický orchester mladých z Barcelony
Carlos Checadirigent
Ilya Maximov – klavír

Program

Eduard Toldrà – Empúries
Sergej Rachmaninov – Koncert pre klavír a orchester č. 2 c mol, op. 18
Ruperto Chapí – El tambor de granaderos
Nikolaj Rimskij-Korsakov – Španielske capriccio, op. 34
Manuel de Falla – Trojrohý klobúk, suita č. 2
image001

Masívy Pyrenejí akoby stále blokovali dostatočný prísun hudobných informácií z Ibérie. Španielska, respektíve portugalská hudba pôsobia v našich podmienkach stále exoticky. Je preto veľmi záslužné, ak ju môžeme spoznávať detailnejšie.
Katalánsky skladateľ Eduard Toldrá sa zaslúžil o rozkvet hudobnej produkcie predovšetkým v Barcelone. V roku 1944 sa podieľal na vzniku tamojšieho symfonického orchestra. V skladbe Empúries vzdal hold historickému regiónu Katalánska Empordá. Ruperto Chapí zohral významnú úlohu vo formovaní novodobej hudobnej kultúry Španielska. Inicioval vznik agentúry na ochranu autorských práv, bol spoluorganizátorom hudobných festivalov maurskej a kresťanskej hudby. Ako autor sa venoval najmä zarzuele – španielskej spevohre. Nikolaj Rimskij-Korsakov slúžil ako dôstojník cárskej námornej flotily a na plavbách načerpával hudobné inšpirácie. Patrí k nim aj suita Španielske capriccio – jedno z prvých diel zbližovania ibérskej a kontinentálnej kultúry. Manuel de Falla je zakladateľom novodobej hudobnej kultúry v Španielsku. Dlhý čas pôsobil v Paríži, fascinovaný Ravelom, Debussym, Schmittom. Nestratil však väzby na pyrenejskú hudbu: balet Trojrohý klobúk uviedli v Paríži s Picassovými kostýmami; Falla poskytol rýdzo španielske hudobné menu. Program koncertu obohatí klavírny koncert č. 2 Sergeja Rachmaninova, ktorý mu po rokoch depresie priniesol triumfálny úspech.
Po úspechu orchestra mladých hudobníkov z Madridu na BHS pred tromi rokmi, prichádzajú tentoraz mladí z metropoly Katalánska s rovnakým entuziazmom a snahou zaujať našich poslucháčov.

Carlos Checa
Na rohu Uzbeckej a Kazanskej ulice v Podunajských Biskupiciach už onedlho pribudne Oppidum. V lokalite, ktorá prešla v posledných rokoch značným rozvojom a oplýva skvelou občianskou vybavenosťou, chystá výstavbu developerská spoločnosť Oppidum, s. r. o. [caption id="attachment_10940" align="alignnone" width="640"]cdn.sita.sk alt="Podunajské Biskupice" width="640" height="349"> www.oppidum.sk/caption] Projekt pozostáva z dvoch objektov – z hlavnej budovy s desiatimi nadzemnými podlažiami a menšej budovy s dvoma poschodiami. Celkovo tam vznikne 133 bytov a 196 parkovacích miest. Cena za meter štvorcový dosahuje približne 1 800 eur/m2 vrátane DPH. Najlacnejšie byty sú v ponuke za 61-tisíc eur, parkovacie miesto stojí 7 900 eur. Jeho kúpa je podmienkou pri kúpe dvoj- a viacizbových bytov. S výstavbou sa začne na jar tohto roka, s dokončením sa ráta na jeseň 2017. K projektu patrí aj 1 700 metrov štvorcových veľký park, ktorý bude súčasťou zabezpečeného dvora. Bližšie informácie nájdete na stránke www.oppidum.sk>spoločnosti. [caption id="attachment_10939" align="alignnone" width="640"]cdn.sita.sk alt="Podunajské Biskupice" width="640" height="482"> www.oppidum.sk/caption]

Carlos Checa

Ilya Maximov
Ilya Maximov
Symfonický orchester mladých z Barcelony
Symfonický orchester mladých z Barcelony

Cena: 20, 16, 12 €

Vstupenky

38857

Viac info

http://www.filharmonia.sk/events/event/bhs24-jos-barcelona/

október, 2024

pon

ut

str

štv

pia

so

ne

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Žiadne udalosti

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X