V piatok sa začne trojdňový festival súčasného vizuálneho umenia

Ma ria ju dova a andrej boleslavsky dust virtua lna realita 2017.jpg
DOM 2017

DOM 2017 (D-ielo O-tvorené M-iestu) je 3-dňový festival súčasného vizuálneho umenia so sprievodnými podujatiami. Počas tretieho ročníka sa predstaví 18 vizuálnych umelcov, hudobníkov a performerov zo Slovenska i zahraničia.

Festival DOM sa odlišuje od klasickej výstavnej koncepcie a inklinuje k nomádskej, procesuálnej a periférnej prezentácii súčasného umenia – mimo centrum mesta.

»YOU ARE HERE« sa tematicky venuje pohybu a transferu – fyzickému i virtuálnemu. Odkazuje k mapám a GPS súradniciam. Reflektuje dobu rýchleho premiestňovania sa a poukazuje na multiplikáciu vedomia, keď dokážeme byť „prítomní“ na niekoľkých miestach a úrovniach súčasne. Výsledkom týchto virtuálnych ciest a množení je zdeformovaný vzťah jednotlivca k reálnemu časopriestoru. Nekonečnosť alternatív a interpretácií dnešnej doby spôsobuje fragmentárne a odcudzené vnímanie jednotlivca.

Trajektória realizácie 3. ročníku taktiež nie je jednoduchá a priama, práve naopak, je meniaca sa v procese, priestore a čase. Festival DOM 2017 sa mal pôvodne uskutočniť na periférii mesta – v Zimnom prístave v galérii HotDock. Jednotliví umelci, účinkujúci i kurátorky festivalu na toto územie a priestor galérie reagovali site a time specific. Festival sa však krátko pred svojím začiatkom musel nútene presťahovať do iných alternatívnych priestorov. Tento presun bol z organizačného hľadiska nevyhnutný a stal sa veľkou výzvou pre umelcov i kurátorky, aby »YOU ARE HERE« prekoncipovali a adaptovali do nového priestoru s úplne odlišným charakterom.

Jedinečným zážitkom pre festivalového diváka zostáva virtuálna realita spojená so súčasným tancom DUST od Márie Júdovej a Andreja Boleslavského. Tému pohraničných vojenských stavieb a vlastenectva otvorí médiami pretriasaný projekt Bunker Kunst Ondřeja Bělicu. Mário Kastelovič pre festival pripravuje kritickú živú plastiku o virálnej ľudskosti a úprimnosti, v ktorej glosuje komunikačné vládne stratégie.

Ironické postinternetové videá, ktoré komentujú virtuálny svet a popkultúru, odprezentuje na festivale Eden Mitsenmacher, mladá Američanka s izraelskými koreňmi žijúca v Holandsku. DOM 2017 bude obohatený aj o videomapping na tému nekontrolovateľného toku od Jána Kršku. Ďalším zaujímavým zážitkom bude polnočný koncert skupiny Čisté Tvary s VJ projekciou Mariána Vredíka. Obe si budú môcť diváci pozrieť aj v rámci festivalu Biela noc.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Bratislavský samosprávny kraj a hlavné mesto Bratislava.

Dom 2017 plagat.jpg

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk