Blížia sa najkrajšie sviatky roka, s nimi však aj prejedanie sa. Tu je zopár tipov, ako jesť zdravo aj počas Vianoc

Jedlo, rezeň
ilustračné: pixabay.com

Vianoce označujú mnohí za najkrajšie sviatky roka. Počas nich si ľudia doprajú stoly plné rôznych dobrôt. Prejedanie sa počas sviatkov nie je ničím výnimočným a niektorí skončia aj s bolesťami brucha. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky preto prináša tipy, ako jesť zdravo aj počas Vianoc a neublížiť tak svojmu telu.

Ako uvádza Úrad verejného verejného zdravotníctva SR, posledné dni roka, či už Vianoce alebo Silvester, sa obvykle spájajú s prejedaním sa. V tomto čase sa konzumujú potraviny s vyšším obsahom cukru a tuku. Toto spôsobuje nápor na tráviace orgány, ku ktorým patrí napríklad žalúdok či žlčník. Aj počas sviatkov sa však dá stravovať zdravo a ušetriť tak naše orgány od záťaže alebo prípadnej bolesti. Nápor na tráviace orgány tak možno zmierniť premysleným výberom základných potravín, surovín a taktiež samotnou zdravšou prípravou vianočných jedál.

Ako uvádza úrad, prvým krokom k stravovaniu, ktoré nespôsobí problémy, je snažiť neprejedať sa a konzumovať pokrmy radšej častejšie, no v menších porciách a nerobiť si zbytočne veľké zásoby potravín. „Najmä počas nadchádzajúcich sviatkov je potrebné mať na pamäti možné zdravotné riziká, ktoré vzniknú pri nadmernej konzumácii nezdravých pokrmov. Osobitne sa to týka ľudí, ktorí trpia nejakým druhom alergie, cukrovkou, chronickými ťažkosťami s trávením, prípadne majú vysoký krvný tlak alebo cholesterol,“ dopĺňa ÚVZ SR.

K neodmysliteľnej súčasti Vianoc patria „sladké pokušenia“ v podobe koláčov či iného sladkého pečiva. Ako uvádza úrad, tradičné sladké recepty je však možné pripraviť aj výmenou určitých surovín za ich zdravšie alternatívy. Úrad odporúča namiesto bielej múky použiť špaldovú, pohánkovú alebo celozrnnú pšeničnú. Cukor je možné nahradiť medom, prípadne si koláče osladiť usušeným ovocím.

„Jemné pečivo nepečte do hneda, stačí do zlatistého odtieňa, do cesta pridajte surové, nie opražené orechy a semienka. Znížite tak tvorbu akrylamidu, chemickej látky, ktorá sa tvorí najmä v potravinách s obsahom škrobu pri vyšších teplotách pečenia. Konzumácia potravín, ktoré akrylamid obsahujú, potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Rovnako stačí do zlatista vyprážať aj zemiaky. Predtým ich namočte na niekoľko minút do teplej slanej vody, zníži sa tým množstvo cukru, z ktorého sa tvorí akrylamid,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Zdravšie tipy v skratke podľa ÚVZ SR:

  • pri pečení používajte namiesto bieleho cukru med,
  • uprednostnite sušené ovocie, ktoré nebolo chemicky ošetrené, orechy nepražené a nesolené,
  • pri fritovaní zemiakov udržiavajte teplotu 160-175 stupňov Celzia, pri opekaní v rúre 180-220 stupňov Celzia.

Zdravšie, no naďalej chutne, možno pripraviť aj jedlá z mäsa. Ako uvádza úrad, predovšetkým je potrebné menej soliť. „Odborníci odporúčajú prijať v strave denne maximálne 5 gramov soli. Namiesto vyprážania mäso uduste, pečte alebo pripravte na pare a okrem rýb dajte prednosť bielym druhom mäsa,“ napísal úrad vo svojich tipoch.

Tradičný zemiakový šalát nemôže počas Vianoc chýbať na žiadnom stole, aj ten sa však dá urobiť o niečo zdravším, a síce tak, že namiesto majonézy použijeme biely jogurt. „K mäsu si doprajte veľa zeleniny, dá sa upraviť na mnoho spôsobov. Na Vianoce bývajú doma väčšie zásoby ovocia ako inokedy, skúste si urobiť miešané šaláty, napríklad v kombinácii s odtučneným tvarohom či syrom, alebo namixovať zeleninovo-ovocné šťavy,“ doplnil ÚVZ SR.

Úrad sa vyjadril aj ku konzumácii alkoholu, ako tvrdí, iba máloktorá návšteva sa zaobíde bez uvítacieho pohárika alkoholu. „Ustriehnite si popíjanie, alkohol je zdrojom nadbytočnej energie, ale telu nedodá žiadne výživné látky, ani vitamíny a minerály. Navyše, vyvoláva chuť na kalorické pokrmy v podobe ťažších mastných jedál, na sladkosti, či na slané pochúťky,“ informoval úrad.

Ako na záver dodal úrad, žalúdku pomôže napríklad prechádzka. „Počas sviatočných dní neprepadnite úplne lenivosti, ak ich netrávite na horách, vyvážite kalorické prehrešky voči bežnej životospráve prechádzkou, či už s rodinou, s priateľmi, so psíkom, alebo hrou s deťmi na čerstvom vzduchu. Hodinka pohybu denne vám zlepší náladu, prevetráte si hlavu a pomôžete aj svojmu zdraviu.“

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk