Bratislavské hotely spotrebovali 570 kilogramov kontaminovaných produktov z holandských vajec

Vajcia pixabay.com_.jpg
ilustračné: pixabay.com

Kontaminované produkty z holandských vajec sa do štyroch bratislavských hotelov dostali cez spoločnosť Transgourmet. Inšpektori Úradu verejného zdravotníctva pri kontrole zistili, že celkovo sa spotrebovalo 570 kilogramov pasterizovanej vaječnej hmoty s obsahom fipronilu a dodávateľovi bolo vrátených 90 kilogramov.

Dodávky nevyhovujúceho produktu Eifix Vollei aus Bodenhaltung flüssig, pasteurisiert sa do hotelov uskutočnili od 24. júla do 14. augusta.

„Pri kontrole bolo zistené, že odberatelia zo všetkých štyroch hotelov neobdržali informáciu od spoločnosti Transgourmet o nevyhovujúcom výrobku,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Zároveň prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania vyzval k ústretovosti a zodpovednosti, aby v prípade, ak v skladoch majú takéto výrobky, ich nepoužívali na prípravu pokrmov. „V prípade, že má zariadenie spoločného stravovania takéto výrobky na sklade, je potrebné obratom kontaktovať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva,“ upozornil Mikas.

Úrad verejného zdravotníctva dostal v stredu 16. augusta cez rýchly výstražný systém z Rakúska varovné oznámenie o nelegálnom pesticíde fipronil vo vajíčkach. „Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave konal okamžite, ešte včera ako aj v priebehu dnešného dňa v príslušných hoteloch vykonal kontrolu, náležité šetrenie a pozastavenie výrobkov,“ informoval vo štvrtok hlavný hygienik SR Ján Mikas. V najbližších dňoch budú orgány verejného zdravotníctva ďalej vykonávať potrebné šetrenia v súvislosti s inkriminovanými produktmi.

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk