4 druhy húb, ktoré majú hodnotu zlata a v lese ich nájdete úplne zadarmo

hríb
hríb Foto: depositphotos.com

Po daždi sa v slovenských lesoch často objavuje ideálne prostredie na rast húb. Mnohé druhy, ktoré sa dajú bežne nájsť, patria medzi cenovo aj chuťovo najžiadanejšie. Niektoré z nich sú v obchodoch pomerne drahé, no v prírode rastú úplne prirodzene a sú dostupné pre každého, kto sa vyberie na prechádzku do lesa.

Ceny húb sa môžu z roka na rok meniť. Závisia od počasia, vhodných podmienok a úrody. V období slabého výskytu bývajú hríby a ďalšie obľúbené druhy na trhoch a vo výkupe výrazne drahšie než obvykle. Preto sa mnohí ľudia radšej vyberú zbierať huby sami.

Nižšie sú štyri druhy, ktoré patria k najobľúbenejším jedlým hubám v našich lesoch. Sú bežné, dobre rozoznateľné a v kuchyni majú široké využitie.

1. Hríb hnedý (Xerocomus badius)

Hríb hnedý, u nás často nazývaný aj suchohríb, sa vyskytuje v ihličnatých aj zmiešaných lesoch. Nájsť ho možno pod smrekmi, borovicami alebo bukmi. Patria medzi jedlé hríbovité huby a vyznačuje sa:

  • hnedým, mierne lesklým klobúkom
  • žltými rúrkami, ktoré po dotyku modrajú
  • pevnou dužinou vhodnou na varenie aj sušenie

V kuchyni sa používa do polievok, omáčok či praženíc. Po usušení si dobre zachováva chuť aj arómu.

2. Hríb smrekový (Boletus edulis)

Hríb smrekový patrí medzi najvyhľadávanejšie jedlé huby v Európe. Vyrastá najmä v smrekových a zmiešaných lesoch, od konca jari do jesene. Typické znaky:

  • masitý klobúk svetlo až tmavohnedej farby
  • svetlé rúrky, ktoré nefarbia do modra
  • biela a pevná dužina bez výraznej vône

V kuchyni je veľmi univerzálny. Používa sa na prípravu praženíc, omáčok, polievok a často sa suší. Sušený hríb smrekový patrí medzi najvýraznejšie prírodné dochucovadlá.

3. Liška obyčajná (Cantharellus cibarius)

Liška obyčajná je bežná jedlá huba, ktorá rastie najmä v ihličnatých a listnatých lesoch. Nájdeme ju od leta až do jesene, najčastejšie na miestach s machom. Spoznáte ju podľa:

  • výraznej žltej až oranžovej farby
  • zvlneného klobúka s typickými lištami namiesto pravých lupeňov
  • tuhej dužiny, ktorá sa pri varení nerozpadáva

Lišky sú obľúbené do omáčok, rizota, praženíc či ako príloha. Majú nízku energetickú hodnotu a sú zdrojom vitamínu B3 a stopových prvkov.

4. Rýdzik smrekový (Lactarius deterrimus)

Rýdzik smrekový je jedlá huba, ktorá rastie najmä pod smrekmi. Často sa objavuje v kolóniách. Vyznačuje sa:

  • oranžovým klobúkom s pásikavým vzorovaním
  • oranžovým mliekom, ktoré na vzduchu tmavne
  • špecifickou vôňou a jemne korenistou chuťou

Rýdziky sa tradične smažia na masle alebo nakladajú do nálevu. V mnohých krajoch patria medzi obľúbené sezónne špeciality.

Záver: Les poskytuje chutné, bezpečne rozoznateľné a hodnotné jedlé huby

Aj keď ceny niektorých húb v obchodoch alebo na trhoch môžu byť vysoké, v našich lesoch rastú mnohé hodnotné druhy zadarmo. Pri zbere je však vždy nevyhnutné riadiť sa základnými pravidlami:

  • zbierať iba huby, ktoré bezpečne poznáte
  • nezbierať prezreté alebo červivé plodnice
  • dbať na ochranu prírody a nepoškodzovať podhubie

Ak si domov prinesiete hríby, lišky alebo rýdziky, nejde len o surovinu na varenie. Ide aj o príjemný čas v prírode a možnosť odniesť si domov kvalitné potraviny z vlastných rúk.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk