Aby bola zemiaková kaša nadýchaná a krémová. Varte zemiaky týmto spôsobom

zemiaková kaša
zemiaková kaša Foto: depositphotos.com

Zemiaková kaša patrí medzi klasiky, ktoré jednoducho nikdy nesklamú. Jemná, hladká a krémová štruktúra, ktorá sa rozplýva na jazyku, dokáže povýšiť aj obyčajný obed na skutočnú pochúťku. No určite sa vám už stalo, že namiesto nadýchanej kaše vznikla lepkavá, mazľavá hmota, ktorá sa prilepila na lyžicu aj na podnebie – a na tanieri z nej zostalo viac sklamania než radosti. Ako tomu predísť? Tajomstvo dokonalej kaše sa začína už pri samotnom varení zemiakov.

Prečo sa kaša niekedy nepodarí?

Mnohí si myslia, že chyba je v pomere mlieka a masla. Pravda je však oveľa jednoduchšia – ide o spôsob, akým zemiaky varíte. Ak ich olúpete ešte pred varením, robíte krok, ktorý môže všetko pokaziť. Olúpané zemiaky totiž pôsobia ako špongia – nasávajú vodu, ktorá sa počas ďalšej prípravy premieša so škrobom. Výsledkom je hutná, ťažká masa, ktorá pripomína plastelínu a má od nadýchanej kaše na míle ďaleko.

Základ úspechu: varenie v šupke

Správny postup je prekvapivo jednoduchý: zemiaky vždy varte v šupke. Áno, možno vás to prekvapí, pretože väčšina z nás to robí tak, ako nás to naučila mama – ošúpať, nakrájať a variť. Lenže zemiaky so šupkou si zachovajú prirodzenú ochranu, vďaka ktorej sa voda nedostane priamo k ich škrobu. Po uvarení ju jednoducho zlejete a zemiaky budú ideálne suché a pripravené na spracovanie.

Okrem dokonalej konzistencie má tento postup ešte jednu výhodu – vo vnútri zemiaka zostane viac živín, minerálov a vitamínov, ktoré sa inak do vody vyplavujú. Takže nielenže bude kaša chutnejšia, ale aj výživnejšia.

Ako na to krok za krokom

  1. Vyberte správne zemiaky. Na kašu sa najviac hodia tie s označením C, prípadne B – sú múčnatejšie a po uvarení sa ľahšie rozpadávajú. Typ A, ktorý sa používa napríklad do zemiakového šalátu, sa na kašu nehodí – zostáva tuhý a lojovitý.
  2. Zemiaky dôkladne umyte, ale nešúpte ich.
  3. Varte ich celé v osolenej vode, kým nezmäknú.
  4. Po uvarení vodu zlejte a nechajte ich krátko odpariť – zemiaky by mali byť suché, nie rozmočené.
  5. Až teraz ich ošúpte – pôjde to ľahko, šupka sa sama oddeľuje.

Vymiešajte dokonalú kašu

Keď máte pripravené horúce zemiaky, pustite sa do ich spracovania. Najlepšie je použiť klasické šťuchadlo alebo ručný mixér s nízkymi otáčkami – ak to preženiete, kaša môže byť lepkavá. Pridajte maslo (čím kvalitnejšie, tým lepšie) a teplé mlieko. Aby bola kaša ešte jemnejšia, môžete časť mlieka nahradiť smotanou na šľahanie – dodá jej krémovosť a bohatú chuť.

Niektorí kuchári pridávajú aj štipku muškátového orieška či pár kvapiek olivového oleja – výsledná chuť je potom nečakane plná a luxusná.

Malé triky pre veľký výsledok

  • Kašu pripravujte hneď po uvarení zemiakov – ak vychladnú, stratia ideálnu konzistenciu.
  • Nemixujte ju príliš dlho. Nadmerné miešanie uvoľňuje škrob a spôsobuje, že kaša zhustne a stratí ľahkosť.
  • Ak sa vám zdá príliš hustá, pridajte po troškách teplé mlieko – nikdy nie studené!

Ak teda chcete, aby vaša zemiaková kaša bola vždy jemná, hladká a krémová, začnite už pri jej základe – pri varení zemiakov. Stačí malá zmena v postupe a výsledok vás prekvapí. Nabudúce, keď budete podávať rezne či dusené mäso, uvidíte, že aj obyčajná kaša môže chutiť ako od šéfkuchára.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk