Ako uchovať slivky až do jari? Vďaka týmto trikom si ich vychutnáte aj po pol roku ako čerstvé

slivky

Jeseň je v plnom prúde a záhrady sa pod ťarchou plodov prehýbajú. Slivky dozrievajú a neraz ich je viac, než dokážeme zjesť či spracovať okamžite. Niečo padne na koláče a knedle, zopár si odtrhneme priamo zo stromu, ale čo s ostatnými? Vyhadzovať ich by bola veľká škoda. Práve teraz je ten správny čas zamyslieť sa, ako si ich uchovať, aby nám robili radosť aj počas zimy.

Prečo sa oplatí uchovať si slivky na zimu?

Slivky sú ovocím, ktoré v sebe spája lahodnú chuť a vysokú výživovú hodnotu. Obsahujú množstvo vlákniny prospešnej pre trávenie, draslík posilňujúci srdce a svaly či vitamíny skupiny B, ktoré podporujú nervový systém a psychickú pohodu. Navyše sú zdrojom antioxidantov a polyfenolov, ktoré chránia cievy a spomaľujú starnutie buniek.

Keďže majú málo kalórií a veľa vody, môžete ich bez výčitiek zaradiť do jedálnička aj v období, keď si strážite váhu. A ich jemne kyslastá chuť oživí nielen sladké recepty, ale aj jesenné omáčky k divine alebo bravčovému.

Mrazenie – rýchla záchrana jesennej úrody

Ak chcete mať k dispozícii slivky aj v januári, zamrazte ich práve teraz. Najlepšie je použiť zrelé, ale pevné plody. Postup je jednoduchý:

  1. Slivky umyte, osušte a vykôstkujte.
  2. Rozrežte ich na polovice alebo na mesiačiky.
  3. Rozložte na tácku v jednej vrstve a vložte do mrazničky.
  4. Po niekoľkých hodinách ich presypte do vrecúšok alebo nádob – ideálne po menších dávkach.

Takto sa nelepia do jednej kopy a v zime ich môžete rovno použiť do koláčov, kompótov či smoothie.

Zaváranie vo vlastnej šťave – tradičná jesenná klasika

Jeseň je už od nepamäti obdobím, keď gazdinky sterilizujú ovocie na zimu. Slivky sa dajú zavárať aj úplne bez cukru a nálevu – postačí vlastná šťava.

  • Slivky prekrojte na polovice, uložte do pohárov a dobre zatvorte.
  • Sterilizujte približne 20 minút pri teplote 80 °C.

Takto pripravené slivky si udržia prirodzenú sladkosť a po otvorení pohára ich môžete hneď použiť do jogurtu, na koláče alebo zjesť len tak lyžičkou.

Slivkový crumble – ideálny dezert na chladné večery

Čerstvo zavárané slivky sú ako stvorené na rýchle jesenné dobroty. Mrveničkový crumble je recept, ktorý vás zahreje počas sychravých dní. Stačí ovocie, posýpka z múky, vločiek, masla a cukru – a v priebehu pol hodiny máte na stole dezert, ktorý rozvonia celý dom.

Džem bez cukru – jesenná dávka energie v pohári

Ak sa vyhýbate bielemu cukru, skúste si pripraviť slivkový džem v zdravšej verzii. Stačí kilo zrelých sliviek, trocha vody a citrónová šťava. Podľa chuti môžete pridať stéviu, čakankový sirup či erythritol. Tento džem je výborný na palacinky, čerstvý chlieb alebo do jogurtu a zachováva si prirodzenú chuť sliviek.

Sušené krížalky – návrat do detstva

Jeseň bez sušených sliviek by bola neúplná. Krížalky sú klasikou, ktorá vydrží v suchu a tme aj dva roky. Usušiť ich môžete v rúre, sušičke alebo tradične na slnku. A ak ich necháte sušiť kratšie, zostanú mäkšie a pripomenú skôr ovocné cukríky – ideálne ako zdravá desiata do práce či školy.

Práve teraz je ten najlepší čas myslieť na zimu a spracovať slivky, ktoré dozrievajú na stromoch. Či už ich zamrazíte, zavárate, usušíte alebo premeníte na džem, odmenou vám bude kúsok leta uprostred chladných mesiacov. Slivková sezóna je krátka, no vďaka správnym trikom si ju môžete predĺžiť až do jari.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk