Exotická rýchlovka. Kuracie rezančeky v ázijskej úprave

kuracie na ázijský spôsob
kuracie na ázijský spôsob Foto: depositphotos.com

Ázijská kuchyňa je známa tým, že dokáže spojiť jednoduché suroviny s výraznými chuťami a rýchlou prípravou. Jedným z najčastejšie používaných druhov mäsa v mnohých ázijských receptoch je kuracie mäso, ktoré sa vďaka svojej jemnej chuti a rýchlej tepelnej úprave výborne hodí na jedlá pripravované na panvici či vo woku.

Typickým znakom týchto jedál je kombinácia rýchlo restovaného mäsa, čerstvej zeleniny a aromatických surovín, ako sú sójová omáčka, cesnak, zázvor či rôzne koreniny, ktoré dodávajú výslednej chuti hĺbku a vyváženosť. Do podobných pokrmov sa často pridávajú aj mungo klíčky alebo pór, ktoré jedlu dodajú sviežosť a chrumkavosť.

Ako príloha sa bežne používajú ryžové rezance alebo ryža. Ryžové rezance sú obľúbené najmä pre svoju neutrálnu chuť, rýchlu prípravu a to, že sa zväčša vyrábajú z ryžovej múky a vody, takže bývajú prirodzene bezlepkové. Ryža – najmä jazmínová alebo basmati – je zasa tradičnou prílohou v mnohých ázijských krajinách a svojou vôňou krásne dopĺňa jemné omáčky.

Nižšie nájdeš konkrétny recept, ktorý vychádza z týchto všeobecných princípov a ponúka jednoduchý spôsob, ako si doma pripraviť rýchle a chutné kuracie rezančeky inšpirované ázijskými chuťami.

Recept na kuracie rezančeky na ázijský spôsob

Ingrediencie:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 lyžica škrobu
  • 1 vajce
  • 1 dcl olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g zeleru
  • 2 lyžice tmavej sójovej omáčky
  • 1 dcl červeného vína
  • 1 lyžička trstinového cukru
  • koreniny (sušené a mleté): kurkuma, červená paprika, zázvor, škorica
  • 1 červená paprika
  • 1 pór
  • 200 g mungo klíčkov
  • soľ
  • čierne korenie
  • čerstvý koriander a sezamové semienka na ozdobu

Postup:

  1. Kuracie prsia nakrájame na menšie kúsky a vložíme do misky.
  2. Prisypeme škrob a premiešame.
  3. Pridáme vajce, jemne osolíme, okoreníme a opäť premiešame. Mäso necháme krátko odležať.
  4. Medzitým si pripravíme zeleninu: pór, cibuľu a papriku nakrájame na pásiky, zeler na tenké nudličky.
  5. Cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky.
  6. Na panvici rozohrejeme olivový olej a mäso na ňom prudko opečieme do zlatista. Hotové kúsky preložíme nabok.
  7. Na zvyšnom oleji zarestujeme cibuľu, potom pridáme cesnak.
  8. Keď je zelenina voňavá a mierne zmäknutá, pridáme zeler a restujeme asi 3 minúty.
  9. Vrátime mäso späť do panvice, pridáme sójovú omáčku, červené víno a trstinový cukor.
  10. Dochutíme zmesou korenín podľa vlastnej chuti a chvíľu podusíme.
  11. Pridáme papriku, pór a mungo klíčky a ešte krátko podusíme, aby zelenina zostala svieža.
  12. Ryžové rezance uvaríme podľa pokynov na obale (čas varenia sa líši podľa typu).
  13. Rezance zmiešame s mäsovou zmesou.
  14. Podávame ozdobené čerstvým koriandrom a sezamovými semienkami.

Ak nemáš po ruke ryžové rezance, rovnako dobre poslúži aj ryža. Najčastejšie sa používajú aromatické druhy, ako jazmínová alebo basmati, ktoré sú ideálnou voľbou k ázijským jedlám.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk