Z húb sa dá pripraviť množstvo úžasných jedál – od klasickej praženice cez rezne až po lahodné omáčky či guláše. Menej známe však je, že z týchto darov lesa možno vykúzliť aj fantastickú hubovú nátierku, ktorá je nielen zdravá, ale aj výnimočne chutná.
Z pokladu lesa do kuchyne
Pre mnohých Slovákov je hubárčenie nielen záľubou, ale aj spôsobom, ako si oddýchnuť od ruchu každodenného života. Ticho lesa, vôňa ihličia a radosť z nájdeného hríba dokážu spoľahlivo zlepšiť náladu. A keď si z prechádzky odnesiete košík plný čerstvých húb, otázka znie: čo s nimi ďalej?
Tradičné recepty ako praženica, hubová omáčka či guláš pozná každý. Sú to osvedčené klasiky, no po niekoľkých dňoch ich jedenia väčšinu ľudí omrzia. Preto hubári často siahajú po osvedčených spôsoboch konzervácie – mrazenie, sušenie alebo nakladanie do sladkokyslého nálevu. Napriek tomu sa nedá poprieť, že čerstvé huby chutia najlepšie.
Huby – „mäso chudobných“ s bohatým obsahom živín
Huby sa právom nazývajú „mäso chudobných“. Obsahujú veľké množstvo bielkovín, vďaka čomu dokážu čiastočne nahradiť živočíšne produkty. Okrem toho sú bohaté na vitamíny skupiny B, minerály (najmä draslík, fosfor a železo) a vlákninu, ktorá prospieva tráveniu.
Podľa jednej vedeckej štúdie z roku 2015 môžu huby dokonca znížiť riziko viacerých civilizačných ochorení, ako sú Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba. Navyše pomáhajú udržiavať zdravý krvný tlak a podporujú imunitu.
A čo je najlepšie – sú úplne zadarmo, stačí sa vybrať do lesa. Aj naši predkovia ich preto často zbierali ako dostupný zdroj potravy.
Skvelý tip pre tých, ktorí huby bežne nejedia
Nie každý si obľúbil výraznú chuť húb. Ak medzi takýchto ľudí patríte aj vy, skúste im dať druhú šancu – v podobe jemnej a krémovej hubovej nátierky. Jej lahodná aróma a jemná konzistencia presvedčia aj zarytých odporcov. Skvele sa hodí na hrianku, čerstvé pečivo alebo aj ako originálny dip k zelenine.
Recept na hubovú nátierku
Na prípravu sa ideálne hodia hríby, no ak ich nemáte dostatok, môžete použiť aj iné druhy húb – napríklad šampiňóny, bedle či kozáky.
Ingrediencie:
- 200 g čerstvých húb
- 20 g tvrdého syra (napr. eidam)
- 100 g nátierkového masla
- 100 ml zeleninového vývaru
- 50 ml bieleho vína
- 1 PL majonézy
- 1 ČL plnotučnej horčice
- ½ menšej červenej papriky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 malá cibuľa
- štipka drvenej rasce
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- trochu oleja na opekanie
Postup prípravy
- Príprava surovín:
Najskôr očistite huby, zbavte ich nečistôt a nakrájajte nadrobno. Rovnako si nasekajte cibuľu a papriku. - Restovanie:
Na panvici rozohrejte asi lyžicu oleja a pridajte cibuľu. Opekajte ju, kým nezíska zlatistý odtieň. Potom pridajte nasekanú papriku a pretlačený cesnak – krátko ich zarestujte, aby sa uvoľnila vôňa. - Pridanie húb:
K zelenine prisypte pripravené huby a restujte ich približne 3 minúty. Osoľte, okoreňte a pridajte rascu. Následne prilejte biele víno a miešajte, kým sa alkohol neodparí. Potom pridajte zeleninový vývar a nechajte tekutinu čiastočne zredukovať. - Dokončenie:
Hotovú zmes nechajte chvíľu vychladnúť. Medzitým si v miske zmiešajte nátierkové maslo, nastrúhaný syr, horčicu a majonézu. Do tejto krémovej zmesi pridajte hubovú časť a dôkladne premiešajte.
Tip na podávanie
Najlepšie chutí na chrumkavej hrianke alebo opečenej bagete. Ak chcete nátierku povýšiť na ešte vyššiu úroveň, posypte ju čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pár kvapkami citrónovej šťavy.
Táto hubová nátierka je ideálna ako raňajky, večera či občerstvenie pre hostí. Spojuje v sebe jednoduchosť, vôňu lesa a poctivú domácu chuť, ktorú len tak niečo nenahradí.