Je to koláč alebo nie? Nepečená čokoládová dobrota plná orechov

orechový nepečený dezert
orechový nepečený dezert Foto: www.shutterstock.com

Ak si chcete osviežiť deň niečím sladkým, no zároveň nechcete siahať po klasických cukrovinkách plných rafinovaného cukru a múky, táto nepečená maškrta vás príjemne prekvapí. Využíva suroviny, ktoré sú prirodzene sladké, výživné a zároveň chutné. Hoci nejde o nízkokalorický dezert, obsahuje veľa prospešných látok, takže si môžete dopriať bez výčitiek.

Sladkosť, ktorá nie je len o prázdnych kalóriách

Mnoho ľudí má sladkosti spojené len s rýchlou energiou a nulovým prínosom. Existuje však aj úplne iná kategória – sladké dobroty, ktoré okrem energie dodajú telu aj vitamíny, minerály, vlákninu či zdravé tuky. Presne sem patria recepty s datľami, orechmi, kakaom či semienkami.

Kombinácia orechov a datlí zabezpečí, že výsledný dezert je hutný, prirodzene sladký a zároveň výživný. Vďaka vysokému obsahu vlákniny z datlí, zdravých tukov a bielkovín z orechov sa cukry trávi pomalšie. Nenastane tak prudký výkyv hladiny glukózy, ale rovnomerný, čo je priaznivé pre energiu, trávenie aj pocit sýtosti.

Aj keď sú datle veľmi sladké, nemožno ich porovnávať s bielym cukrom. Okrem sladkosti ponúkajú aj množstvo živín, čo z nich robí hodnotnú surovinu.

Dezert, ktorý sa hodí v každom ročnom období

Na internete tento recept nájdete pod názvami ako nepečené brownies, datľové kúsky alebo čokoládové nepečené maškrty. Výhodou je, že nepotrebujete zapínať rúru – a pritom chutia ako niečo medzi domáci cukrovinkami a čokoládovými pralinkami. Trochu pripomínajú vianočné nepečené guličky, no sú sýtejšie a intenzívnejšie.

Výsledok je aromatický, vláčny a plný kvalitných surovín, ktoré by si zaslúžili pevné miesto v každom jedálničku.

Čo budete potrebovať?

Pripravte si kuchynský mixér a nasledujúce suroviny:

  • 1½ šálky (cca 190 g) zmesi orechov
  • 1½ šálky (cca 200 g) mäkkých datlí bez kôstok
  • ½ šálky (cca 120 g) arašidového alebo mandľového masla
  • 3 lyžice kvalitného kakaového prášku
  • štipku morskej soli

Na čokoládovú polevu:

  • 4 lyžice roztopeného kokosového oleja
  • 4 lyžice kakaového prášku
  • 3 lyžice javorového sirupu
  • na posyp: orechy, semienka alebo kúsky sušeného ovocia

Ako postupovať

Príprava je rýchla a jednoduchá – za približne 15 minút máte hotový základ aj s polevou.

  1. Datle a orechy rozmixujte na hustú, lepivú hmotu.
  2. Pridajte orechové maslo a kakao, premiešajte a vytvorte kompaktnú konzistenciu.
  3. Pripravte si formu na muffiny alebo malé formičky podobnej veľkosti. Aby ste sladkosti vybrali ľahko, vložiť môžete prúžky papiera na pečenie alebo papierové košíčky.
  4. Lyžicou naberajte zmes, vložte do formičky a pritlačte na dno.
  5. V miske si miešaním spojte ingrediencie na polevu a každý kúsok zalievajte ešte pred stuhnutím.
  6. Navrch posypte nasekanými orechmi či sušeným ovocím.
  7. Formičky uložte do chladu – do chladničky alebo na miesto, kde je sucho a nižšia teplota.

Kedy si ich dopriať?

Tieto čokoládové kúsky sú skvelé ako rýchla desiata, malá sladká odmena po športe alebo ako dezert, ktorý nepreženie hladinu cukru v krvi. Obsahujú bielkoviny aj tuky, ktoré zasýtia, a zároveň dodajú energiu na niekoľko hodín.

Koľko kalórií obsahujú?

Hoci ide o zdravšiu alternatívu, treba počítať s tým, že sú energeticky bohaté. Celková kalorická hodnota použitých surovín je približne 3145 kcal.

  • Pri rozdelení na 8 porcií má každá približne 393 kcal.
  • Ak pripravíte 12 menších kúskov, vyjde to asi na 262 kcal na porciu.

Prečo sú lepšie než bežné cukrovinky?

Tieto nepečené kúsky majú niekoľko výhod:

  • sú menej sladké, no pritom veľmi výrazné chuťou,
  • príprava je rýchla a jednoduchá
  • držia tvar bez pečenia a zdĺhavých postupov
  • obsahujú viac vlákniny a živín ako klasické cukrovinky
  • zasýtia rýchlejšie, takže po nich neprichádzajú ďalšie chute na sladké
  • môžete si ich prispôsobiť – pridať viac orechov, trocha škorice, sušené ovocie alebo semienka

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk