Jedlá sóda, ocot alebo lyžička? Otestovali sme, čo naozaj pomáha pri lúpaní vajec

lúpanie vajec
lúpanie vajec Foto: depositphotos.com

Lúpanie vajec po uvarení vie byť niekedy poriadne frustrujúce. Škrupina sa nechce odlepiť, bielok sa trhá a z hladkého vajíčka sa stane nevzhľadná hmota. No nemusí to tak byť – ak poznáte pár overených trikov, pôjde to ľahko, rýchlo a bez zbytočných nervov.

Ktoré vajcia sa lúpu najlepšie? Nie tie najčerstvejšie!

Najväčšiu chybu robíme často už pri výbere vajec. Možno to znie paradoxne, ale čerstvé vajcia sa lúpu najhoršie. Bielok je pri nich pevne prichytený k vnútornej blane a preto sa trhá. Na lúpanie sú ideálne vajcia, ktoré máte doma už aspoň tri až päť dní. Ak teda plánujete pripraviť vajíčka na chlebíčky, do šalátu alebo ako ozdobu, nechajte ich chvíľu „odpočívať“ v chladničke.

Pridajte do vody jedlú sódu alebo trochu octu

Jedným z najpopulárnejších trikov medzi kuchármi je pridať do vody počas varenia vajec trochu jedlej sódy – stačí štvrtina čajovej lyžičky. Sóda zvýši zásaditosť vody, vďaka čomu sa blana pod škrupinou ľahšie oddeľuje od bielka.

Ak nemáte sódu po ruke, pomôže aj kvapka octu. Ocot síce zmení pH opačným smerom, ale zároveň mierne naruší vápenatú štruktúru škrupiny, čo tiež zjednoduší lúpanie. Obe metódy sú bezpečné a nemajú žiadny vplyv na chuť vajec.

Studený šok po dovarení

Keď vajcia dovaríte, hneď ich ponorte do studenej vody – ideálne na dve až päť minút. Tento rýchly teplotný šok zastaví var, bielok sa jemne stiahne a oddelí od blany. Vďaka tomu škrupina praská rovnomerne a vajce sa dá krásne olúpať bez poškodenia.

Lyžičkový trik: čisté lúpanie bez zbytočného neporiadku

Tento spôsob si v posledných rokoch získal popularitu na sociálnych sieťach – a právom. Potrebujete len obyčajnú čajovú lyžičku a trochu cviku:

  1. Jemne ňou poklepte na širší koniec vajca, aby praskla škrupina.
  2. Opatrne vsuňte lyžičku medzi škrupinu a blanu.
  3. Pomaly ju otáčajte okolo vajíčka – škrupina by sa mala oddeliť takmer sama.

Na prvý pokus to nemusí vyjsť dokonale, ale po dvoch-troch vajíčkach budete mať v rukách „grif“ a vajce olúpete doslova za pár sekúnd.

Trik s potrasením: keď sa ponáhľate

Ďalšia zaujímavá metóda je potrasenie vajec. Po uvarení nechajte v hrnci trochu vody, prikryte ho pokrievkou a pár sekúnd ním potraste. Voda pomôže škrupine prasknúť na viacerých miestach a tá sa potom sama začne oddeľovať od bielka.

Ak nechcete špiniť hrniec, použite menší pohár so skrutkovacím viečkom – vložte doň jedno vajce, trochu vody, zatraste a po chvíli sa škrupina takmer sama odlepí.

Čomu sa vyhnúť?

Niektoré postupy môžu viac uškodiť ako pomôcť:

  • Nepoužívajte úplne čerstvé vajcia, lúpu sa najhoršie.
  • Nevhadzujte ich priamo do ľadu, prudké ochladenie môže spôsobiť prasknutie bielka.
  • Dávajte pozor pri lúpaní pod tečúcou vodou – ak je prúd príliš silný, môže vajce poškodiť alebo roztrhnúť.

Ak chcete, aby škrupina išla dole hladko, stačí pamätať na tri veci: nevariť príliš čerstvé vajcia, pridať trochu sódy alebo octu do vody a po uvarení im dopriať studený kúpeľ.
A ak chcete proces dotiahnuť do dokonalosti, vezmite si lyžičku – s trochou cviku sa z lúpania stane hračka.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk