Ešte dávno predtým, než sa v slovenských domácnostiach objavili rýchle jedlá, instantné polievky či cestoviny, sa varilo z toho, čo bolo práve doma. Kuchyňa našich prastarých mám bola skromná, no zároveň plná nápadov a múdrych postupov, ktoré sa dedili z generácie na generáciu.
Slovenské tradičné jedlá vznikali najmä z dostupných regionálnych surovín – zemiakov, kapusty, múky, krúp či mliečnych výrobkov. Hoci mnohé pokrmy vznikli z núdze, ich chuť a výživová hodnota prežili dodnes.
Prinášame päť takmer zabudnutých slovenských jedál, ktoré kedysi tvorili základ bežného stravovania, no dnes ich poznajú už len staršie generácie.
1. Južina z kvásku (kyslá polievka podľa regiónov)
Kde sa varila: Orava, Liptov, Spiš
Čo to je: jednoduchá polievka zo zemiakov a kvásku
Na severe Slovenska bola veľmi rozšírená tzv. južina alebo kyslá polievka, ktorá svojím charakterom pripomína české kyselo, no pripravovala sa z ražného kvásku alebo z kysnutého cesta, ktoré zostávalo pri pečení chleba. V rodinách, kde sa piekol chlieb raz či dvakrát týždenne, bol kvások dostupný neustále.
Recept
Ingrediencie:
- kvások z ražnej múky
- 3–4 zemiaky
- voda
- cibuľa
- rasca, soľ, majorán
- trocha masti
- vajce (voliteľné)
Postup:
- Zemiaky nakrájajte a uvarte v osolenej vode.
- Na masti opražte cibuľu.
- Do hrnca vlejte kvások a miešajte, kým polievka zhustne.
- Pridajte cibuľu, rascu a majorán.
- Kto chcel sýtejšiu verziu, vlieval do polievky rozšľahané vajce.
Podávalo sa vždy s krajcom domáceho chleba.
2. Zemiakové halušky trhané rukou (chudobná verzia bez bryndze)
Kde sa varili: stredné a severné Slovensko
Čo to je: lacná varianta halušiek so škvareniami alebo kapustou
Bryndzové halušky sú ikonou Slovenska, no kedysi bola bryndza vzácna a drahá. Väčšina rodín si preto pripravovala obyčajné trhané halušky, ktoré sa jedli s praženou cibuľou, kapustou či masťou.
Recept
Ingrediencie:
- uvarené zemiaky
- hladká misa múky
- soľ
- masť alebo cibuľa
Postup:
- Zemiaky nastrúhajte a pridajte múku so soľou.
- Vytvorte hustejšie cesto.
- Lyžicou alebo ručne trhajte malé kúsky a hádžte ich do osolenej vriacej vody.
- Keď vyplávajú, zlejte ich a prelejte masťou.
Podávali sa aj s kyslou kapustou, ktorá bola základom zimného jedálnička.
3. Praženica z krúp (tzv. „kroupovica“)
Kde sa varila: Zemplín, Šariš
Čo to je: pražené krúpy ako výdatné lacné jedlo
Krúpy patrili medzi najdôležitejšie potraviny na východe Slovenska. Pražené krúpy boli veľmi jednoduchým jedlom, ktoré zasýtilo na dlhý čas. V niektorých oblastiach sa podávali s mliekom, inde s kyslou smotanou alebo kapustou.
Recept
Ingrediencie:
- hrnček jačmenných krúp
- soľ
- masť alebo olej
Postup:
- Krúpy prepláchnite a nechajte ich cez noc namočené.
- Na panvici ich pražte nasucho alebo na troche masti, až kým nechytia orechovú vôňu.
- Osoľte a podávajte samotné alebo s mliekom.
Toto jedlo bolo obľúbené najmä počas pôstnych období.
4. Nastavovaná zemiakovo-kapustová kaša (pridávaná kaša)
Kde sa varila: celé Slovensko
Čo to je: kaša „nastavená“ lacnejšími surovinami
Podobne ako česká nastavovaná kaša, aj na Slovensku sa varila kaša, ktorá vznikla kombináciou zemiakov, kapusty alebo krúp. Kaša sa používala ako hlavné jedlo aj ako príloha k údenému mäsu, no vo všedné dni bola jedlom chudobných.
Recept
Ingrediencie:
- zemiaky
- kyslá kapusta alebo krúpy
- soľ
- masť
- cibuľa
Postup:
- Zemiaky uvarte spolu s kapustou alebo krúpami.
- Osoľte a rozmačkajte na hustú kašu.
- Zjemnite masťou a posypte opraženou cibuľou.
Kaša bola výborne sýta a pripravovala sa vo veľkých množstvách.
5. Zemiakové frkacule (slovenské predchodky dnešných nokov)
Kde sa varili: Považie, Trenčiansko
Čo to je: malé kúsky zemiakového cesta varené vo vode
Frkacule boli na Slovensku veľmi rozšírené, hoci dnes o nich vie už málokto. Vyrábali sa podobne ako peciválky, ale mali iný tvar a podávali sa prevažne na slano – so smotanou, kapustou alebo masťou.
Recept
Ingrediencie:
- uvarené zemiaky
- polohrubá múka
- soľ
- vajce (voliteľné)
Postup:
- Zemiaky nastrúhajte, pridajte múku a soľ.
- Vymiešajte pevné cesto.
- Odštipujte malé kúsky (frkacule) a varte ich v osolenej vode, až kým nevyplávajú.
- Podávajte s masťou, opraženou cibuľou alebo s kapustou.
Toto jedlo patrilo medzi najlacnejšie, no zároveň najvýdatnejšie.
Tradičná slovenská kuchyňa nebola bohatá na exotické suroviny, ale zato bola bohatá na vynaliezavosť. Každá rodina vedela využiť to, čo mala. Regionálne potraviny, sezónnosť a prísna hospodárnosť boli bežnou súčasťou života.































