Stačí pár kvapiek a mastnota zmizne. Zanesené gombíky na sporáku vyčistíte rýchlo a bez drhnutia

Zanesené gombíky na sporáku
Zanesené gombíky na sporáku Foto: www.shutterstock.com

Čistenie sporáka patrí k tým domácim povinnostiam, ktoré väčšina z nás rada odkladá. Mastnota, ktorá sa postupne usádza okolo gombíkov, tlačidiel či rôznych záhybov, dokáže poriadne potrápiť. Často sa zdá, že hoci povrch prechádzate handrou stále dokola, zaschnuté miesta odolávajú ako keby boli prilepené natrvalo. Našťastie existuje niekoľko jednoduchých domácich trikov, ktoré dokážu tento problém vyriešiť rýchlejšie, než by ste čakali. A čo je najlepšie – všetko zvládnete bez agresívnych chemikálií.

Anízové kvapky: netradičný, no veľmi účinný trik

Možno vás to prekvapí, ale obyčajné anízové kvapky fungujú ako mimoriadne silný prostriedok na rozpúšťanie mastnoty. Ide o lacnú a dostupnú pomoc, ktorú má veľa ľudí doma v lekárničke. Postup je úplne jednoduchý a výsledok vás môže milo prekvapiť.

Na čistenie si pripravte:

  • anízové kvapky
  • vatové tampóny
  • starú zubnú kefku
  • ochranné rukavice
  • vlhkú handričku

Najprv si nasaďte rukavice, aby pokožka zbytočne netrpela. Na vatový tampón nakvapkajte trochu anízového roztoku a pomaly prechádzajte po znečistených miestach. V prípade, že je mastnota stará a stvrdnutá, zoberte zubnú kefku – jej štetiny sa dostanú aj do úzkych škár okolo gombíkov. Roztok nechajte pôsobiť krátko, len dve až tri minúty, a potom všetko zotrite vlhkou handričkou. Aníz nielenže výborne odmastňuje, ale zanechá aj jemnú, príjemnú vôňu.

Jedlá sóda: overená klasika, ktorá funguje vždy

Jedlá sóda je univerzálny domáci pomocník, ktorý si poradí s takmer každým typom špiny. Na mastné miesta okolo ovládacích gombíkov sporáka je ako stvorená. Je jemná, nepoškodzuje povrchy a zároveň má výborné čistiace vlastnosti.

Ako na to:

  1. Mierne navlhčite špongiu alebo handričku.
  2. Posypte ju trochou jedlej sódy.
  3. Krúživými pohybmi začnite jemne drhnúť zanesené miesta.

Už po krátkej chvíli uvidíte, ako sa mastnota doslova uvoľňuje. Sóda je navyše ekologická, netoxická a nepoškodí ani citlivejší povrch spotrebiča. Je teda ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa snažia obmedziť používanie chemických čističov.

Citrón a soľ: dvojica, ktorá si poradí so špinou aj pachmi

Ak máte radi prírodné riešenia, táto kombinácia vás určite nesklame. Citrón má silné odmasťujúce, dezinfekčné a dokonca aj bieliace účinky. Kuchynská soľ zas pôsobí ako jemný abrazívny prášok.

Čo urobiť:

  • Citrón rozrežte na dve polovice.
  • Problémové miesto posypte štipkou soli.
  • Polovicou citróna prechádzajte po povrchu a nechajte šťavu pôsobiť.

Citrón so soľou vytvoria akoby prirodzenú pastu, ktorá sa dostane aj do drobných rýh. Po opláchnutí handričkou zostane povrch čistý a krásne voňavý. Tento spôsob je obľúbený najmä u ľudí, ktorí sa snažia minimalizovať chemikálie v domácnosti.

Amoniak: veľmi účinný, ale používajte ho s rešpektom

Amoniak je silný čistič, ktorý si výborne poradí so starou a zaschnutou mastnotou. Vždy však dbajte na bezpečnosť – používajte rukavice, pracujte pri otvorenom okne a roztok si pripravte zriedením s vodou v pomere 1:1.

Postup je nasledovný:

  • Vatový tampón namočte do zriedeného amoniaku.
  • Jemne pretrite mastné a zanesené miesta.
  • Nechajte pôsobiť niekoľko minút.
  • Nakoniec všetko starostlivo utrite vlhkou handričkou.

Ak sa rozhodnete amoniak použiť, odmenou vám bude dokonale čistý sporák bez toho, aby ste museli špinu zdĺhavo odstraňovať.

Ako vyčistiť horáky a mriežky na plynovom sporáku?

Plynové sporáky si vyžadujú špeciálnu pozornosť, pretože mastnota sa neusádza len na povrchu, ale aj na mriežkach a kovových častiach okolo horákov. Aj tu však existujú jednoduché domáce recepty, ktoré fungujú prekvapivo dobre.

Pasta z jedlej sódy, soli a oleja

Vytvoríte si hustú, mierne abrazívnu pastu, ktorá výborne rozpúšťa mastnotu.

  • 2 lyžice jedlej sódy
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica rastlinného oleja

Pastu naneste na mriežky a nechajte pôsobiť asi 15 minút. Následne ich opláchnite teplou vodou a dočistite hubkou. Kov sa krásne leskne a mastnota zmizne bez väčšej námahy.

Citrónová šťava s jedlou sódou

Tento spôsob je ideálny na horáky.

  • Zmiešajte 3 diely citrónovej šťavy a 5 dielov sódy.
  • Naneste opatrne na povrch horákov (nie do otvorov).
  • Po 15 minútach zotrite mokrou hubkou.

Horáky budú opäť čisté a bez mastných stôp.

Záver: Čistenie sporáka nemusí byť boj

Aj keď sa čistenie sporáka často javí ako nekonečný zápas s mastnotou, v skutočnosti stačí len zvoliť správnu metódu. Či už siahnete po anízových kvapkách, sóde, citróne alebo amoniaku, všetky tieto postupy sú lacné, dostupné a účinné. Navyše menej zaťažujú životné prostredie a nevyžadujú žiadne špeciálne prípravky z obchodu.

Keď tieto triky vyskúšate, zistíte, že aj tie najzanesenejšie gombíky či mriežky sa dajú vyčistiť rýchlo a bez veľkej námahy.

Váš sporák môže vyzerať ako nový – a pritom vám stačí pár ingrediencií, ktoré už dávno máte doma.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk