Vanilkové rožky. História, pravdivý pôvod a tradičný recept

vanilkové rožky
vanilkové rožky Foto: František Stacho

Vanilkové rožky patria medzi najtypickejšie vianočné koláče v strednej Európe. Ich jemná vôňa, krehká konzistencia a jednoduchá orechová chuť z nich robia pečivo, ktoré si našlo stabilné miesto na sviatočných stoloch v Rakúsku, Nemecku, Česku aj na Slovensku. Hoci ich dnes považujeme za súčasť našej domácej tradície, ich pôvod je jasne rakúsky.

Video recept: Vanilkové rožky podľa Mirky van Gils

Ak si recept radi pozriete aj „naživo“, môžete si pustiť video s prípravou vanilkových rožkov od cukrárky Mirky van Gils.

Pravdivý pôvod vanilkových rožkov

Historické kuchárske knihy a rakúske zdroje uvádzajú, že vanilkové rožky (Vanillekipferl) vznikli vo Viedni, kde sa začali piecť v období rozvoja mestskej cukrárskej tradície. Datovanie nie je úplne presné, no už v 18. storočí sa objavujú prvé zmienky o maslovom krehkom pečive tvarovanom do polmesiaca.

Tvar polmesiaca bol populárny v rôznych regiónoch Európy a používal sa pri sladkom aj slanom pečive, preto sa nedá historicky dokázať, že by rožky vznikli ako symbol akejkoľvek vojenskej udalosti. Ide o rozšírený mýtus, ktorý sa síce často opakuje, no neexistuje dôkaz, že by mal byť pravdivý.

Isté však je, že rožky sa postupne stali tradičným sviatočným pečivom v rakúsko-uhorskej kuchyni a odtiaľ sa prirodzene rozšírili aj do českých a slovenských domácností.

Orechy v recepte: čo je historicky pravdivé

Tradičný rakúsky recept používa mleté mandle, ktoré boli v tamojších cukrárňach bežnou surovinou. Keď sa rožky rozšírili do Česka a na Slovensko, miestne gazdinky začali mandle nahrádzať vlašskými orechmi, ktoré boli lacnejšie a ľahko dostupné.

Dnes existujú tri najrozšírenejšie druhy vanilkových rožkov:

  • mandľové – pôvodná verzia z Rakúska
  • vlašské – najpopulárnejšie v Česku a na Slovensku
  • lieskovcové – menej tradičné, ale rovnako obľúbené

Všetky tri varianty sú považované za pravé, keďže základný princíp receptu zostal rovnaký: krehké maslové cesto s orechmi a vanilkou.

Ako spoznať, že sú rožky upečené

Pečenie vanilkových rožkov nie je viazané na presný čas, keďže každá rúra pečie inak. Overiteľný a univerzálny spôsob je sledovať ich farbu a povrch.

Rožky sú hotové, keď:

  • majú jemný krémovo-ružový nádych
  • cesto je pevné, ale nie tmavé
  • spodná strana nie je pripálená

Po vytiahnutí z rúry ešte chvíľu „dôjdu“, preto sa odporúča nechať ich niekoľko minút na plechu.

Prečo je dôležité cesto nehniesť príliš dlho

Pri krehkom cestíčku platí zásada: čím menej miesenia, tým lepšie.

Maslo sa pri dlhom spracovaní zahrieva a narúša štruktúru cesta, ktoré potom v rúre môže praskať alebo sa rožky ľahšie lámu. Krátke, ale dôkladné spojenie surovín je preto technicky správny postup.

Robotický mixér s hákom na cesto môže pomôcť skrátiť čas spracovania a zachovať cesto studené.

Overený tradičný recept na vanilkové rožky

Tento recept vychádza z klasickej rakúsko-česko-slovenskej línie a suroviny sú uvedené v presných pomeroch.

Suroviny:

  • 250 g hladkej múky
  • 210 g masla
  • 100 g mletých vlašských orechov (alebo mandlí)
  • 70 g práškového cukru

Postup:

  1. Vymiesenie cesta
    Z múky, masla, cukru a orechov vypracujte hladké, pevné cesto. Odporúča sa uložiť ho na niekoľko hodín do chladu, kde spevnie.
  2. Tvarovanie rožkov
    Studené cesto rozvaľkajte na tenké valčeky, ktoré rozkrájate na rovnaké kúsky. Z nich vytvarujte malé polmesiace a rozložte ich na plech s papierom na pečenie.
  3. Pečenie
    Rožky pečte približne pri teplote 175 °C, kým nezískajú svetloružový odtieň. Presný čas závisí od vašej rúry.
  4. Obaľovanie
    Ešte teplé rožky opatrne obaľte v práškovom cukre. Po vychladnutí spevnia a získajú typickú krehkosť.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk