Vanilkové rožky patria medzi najobľúbenejšie sviatočné sladkosti v mnohých domácnostiach. Hoci si ich často spájame s českými a slovenskými Vianocami, ich pôvod je starší a siaha do rakúskej kuchyne, odkiaľ sa postupne dostali aj k nám. Podobu, ktorú považujeme za klasiku, si uchovali najmä vďaka starým kuchárkam z čias monarchie.
Ako vanilkové rožky vznikli?
Vanilkové rožky (Vanillekipferl) sú tradičné rakúske pečivo, ktoré sa vo Viedni pripravovalo už v 18. a 19. storočí. Často sa k nim viaže povesť, že tvar polmesiaca mal symbolizovať porážku Osmanskej ríše v roku 1683.
Táto verzia je však iba legendou, historicky doložená nie je.
Isté je len to, že rožky v tomto tvare boli veľmi obľúbené vo viedenských cukrárňach a postupne sa rozšírili do krajín celej monarchie.
Ako sa rožky dostali do našich domácností
V časoch Rakúsko-Uhorska sa recepty prirodzene šírili medzi regiónmi. Rožky sa udomácnili aj v českých a slovenských kuchyniach, kde sa prispôsobili lokálnym surovinám.
Kým v Rakúsku sa používali najmä mandle, u nás sa stali populárnymi rožky z vlašských orechov, ktoré boli dostupnejšie.
Staré kuchárky a ich vplyv
Recepty zo starších kuchárskych príručiek boli známe svojou jednoduchosťou, presnými postupmi a dôrazom na kvalitné suroviny. Autorky vtedajších kuchárok si recepty poctivo overovali, aby ich vedela pripraviť aj úplná začiatočníčka.
Aj vďaka nim sa tradičná podoba vanilkových rožkov zachovala dodnes.
Suroviny na prípravu vanilkových rožkov
- 120 g práškového cukru
- ½ vanilkového struku
- 150 g hladkej múky
- 50 g mletých mandlí
- ¼ lyžičky postrúhanej citrónovej kôry
- 110 g studeného masla
- 1 žĺtok
- 80 g vanilkového cukru
Ako pripraviť cesto
- Práškový cukor zmiešajte so semienkami z vanilkového struku a preosejte.
- V inej mise spojte múku, približne 20 g pripraveného vanilkového cukru a pomleté mandle.
- Pridajte citrónovú kôru.
- Zmes presypte na pracovnú dosku, vytvorte jamku a po jej obvode rozložte kúsky studeného masla. Doprostred vložte žĺtok.
- Hranou dlane suroviny postupne spájajte, až kým maslo celkom nezmäkne a nevznikne hladké cesto.
Cesto musí odpočívať
Cesto zabaľte do fólie a nechajte minimálne dve hodiny chladiť. Najlepšie je nechať ho odležať cez noc, aby sa chute dobre prepojili.
Po vychladení odkrajujte malé kúsky cesta a vytvarujte z nich rožky. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečte ich pri 170 °C približne 12 minút, kým spodná strana jemne nezíska zlatistý odtieň. Ešte teplé rožky obaľte vo vanilkovom cukre a nechajte ich vychladnúť.































