Vyrezávané tekvice vydržia dlhšie, než si myslíte. Vyskúšajte tieto triky a budú krásne celé týždne

Vyrezávané tekvice
Vyrezávané tekvice Foto: depositphotos.com

Halloween sa nezadržateľne blíži a spolu s ním aj tradícia, ktorá si našla cestu aj do našich domácností – vyrezávanie tekvíc. Deti túto zábavu milujú, dospelí sa pri nej radi vracajú do detských čias a hotové diela sa často objavujú aj na sociálnych sieťach. No radosť z krásne vyrezanej tekvice netrvá dlho – už po pár dňoch sa začne scvrkávať, mäknúť a stráca svoj tvar. Ak však poznáte niekoľko trikov, môžete sa z jej žiariaceho úsmevu tešiť aj niekoľko týždňov.

Vyberajte len zdravé a pevné tekvice

Základom dlhej trvácnosti je správny výber tekvice. Na vyrezávanie sa nehodia prezreté alebo mäkké kúsky. Hľadajte plody s pevnou šupkou a suchou stopkou, ktoré nemajú žiadne poškodenia ani známky plesne. Vyhnite sa tiež tekviciam napadnutým chorobami, ako je múčnatka – také rýchlo podliehajú hnilobe.

Ak tekvicu neplánujete rezať hneď po kúpe, uložte ju na chladné, suché a tmavé miesto, napríklad do garáže alebo pivnice. Teplo a vlhkosť urýchľujú proces rozkladu, a preto by ste ju nemali nechávať v teplej kuchyni či na priamom slnku. Dôležité je aj dostatočné prúdenie vzduchu – pri stojatom vzduchu môže začať plesnivieť už po pár dňoch.

Držte ju v suchu – dážď je jej najväčší nepriateľ

Najčastejším miestom, kam ľudia svoje tekvice vystavujú, je priestor pred vchodovými dverami. Vyzerá to pôsobivo, no práve tam sú tekvice najviac vystavené dažďu a vlhkosti. Po každom daždi ich preto utrite do sucha.

Osobitnú pozornosť venujte miestu, kde sa stopka spája s plodom – voda sa tam často hromadí a vytvára malú mláčku, ktorá urýchľuje hnilobu. Pomôžte si handričkou, papierovým obrúskom alebo vatovým tampónom a túto oblasť dôkladne osušte.

Vazelína ako ochranný štít

Skvelým trikom, ktorý naozaj funguje, je ošetrenie rezaných častí tekvice vazelínou. Stačí malé množstvo – asi ako hrášok – naniesť na prst, vatový tampón alebo handričku a jemne ju rozotrieť po všetkých rezných hranách.

Vazelína vytvorí tenký film, ktorý zabraňuje vysýchaniu dužiny a prenikaniu vlhkosti, čím spomalí proces hniloby. Dajte však pozor, aby ste jej nenaniesli priveľa – príliš hrubá vrstva by mohla naopak zadržiavať vlhkosť a podporovať rast plesní.

Ocot – jednoduchý a účinný prírodný pomocník

Ďalším spoľahlivým spôsobom, ako predĺžiť životnosť tekvice, je octový roztok. Zmiešajte 1 diel octu s 10 dielmi vody a touto zmesou tekvicu postriekajte alebo pretrite. Ocot pôsobí antibakteriálne a zabraňuje šíreniu plesní, pričom je úplne bezpečný aj v prípade, že plánujete tekvicu neskôr použiť na varenie.

Menšie tekvice môžete dokonca namočiť celé do octovej kúpeľa – kyslé prostredie zničí väčšinu mikroorganizmov, ktoré spôsobujú rozklad, a predĺži jej čerstvosť o niekoľko dní až týždňov.

Malé rady na záver

  • Ak tekvicu chcete mať vonku dlhšie, skúste ju vystaviť len na niekoľko hodín denne a zvyšok času ju uchovávajte v chladnejšom priestore.
  • Nepoužívajte sviečku, ktorá horí dlhé hodiny – teplo z nej urýchľuje vysýchanie dužiny. Skvelou alternatívou sú LED svetielka.
  • Ak sa objaví prvý náznak plesne, odstráňte postihnuté miesto a opäť naneste trochu octu alebo vazelíny.

Vyrezávané tekvice nemusia byť len krátkodobou dekoráciou. S trochou starostlivosti a využitím týchto jednoduchých trikov si ich môžete užívať pokojne aj celé týždne – a váš domov bude žiariť jesennou atmosférou ešte dlho po Halloweene.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk