Zázračný koreň z prírody nahradí zemiaky. Dodá energiu bez výkyvov cukru a bez ťažoby v žalúdku

topinambur
topinambur Foto: www.shutterstock.com

Mnohí ľudia po zemiakoch pociťujú únavu, ťažobu v žalúdku alebo kolísanie hladiny cukru v krvi. Hoci sú bežnou súčasťou nášho jedálnička, pre ľudí s diabetom či inzulínovou rezistenciou môžu byť problémom. Existuje však koreňová zelenina, ktorá sa pripravuje podobne ako zemiaky, no má úplne iný účinok na telo – topinambur, známy aj ako slnečnica hľuznatá (Helianthus tuberosus).

Čo je topinambur?

Topinambur je rastlina z čeľade astrovitých, príbuzná klasickej slnečnici. Pestuje sa pre svoje jedlé hľuzy, ktoré majú sladkastú chuť pripomínajúcu zmes zemiakov a artičokov. Na rozdiel od zemiakov neobsahuje škrob, ale inulín – druh rozpustnej vlákniny.

Inulín – vláknina, ktorá nezvyšuje cukor v krvi

Inulín je polysacharid, ktorý sa v ľudskom tenkom čreve nevstrebáva. To znamená, že po konzumácii topinamburu nedochádza k rýchlemu zvýšeniu hladiny glukózy v krvi.
Z tohto dôvodu má topinambur veľmi nízky glykemický index (okolo 15–20) a je vhodný pre:

  • diabetikov
  • ľudí s inzulínovou rezistenciou
  • tých, ktorí sa snažia udržať stabilnú hladinu energie počas dňa

Potrava pre črevné baktérie

Keďže inulín sa nevstrebáva v tenkom čreve, putuje až do hrubého, kde slúži ako prebiotikum – potrava pre prospešné črevné baktérie, najmä Bifidobacterium a Lactobacillus.
Fermentáciou inulínu vznikajú mastné kyseliny s krátkym reťazcom (acetát, propionát, butyrát), ktoré:

  • vyživujú bunky črevnej sliznice
  • podporujú regeneráciu a protizápalové procesy
  • prispievajú k lepšiemu vstrebávaniu minerálov
  • zlepšujú rovnováhu črevného mikrobiómu

Zdravý črevný mikrobióm má vplyv nielen na trávenie, ale aj na imunitu a psychickú pohodu.

Ako topinambur ovplyvňuje energiu?

Na rozdiel od klasických sacharidov, ktoré zvyšujú hladinu cukru v krvi rýchlo a krátkodobo, inulín uvoľňuje energiu nepriamo a postupne.
Kyseliny vznikajúce fermentáciou sa vstrebávajú do krvi, putujú do pečene a využívajú sa ako pomalý zdroj energie.
V praxi to znamená, že po jedle z topinamburu sa cítite dlhšie sýti a bez náhlych energetických výkyvov.

Nutričné hodnoty a prínosy

Topinambur obsahuje:

  • draslík – pomáha regulovať krvný tlak a činnosť srdca,
  • železo – podporuje tvorbu červených krviniek,
  • kremík – priaznivo pôsobí na pokožku, vlasy a nechty,
  • vitamíny skupiny B – dôležité pre nervový systém a metabolizmus,
  • vitamín C – antioxidant, ktorý podporuje imunitu.

Je tiež nízkokalorický – 100 gramov obsahuje približne 70 kalórií – a preto sa hodí aj pri redukčných diétach.

Ako ho správne konzumovať?

Aby topinambur priniesol čo najviac úžitku a zároveň nespôsobil nadúvanie, odporúča sa:

  • Začať s malým množstvom – približne 50 gramov denne a postupne dávku zvyšovať.
  • Dôkladne ho umyť, ale neolupovať – najviac živín je v šupke.
  • Varenie trvá kratšie ako pri zemiakoch – stačí 10–15 minút.
  • Kyslá voda (s citrónom alebo octom) zabraňuje zhnednutiu hľúz.
  • Skladovať v chladničke maximálne týždeň, pretože obsahuje veľa vody a rýchlo mäkne.
  • Kombinovať s bylinkami ako rasca či majorán, ktoré zmierňujú nadúvanie.

Topinambur môžete použiť na polievky, pyré, pečené kúsky, zeleninové zmesi, či dokonca čipsy.

Krátko z histórie

Topinambur pochádza zo Severnej Ameriky, kde ho pôvodní obyvatelia pestovali ešte pred príchodom Európanov. Do Európy sa dostal v 17. storočí – skôr než zemiaky – a počas období neúrody či vojen bol dôležitým zdrojom potravy, pretože dobre znáša chlad a sucho.

Pre koho je topinambur vhodný?

  • Ľudia s diabetom alebo inzulínovou rezistenciou – pomáha stabilizovať hladinu cukru.
  • Seniori a ľudia s citlivým trávením – nezaťažuje žalúdok, zlepšuje črevnú mikroflóru.
  • Tí, ktorí sa snažia schudnúť alebo znížiť kalorický príjem – zasýti a má nízky obsah kalórií.

Záver

Topinambur nie je žiadny „zázračný liek“, ale nutrične hodnotná potravina s preukázanými zdravotnými benefitmi. Vďaka vysokému obsahu inulínu, vitamínov a minerálov predstavuje vhodnú alternatívu k zemiakom – najmä pre tých, ktorí chcú udržať stabilnú hladinu energie a podporiť zdravé trávenie.

Ak mu dáte šancu, možno zistíte, že táto nenápadná hľuza by si zaslúžila oveľa viac miesta na našich tanieroch.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk