Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Experti varujú pred obrovskou chybou. Nikdy nerobte túto vec s uvareným mäsom

reklama:
reklama:
11. septembra 2021 Správy od Diskusia()
mäso
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
mäso www.gettyimages.com

Odborníci upozorňujú, že najmä pri spracovaní mäsa je vždy dôležité dodržiavať striktné hygienické návyky. V opačnom prípade sa môže kulinársky zážitok a radosť z jedla zmeniť na nočnú moru.

Výsledok prípravy jedla nám môže priniesť pôžitok, ale iba v prípade, že sa vyhneme niekoľkých chybám, ktoré by nám mohli spôsobiť zdravotné komplikácie. Opatrní by sme mali byť obzvlášť pri manipulácii s mäsom. Takže ešte predtým, než vložíte na gril ďalší steak, prečítajte si, aké návyky vás môžu ohroziť.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb poukazuje na túto častú chybu a upozorňuje, že zo surového mäsa môžu do toho už uvareného prenikať choroboplodné zárodky. Namiesto toho by ste mali už vopred myslieť na to, že pri príprave mäsa budete potrebovať minimálne dva taniere. „Vždy používajte oddelené taniere na surové a varené mäso. Rovnaké pravidlo platí aj pre morské plody, „odporúča agentúra.

Vždy by ste si mali dávať pozor na to, ako narábate s riadom, na ktorom bolo uložené surové mäso. Podľa Amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) nemusí opláchnutie riadu a povrchov stačiť na dekontamináciu škodlivých baktérií. „Čistenie je prvým krokom k odstráneniu baktérií z týchto povrchov. Mikroorganizmy spôsobujúce alimentárne choroby môžu zostať na povrchoch veľmi dlho. Baktérie campylobacter dokážu prežiť štyri hodiny, salmonela až 32 hodín, pričom oba druhy sa nachádzajú v surovom mäse, „vysvetľuje USDA. Umývanie tanierov teplou vodou a saponátom môže odstrániť niektoré nečistoty a zárodky, ale ešte nemusí stačiť na účinnú likvidáciu všetkých baktérií, ktoré môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti.

Umývanie riadu je dôležité, ale je to len prvý krok k dekontaminácii. Keď pripravujete surové mäso, najskôr vyčistite a následne dezinfikujte nielen povrchy, ale aj kuchynský drez. Podľa odborníkov je na umývanie tanierov, riadu a dosiek na krájanie mäsa lepšie používať umývačku, ktorú nastavíme aspoň na 60 stupňov Celzia. K likvidácii zvyškov baktérií prispeje aj použitie dezinfekčného roztoku. Vyrobíte si ho tak, že pridáte do štyroch litrov vody jednu lyžicu neparfumovaného tekutého bielidla. USDA odporúča naliať roztok na akýkoľvek povrch, ktorý je potrebné dekontaminovať a nechať ho niekoľko minút pôsobiť alebo doň namočiť menšie predmety. Po niekoľkých minútach opláchnite riad čistou vodou a potom ho utrite papierovými utierkami alebo ho nechajte voľne uschnúť.

Čistota kuchynského riadu a povrchov je dôležitá, ale ide len o malý kúsok „skladačky“ o bezpečnostné prípravy potravín. Najmenej dvadsať sekúnd pred varením i po ňom by ste si mali umyť ruky mydlom pod tečúcou vodou, aby sa zabránilo prenosu baktérií z vašich rúk do jedla alebo naopak. USDA poukazuje najmä na nebezpečenstvo vyplývajúce z umývania mäsa a riad z vaječných a mäsových výrobkov, ktoré môžu zanechať nebezpečné baktérie na dreze a iných povrchoch a potenciálne kontaminovať ostatné potraviny.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.