Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
How to store fruit and vegetables.jpg
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:
reklama:

Je čas ovocie a zeleninu uskladniť, viete ako?

Teraz zberáme prevažne také druhy ovocia a zeleniny, ktoré nám vydržia až do zimy. ..

A vydržia len vtedy, ak ich uskladníme v tmavých a chladných priestoroch.

How to store fruit and vegetables.jpg
Hygiena je základ
Aby nám úrodu nezničila pleseň a nepochutili si na nej škodcovia, je potreba riadne vyčistiť priestory, ktoré sme si pre skladovanie vyhradili, a prípadne ich aj vybieliť vápnom. Rovnako tak by sme mali vymyť všetky debničky a police, kam ovocie a zeleninu hodláme umiestniť, vydezinfikovať ich a opäť opláchnuť vodou.

Na hygienu je nutné myslieť už vo chvíli, keď ovocie či zeleninu zberáme. Čisté by mali byť tiež košíky, nádoby aj nástroje, ktoré na zber používame. Na uskladnenie zásadne vyberáme len suché plody so stopkou, naopak vyradíme plody otlačené, napadnuté škodcami alebo inak poškodené.

Teplota a vzdušná vlhkosť
Ovocie a zeleninu tradične skladujeme prevažne v pivniciach, kde sa v zime drží nízka teplota, ale priamo tu nemrzne, a zároveň sa tu drží vyššia vlhkosť vzduchu. Teplota okolo 3 ° C zaručí, že sa plody nepokazia, a vzdušná vlhkosť medzi 80 a 85% udrží ich šťavnatosť. U modernejších a zateplených stavieb však môže byť problém také podmienky vytvoriť, najmä ak pivnicou prechádzajú rúry ústredného kúrenia. Vyššia teplota sa dá vyrovnať častým ranným vetraním, len dajte pozor, aby vám pritom nevbehli do pivnice hlodavce alebo nepriletel hmyz. Suchý vzduch potom môžete zvlhčiť rozvešaním vlhkých látok alebo kropením podlahy.

V prípade, že žiadnu pivnicu k dispozícii nemáme, vypomôžeme si debnami so suchou a dostatočne hrubou rašelinou. Ovocie potom skladáme medzi jej vrstvy s výškou 3 cm, pričom vzdialenosť plodov od stien i dna debny by mala byť minimálne 5 cm. Uzavreté debny potom môžeme skladovať na mieste, kde teplota v zime klesá aj pod nulu.

Ovocie a zelenina zvlášť
Stiahnut.jpg

Aby to bolo ešte zložitejšie, ovocie do seba môže nasať pachy aj chuť zeleniny, a zelenina naopak v blízkosti ovocia kvasí. Musíme ich preto skladovať oddelene, najlepšie v rôznych miestnostiach, alebo aspoň predelené priečkou. Samostatnú kapitolu tvoria cibuľa a cesnak, ktorých charakteristickou vôňou napáchne doslova všetko. Cibuľovej zelenine navyše nesvedčí vlhkosť, a tak ju skladujeme buď uloženú v debničkách, alebo zavesenú na suchom a dobre vetranom mieste.

Ovocie do papiera, zelenina do piesku
Kým jablká tradične pokladáme stopkou dole do prepraviek vyložených papierom, koreňovú zeleninu „zapichujeme“ do mierne vlhkého piesku alebo suchej rašeliny tak, aby sa jednotlivé kusy navzájom nedotýkali. Do piesku tiež môžeme zakladať šalát, kel, kapustu a ďalšie druhy hlúbovej zeleniny, ktorým sme ponechali korene. Hlávky odrezané od koreňov naopak ukladáme do latových políc hlúbom nahor.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

Rozumiem

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies