Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lekári varujú. Ak ešte používate alobal, tak hneď prestaňte

reklama:
reklama:
20. septembra 2021 Správy od Diskusia()
alobal
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
alobal www.gettyimages.com

Alobal je v našich domácnostiach pomerne bežnou súčasťou kuchýň. Okrem pečenia sa často používa aj na predlžovanie trvanlivosti potravín tým, že sa do neho balí jedlo a takto uchováva v chladničke … Praktikanti alternatívnej medicíny využívajú alobal aj na liečbu niektorých ochorení. Dlho však panovali obavy o jeho bezpečnosti, ktoré sa v poslednej dobe začínajú potvrdzovať.

V čom tkvie hlavný problém alobalu

Najväčším problémom alobalu je, že je vyrobený z hliníka. Ide v podstate o ťažký kov, ktorý je pre telo toxický. Hliník spôsobuje telu rôzne zdravotné ťažkosti – od tých miernych až po závažné poškodenie mozgu. Súčasné štúdie dokonca preukázali, že je spájaný so vznikom Alzheimerovej choroby.

Okrem toho, hliník môže spôsobovať aj tieto ochorenia:

  • stratu pamäti
  • nedostatok koncentrácie
  • problémy s telesnou rovnováhou
  • strata kontroly nad ovládaním svalov

Tiež sa verí, že balenie potravín do alobalu a ich následné uskladnenie v chladničke alebo tepelná príprava v rúre môžu spôsobiť poškodenie štruktúry kostí. Je tomu tak preto, že hliník znižuje hustotu kostí odvápnením a tým ich robí viac lámavými.

Ďalšie riziká hliníka pre zdravie

Ďalším významným problémom alobalu je, že vyvoláva ťažkosti s dýchaním v prípade, že sa vdýchnu čiastočky hliníka do pľúc. V tomto prípade môže vyvolať fibrózu pľúc.  Bezpečné nie je ani grilovanie mäsa alebo rýb v hliníkovej fólii. Pri vysokých teplotách sa uvoľňuje vysoké množstvo tohto nebezpečného kovu do vášho jedla. Únik je ešte vyšší, ak sa pridajú k jedlu nejaké kyslé prísady, ako napríklad plátky citróna. Odporúčame preto, aby sa v alobale nikdy nepiekli bylinky, paradajky a citrusové ovocie ako sú citróny, limetky či pomaranče.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.