Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nevyhadzujte zvädnuté ruže do koša, pretože je to veľká chyba: Možno ich použiť na vytvorenie vynikajúceho domáceho liečiva na ľudské zdravie!

reklama:
reklama:
Ružový olej
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ružový olej www.gettyimages.com

Ruže sú symbolom  lásky a vyskytujú sa v mnohých rôznych farbách. Sú preto ideálne pre obdarovanie tých, na ktorým nám záleží. Najväčšie predajné rekordy zaznamenávajú iste na sviatok Svätého Valentína. Pokiaľ niekoho obdarujete kyticou ruží, nezabudnite mu spomenúť, že po nejakej dobe, až kvety nebudú tak žiariť, by ruže rozhodne nemal vyhadzovať. Kvety najprv plnia predovšetkým estetickú funkciu v domácnosti, avšak aj po svojej kratšej životnosti môžu byť stále užitočné a dokonca zdraviu prospešné.

Kvalitný domáci ružový olej

Ruže sú kvetmi, ktoré sa veľmi hodia pre tvorbu prírodného ružového oleja. Ten je vhodný na ľudskú pokožku, ktoré pomáha s podráždením, zamedzuje odlupovanie a zlepšuje jej pružnosť. Vôňa oleja je veľmi príjemná. Okrem pokožky je olej vhodný aj na:

  • vyživenie nechtov
  • spevnenie vlasových korienkov

Drahé oleje si teda nemusíte kupovať, ak máte doma vázu plnú ruží. Pre domácu výrobu ružového oleja navyše nepotrebujeme žiadne zvláštne ingrediencie. Vystačíme si s tým, čo máme doma. K výrobe postačia 2 až 3 púčiky takmer akejkoľvek ruže, olej, menšia sklenená nádoba s viečkom a hrniec vody.

Príprava oleja si vyžaduje čas, ale nie je náročná

Hrniec plný vody dáme variť. Zatiaľ otrháme okvetné lístky, ktoré následne roztrháme na menšie kúsky. Do sklenenej nádobky nalejeme olej, pričom použiť môžeme olivový, jojobový či iný kozmetický olej. Lístky ruže nasypeme do oleja a premiešame. Akonáhle voda v hrnci začne variť, vypneme sporák a počkáme, než voda trochu vychladne.
Do hrnca potom vložíme uzavretú nádobku s lístkami ruží v oleji. Horúca voda spôsobí, že sa lístky otvoria a odovzdajú oleju svoju vôňu a živiny. Akonáhle je voda v hrnci studená, môžeme nádobku vybrať. Potom je vhodné nechať nádobku odležať aspoň po dobu 24 hodín. Následne stačí precediť okvetné lístky a olej je pripravený na použitie. Pokiaľ máte radi silnejšiu arómu, stačí po určitej dobe do oleja namáčať postupne nové lístky ruží a proces opakovať.
Takto možno dosiahnuť prírodný  olej, nad ktorého tvorbou máte plnú kontrolu a môžete experimentovaním zistiť, aké zloženie je Vám najpríjemnejšie. Možno tak ušetriť za nákup drahých olejov, u ktorých si nemôžete byť istí výrobným procesom.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.