Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
122c9b5be4a675ba136065896621ee44.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:
reklama:

OKRÚHLICE, ZDRAVÁ A DIÉTNA ZELENINA, KTORÁ SA DÁ PRIPRAVIŤ AKO ZEMIAKY

Okrúhlice patria k zabudnutým plodinám, ktoré sa vyskytovali na tanieroch našich predkov a dnes k nim znova nachádzame cestu

Pokiaľ ju vysejete koncom leta, pochutnáte si na nej ešte tento rok na jeseň.

122c9b5be4a675ba136065896621ee44.jpg

Obsahuje veľa vody, takže po nej nepriberiete. Ide o diétne potravinu, ktorá navyše obsahuje okrem iného vlákninu, draslík, mangán, železo, horčík a tiež sírne silice, ktoré majú bakteriálne účinky. Vďaka týmto siliciam okrúhlice trochu pripomína reďkovky, ale nie je tak pálivá. V jadre je to ďalšia kapustová zelenina, ktorej konzumácia má priaznivé účinky na ľudské zdravie.

Okrúhlica nájde v kuchyni podobné využitie ako zemiaky, na rozdiel od nich sa však dá jesť aj surová. Chutnú prílohu k mäsu pripravíte tak, že buľvy okrúhlice povaríte v osolenej vode či v pare a na tanieri ich prelejete bylinkovým maslom. Môžete ich tiež rozmixovať s maslom a mliekom na kašu, zapiecť so syrom, nastrúhať ich do placiek. Staršie buľvy pred konzumáciou olúpeme, mladé sa lúpať nemusia.

Najlepšou dobou pre vysiatie okrúhlice je začiatok jari alebo potom koniec leta; horúce slnko by ju vyhnalo do kvetu. Na trhu nájdete rané aj neskoré odrody. Jednotlivé kultivary sa líšia aj tvarom a sfarbením buliev – tie môžu byť guľaté alebo sploštené, čisto biele alebo sfarbené dočervena či dofialova.

Okrúhlice nevysievame do čerstvo vyhnojenej pôdy, pretože by mala tendenciu vetviť korene. Hodí sa preto skôr ako následná plodina a prihnojujú sa maximálne tekutým hnojivom. Na pôdu nie je príliš náročná, dá sa vypestovať aj vo väčšej nádobe na balkóne. Semenáčiky jednotíme na 8 cm, o pár týždňov neskôr medzi nimi necháme rozostupy 15 cm. Mladé rastlinky nemusíme vyhadzovať, dajú sa prihodiť do hrnca s polievkou.

Buľvy zberáme, keď dosiahnu veľkosť tenisovej loptičky. Ak ich necháme prerásť, môžu drevnatieť. Doba zberu nastáva asi dva mesiace po výseve, ide teda o rýchlo rastúcu zeleninu, vhodnú pre všetkých netrpezlivých pestovateľov. Na jeseň pozberané buľvy sa dajú skladovať v pivnici v debnách s pilinami alebo pieskom. Okrúhlice možno tiež zavárať.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

Rozumiem

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies