Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Benefits cranberry tea.jpg
27. októbra 2016 Nezaradené od
reklama:
reklama:

Vitamíny pre zahriatie- to je pečený čaj

Čaj v lete osvieži a v zime zahreje.

O pečenom čaji ste už určite počuli, ide o lahodný nápoj plný kúskov pravého ovocia prevoňaného korením, ktorý bude pre nasledujúce chladné dni rozhodne tým pravým potešením…

9 health benefits and 4 side effects of cranberry tea copy.jpg

Čo je to pečený čaj?

Ovocný pečený čaj je stopercentne prírodný, čo sa v poslednej dobe stáva prioritou mnohých z nás. Obsahuje rôzne druhy ovocia, cukor a korenie, nenájdete v ňom konzervanty, umelé dochucovadlá, arómy ani farbivá. Po domácky pripravený pečený čaj bude samozrejme obsahovať len to, čo do neho dáte. Môžete si tak pripraviť túto lahôdku s použitím len toho, čo máte najradšej. Je to vlastne nápoj z upečeného ovocia a pripomína klasický ovocný čaj. Pre mnohých ľudí je výhodou , že neobsahuje kofeín.

Pečené čaje mnohých chutí a vitamínov

Pečený čaj z rôznych druhov ovocia zažíva v posledných rokoch veľký vzostup a teší sa obľube, hoci ho vyrábali už naše babičky a prababičky. Je lahodný, môžeme ho piť horúci v zime na zahriatie alebo v lete vychladený s ľadom na osvieženie. Podľa ovocia, ktoré použijeme, bude mať každý čaj inú farbu a chuť, mnoho druhov má tiež liečivé účinky a môžu sa z nich tešiť aj cukrovkári, ak namiesto cukru použijú fruktózu pre diabetikov. Pečený čaj bez použitia alkoholu je tiež veľmi vhodný pre deti.

Z akého ovocia sa dá pripraviť ?

Na prípravu pečeného čaju sú vhodné takmer všetky druhy ovocia  okrem mäkších druhov, medzi ktoré patria banány, prezreté marhule a pod. V lete sa najčastejšie používajú rôzne druhy bobúľ, v zime budú vhodné citrusy, napr. V kombinácii so zázvorom, badyánom pod. V týchto dňoch môžete pripraviť domáci ovocný pečený čaj najlepšie s použitím zmesi vianočného korenia a svojím výtvorom potom obdarovať priateľov a blízkych. Pečený čaj je totiž veľmi obľúbeným a milým „jedlým“ darčekom.

Domáci jednoduchý recept na pečený čaj

Podiel ovocia by mal byť 2 kg

Všetko ovocie dobre prepláchneme, očistíme, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky. Jablká a hrušky nemusíme lúpať. Nastrúhame kôru z chemicky neošetrených citrónov či pomarančov a dužinu rozkrájame na kúsky. Všetko nasypeme do misy a pridáme asi 500 g cukru a vonné korenie (napr. Celú škoricu, badián, klinčeky, kardamóm).

Všetko dôkladne premiešame a rozprestrieme na hlbší plech. Ovocie s korením a cukrom dáme na 10 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov a po 10 minútach môžeme pridať 1 dl rumu. Pre deti je možné urobiť variantu bez rumu. Čaj pečieme ešte asi 20 minút, kým ovocie nepustí šťavu. Počas pečenia občas ovocie premiešame. Horúcu zmes nalejeme do pohárov, popr. ešte prelejeme lyžičkou rumu a obrátime hore dnom. Necháme takto vychladnúť a uchovávame v tme a chlade.

Do hrnčeka potom stačí dať 2 3 malé lyžičky zmesi pečeného domáceho čaju a zaliať horúcou vodou.

reklama:

Odporúčané články

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

Rozumiem

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies