Prečo by ste nemali znovu používať prázdne nádoby od zmrzliny?

2 / 3
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
reklama:
reklama:

Prečo by ste nemali znovu používať prázdne nádoby od zmrzliny?

reklama:

Vedci vysvetľujú

Plast  sa môže pri opätovnom použití ľahko poškodiť a začať uvoľňovať škodlivé chemikálie, ktoré sa neskôr dostávajú do tela potravinami. V tomto prípade bude zákon na strane výrobcu obalov, pretože pokiaľ ide o deklarovaný produkt,sú dodržiavané všetky stanovené normy.

Pretože niektoré chemikálie v plastoch môžu byť rozpustné v tukoch, neodporúča sa dávať mastné  jedlá do nádoby určené napríklad pre zmrzliny. Zahrievanie a zmrazovanie vytvára ďalšie napätie na materiáli. V neposlednom rade nie sú jednorazové nádoby na potraviny navrhnuté tak, aby vydržali opakované umývanie, a to ako rukou, tak umývačkou, bez poškodenia.

Z tohto dôvodu sa preventívne odporúča vyhnúť sa opätovnému použitiu jednorazových nádob a zmrazovaniu potravín, aj keď je pravdepodobnosť chemického prenosu oveľa nižšia ako v prípade horúcej  polievky.

Vážne dôsledky nie sú vylúčené

Niektorí ľudia môžu namietať, že to vždy robili, a „nikto z toho doteraz nezomrel“. Ťažko povedať. Tu je samozrejme dôležité množstvo, genetická predispozícia a ďalšie súvisiace faktory. Lekári však nevylučujú vážne dôsledky, ako je zvýšené riziko rakoviny a metabolických porúch.

Predpisy o bezpečnosti potravín existujú z nejakého dôvodu. Tí, ktorí očakávajú, že sa ich výrobcovia budú držať, by mali tiež súkromne zacieliť na svoje vlastné zdravie.

Mimochodom,s opakovaným použitím plastových nádob je tiež potrebné zaobchádzať opatrne: nemali by sa prehrievať v mikrovlnnej rúre ani umývať v umývačke.

Na úvod
1 / 2
Nasledujúce
reklama:
reklama:

Z kategórie Správy

Najčítanejšie za týždeň

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.