Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Škrupiny z vajec
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Škrupiny z vajec www.gettyimages.com
21. februára 2020 Záhrada od Diskusia()
reklama:
reklama:

Škrupinky od vajec sú skvelým hnojivom. Stačí ich rozdrviť na malé kúsky.

Vajcia sú už po stáročia dôležitou súčasťou našej kuchyne. Samozrejme po nich vždy zostávajú škrupiny.

Konzumujeme ich samostatne, ale pridávame ich aj do veľkého množstva ostatných pokrmov, bez nich by sme tieto pokrmy často neboli schopní ani vytvoriť. Všetci samozrejme už od detstva vieme, že každé vajce má škrupinu, ktorá chráni obsah vnútri.

Väčšina z nás vaječné škrupiny vyhadzuje, keďže ich na nič nepotrebujeme. To je ale chyba. Dnes vám preto prinášame niekoľko tipov a rád, na čo môžete vaječné škrupiny využiť.

Niekoľko informácií o škrupine

Škrupina môže mať rôznu farbu, väčšinou sa stretneme s bielymi, béžovými či okrovými. Ak vám nedá spať otázka vzťahujúca sa k farbe škrupiny, tak vedzte, že farbu škrupiny ovplyvňujú pigmenty, ktoré vznikajú v sliznici maternice konkrétnej sliepky.

Pri lúpaní vajec ste si iste všimli aj to, že škrupina sama sa skladá z troch čiastkových častí, škrupiny, blany a kutikuly.

Pokiaľ ide o zloženie škrupiny, tak najväčší podiel, viac ako 90 percent, má uhličitan vápenatý. Ten nájdeme napríklad aj v škrupinách mušlí. Okrem neho však vaječná škrupina obsahuje ďalšie neuveriteľné prvky, ktorých je 27. Ide napríklad o fosfor, fluór, kremík, zinok, horčík, železo či meď.

Pokiaľ vajcia varíme vo vode, mnoho z týchto prvkov sa do vody uvoľňuje vo forme iónov, preto sa odporúča vodu po varení vajec nevylievať, ale použiť ju napríklad na zalievanie rastlín. A na čo použiť škrupiny?

Škrupiny z vajec
Škrupiny z vajecwww.gettyimages.com

Škrupiny a záhrada

Ak vajcia potrebujeme napríklad na pečenie, teda v surové cenné látky v škrupine zostanú a opäť ich môžete použiť pri záhradkárčení. Rozdrvením škrupiniek môžete dodať svojim rastlinám živiny jednoducho tým, že pôdu posypete škrupinami.

Škrupinky sa totiž veľmi rýchlo rozkladajú a všetky živiny z nich sa tak dostanú do pôdy. Vaječné škrupiny ocení napríklad zelenina, predovšetkým paradajky, či bylinky.

Ďalšou výhodou používania škrupín z vajec v záhradkárstve je to, že pomáhajú udržiavať optimálnu kyslosť pôdy, teda v rozmedzí 5,5 až 6,5 pH, čo rastlinám všeobecne pomáha.

Použitie vaječných škrupín na záhrade vám pomôže vaše rastliny a úrodu ochrániť aj pred niektorými škodcami, ako je napríklad niektorý hmyz, slimáky či hlodavce. Rozdrvené vaječné škrupiny môžete samozrejme bez problémov hádzať aj do vášho kompostu.

Škrupiny z vajec
Škrupiny z vajecwww.gettyimages.com

Škrupiny a pestovanie

Ak radi pestujete vlastné rastliny zo semienok, väčšinou sa oplatí si ich pred ich zasadením doma predpestovať, aby boli odolnejšie a rýchlejšie vyrástli. Väčšina ľudí k tomuto predpestovanie používa plastové tégliky.

Existuje ale oveľa jednoduchšie a tiež ekologickejšie riešenie. Áno, veľmi dobre sa totiž dajú využiť škrupiny väčších vajec, ktoré môžete následne aj s malou sadeničkou vložiť do zeme, kde sa zakrátko rozloží.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

Rozumiem

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies