Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Thumbnail how to remove vegetables sap rust other stains from clothing header.jpeg
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:
reklama:

Škvrny na paradajkách môže spôsobiť horúco aj nedostatok vápnika

Nedostatky vo výžive, zlé opelenie, nevyhovujúce pôdne podmienky a veľa ďalších faktorov vyvoláva vznik takzvaných neparazitních porúch

Keď poznáme príčiny, môžeme sa dôsledkom brániť.

Thumbnail how to remove vegetables sap rust other stains from clothing header.jpeg

Výkyvy počasia, ktoré sprevádzajú aj tohtoročné leto, prispievajú k najrôznejším ochoreniam, deformáciám a poruchám rastu paradajok.

Fyziologická nekróza rajčiakov

Stop blossom end rot.jpg

Nedostatok vápnika spôsobuje nekrózu
Fyziologickú nekrózu kvetného konca plodov rajčín aj paprík má na svedomí nedostatok vápnika v pôde. Za vlhkého počasia sú nekrotické škvrny šedé, mokré, niekedy druhotne pokryté saprofytickými hubami. Keď je sucho, škvrny zasychajú a sú vpadnuté a čierne. U paradajok sa veľmi často prejavuje spomínaný deficit pri pestovaní v nádobách.

Prílišné teplo zreniu nesvedčí
Nedostatočné vyfarbenie plodov, označované ako zelený golier , je fyziologická porucha v dozrievaní, nie hubové ochorenia, ako sa niektorí pestovatelia mnohokrát domnievajú. Na poruche vyfarbovania plodov sa podieľa okrem odrodových vlastností predovšetkým intenzívne slnečné žiarenie vedúce k prehriatiu pletiva. Poruchy sa častejšie vyskytujú u vyššie postavených plodov, na okrajoch riadkov či u silne odlistených rastlín. U ľahších foriem poruchy (žlté kapucne) môžu plody zmeniť farbu aj po zbere, zelený golier zostáva aj v priebehu skladovania.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

Rozumiem

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies