Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Takto vám jedlo vydrží čerstvé 2x dlhšie

reklama:
reklama:
Potraviny a správne skladovanie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com

Koho by nezamrzel pohľad na jedlo končiace v koši? Či už máte obmedzený rozpočet, alebo vaša chladnička praská vo švíkoch, určite sa vám stalo, že vaše pokrmy prešvihli dobu vhodnú na konzum a museli ste ich vyhodiť. Poradíme vám, ako správne hospodáriť s niektorými druhmi potravín.

Potraviny a správne skladovanie
www.gettyimages.com

Uchovávajte med v skle

Správne skladovaný med vám môže vydržať celé veky! Stačí, ak uprednostníte sklenenú nádobu pred plastovou a uložíte tento prírodný zázrak na chladnom a tmavom mieste. Navyše, v prípade, že vám včelí produkt časom skryštalizuje, sklo vám skvelo poslúži na jeho opätovné skvapalnenie.

Pomliaždené jabĺčka oddeľte od ostatných

Hoci majú jablká vo všeobecnosti veľmi dlhú trvanlivosť, vždy si dávajte pozor ako ich skladujete. Jediný poškodený kúsok môže spustiť lavínu predčasného dozrievania a hniloby aj u ostatného ovocia a spôsobiť tak veľké škody.

Držte zemiaky od cibule

Maximalizovať životnosť dvoch azda najpoužívanejších druhov zeleniny v našich kuchyniach môžete tým, že ich budete uskladňovať na chladnom, tmavom a suchom mieste. Neradno ich však nechávať vo vzájomnej blízkosti. Plyny vylučované cibuľou môžu totiž urýchľovať klíčenie zemiakov.

Baľte stopky banánov

Banány sú známe tým, že veľmi rýchlo zhnednú. Je to spôsobené etylénom -plynom uvoľňovaným cez stonky, ktorý urýchľuje zrenie. Ak chcete tento proces spomaliť, vyskúšajte trik s plastovou fóliou, do ktorej zabalíte všetky stonky na trse.

Vyhnite sa plesni pomocou octu

Maliny, jahody, černice či čučoriedky sú lahodné, no nevydržia príliš dlho svieže. Ochráňte drobné ovocie pred plesňami tým, že ho čo najskôr po zakúpení opláchnete vo vode zmiešanej s octom . Roztok by mal byť pripravený v pomere 1O:1.

Zabráňte hnednutiu avokáda

Existuje množstvo tipov, ako udržať avokádo čerstvé. Jedným z nich je využitie citrónovej šťavy, ktorá pomáha zabraňovať jeho hnednutiu.

Udržte koláč vláčny

Pridanie kúsku nakrájaného sendvičového chleba do blízkosti koláča, alebo priamo naň, je dokonalým riešením, ako ho udržať vláčnym. Pečivo síce rýchlo zoschne, ale váš dezert si zachová svoju mäkkosť.

Zamrazte bylinky na neskôr

Čerstvé bylinky dokonale rozvoňajú vašu domácnosť, no rýchlo vädnú a stávajú sa nepoužiteľnými. Aby ste tomu zabránili, môžete tie tvrdšie z nich – oregano, rozmarín, tymián, či šalviu – zmraziť s olivovým olejom a ušetriť do varenia na neskôr.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.