Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vedeli ste o liečivých schopnostiach čierneho korenia?

reklama:
reklama:
čaj z čierneho korenia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com

Podporuje správne trávenie, posilňuje celkovú imunitu, pomáha pri chrípke a chorobách z prechladnutia, predovšetkým pri kašli a nádche a v neposlednom rade je dobrý ako podpora chudnutia. Uvarte z čierneho korenia čaj a sami si vyskúšajte jeho účinky.

čaj z čierneho korenia
www.gettyimages.com

Čierne korenie sa získava zberom nedozretých bobúľ a prechádza procesom fermentácie a sušenia, čo spôsobuje sčernenie povrchu korenia. Doba sušenia môže byť až 10 dní.

Čierne korenie obsahuje éterický olej, vďaka ktorému má svoju jedinečnú vôňu, a alkaloid piperín, ktorý má na svedomí typickú pálivú štipľavosť korenia. Ďalej bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, minerálne látky a vitamíny.

V malom množstve má dezinfekčné a antibakteriálne účinky. Najmä podporuje správne trávenie, posilňuje žalúdok a stimuluje činnosť žalúdočnej sliznice, odstraňuje nadúvanie, stimuluje spaľovanie tukov a podporuje chudnutie. Urýchľuje proces látkovej výmeny a zlepšuje vstrebávanie živín. Prirodzene posilňuje celkovú imunitu, a pretože podporuje činnosť pečene, pomáha telu s detoxikáciou – dokonca pôsobí ako protilátka pri otravách rybami. Významne môže pomôcť aj pri chrípke a chorobách z prechladnutia, predovšetkým pri kašli a nádche. Korenie totiž prehrieva telo a ako prekrvuje sliznice, ľahšie sa uvoľňuje nádcha a zlepšuje sa odkašliavanie.

Čierne korenie mierne zvyšuje krvný tlak, podporuje prekrvenie končatín a uľavuje od bolesti svalov a kĺbov, pomáha pri ochorení zubov a ďasien. Od nepamäti sa korenie považuje za účinné prírodné afrodiziakum.

Pri chrípke a prechladnutí skúste tento čaj

Ingrediencie

  • 10–12 zrniek čierneho korenia
  • 500 ml vody
  • 1–2 lyžičky  medu

Príprava

Zrnká korenia dáme do studenej vody, zakryjeme pokrievkou a pomaly privedieme do varu. Povaríme zhruba 30 minút, zložíme, necháme ešte asi 10 minút vylúhovať, potom scedíme. Pridáme med.

Užívanie

Korenistý čaj pijeme raz denne alebo rozdelený do dvoch dávok hneď pri prvých náznakoch chrípky a prechladnutia, pretože jednak prirodzene stimuluje obranyschopnosť organizmu, a uvoľňuje upchaté dýchacie cesty a nosné dutiny. Pomáha tiež pri problémoch s trávením.

Med s korením na žalúdok

Ingrediencie

  • 1 lyžička čerstvo pomletého  čierneho korenia
  • 2–3 lyžičky  kvalitného medu

Príprava

Korenie starostlivo premiešame s medom.

Užívanie

Užíva sa ráno asi pol hodiny pred raňajkami. Môžeme pridať do vody alebo vlažného čaju. Bolesti žalúdka a ďalšie nepríjemnosti trávenia by mali rýchlo odznieť.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.