Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
1456836300213.jpg
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:
reklama:

Voňavé bylinky pre radosť aj úžitok

Bylinky sú krásne, voňavé, liečivé, a poslúžia ako korenie…

Nasledujúce druhy trvácich byliniek pochádzajú zo slnečného Stredozemia. Vyžadujú preto hojnosť slnka a ľahkú, priepustnú pôdu. Nie sú náročné ani na živiny, ani na vodu – pre suché letá ideálne. Ak chceme udržať ich polodrevnaté kríky pekne kompaktné, skoro na jar ich zastrihujeme. Košaté je možné udržať aj priebežným zberom – avšak aj časť byliniek, ktoré pestujeme pre listy, je dobré nechať vykvitnúť. Kvety sú nielen krásne, ale aj medonosné a pomôžu hmyzu..

1456836300213.jpg

Bylinky zberáme postupným zastrihávaním vrcholkov, ktoré ich zároveň udržiava kompaktné

Horká šalvia
Pôvabný krík šalvie lekárskej môže byť až 1 m vysoký. Striebristé listy majú horkú chuť i vôňu, sú skvelou podporou trávenia, dezinfikujú sliznice. Ak nás prepadne bolesť v krku, pomôže nálev z listov ako antiseptické kloktadlo, alebo môžeme čerstvý list rovno požuť. Šalvia je rovnako veľmi zaujímavým a zdravým korením, ktoré sa hodí nielen k rybám a mäsu. Pestovať možné nielen šalviu lekársku, ale aj sladko voňajúcu šalviu muškátovú, šalvia pohľadnú s ovocnou arómou, šalviu levandulolistou a tiež variety s listami vínovými, panašovanými, zlatozelenými – môžu však byť menej odolné.

Osviežujúci rozmarín
Gáfrová a pritom sladká vôňa lístkov rozmarínu je povzbudivá a osviežujúca. Ako korenie zberáme krehké mladé výhonky a lístky pred rozkvetom. Skvele doplní tučné mäsá, hodí sa aj k pokrmom zo zemiakov, k syrom, do cestovín a na pizzu, nálev z nich povzbudzuje pamäť, krvný obeh a odstraňuje nadúvanie. Avšak aj modré kvety sú lahodné, poslúžia ako ozdoba mnohých pokrmov a dezertov, poteší opeľovače. Rozmarín môžeme pestovať ako prenosnú rastlinu, na zimu ju umiestnime na chladné, svetlé, bezmrazové miesto.

Levandula

B51dd56c42cb89f07c91861e005e581d.jpg
Kvetenstvo tejto až meter vysokej, odolnej bylinky, má neskonale príjemnú, upokojujúcu vôňu a hojivú moc. Tiež listy levandule majú zaujímavú chuť i vôňu, na juhu Európy sú obľúbeným korením na mäso i zeleninu. Predovšetkým kvety sú požehnaním záhrady, kde ich navštevujú motýle a včely. Môžeme nimi zdobiť najrôznejšie pokrmy, usušiť na upokojujúci čaj či do vrecúšok na prevoňanie bielizne, naložiť ich do oleja. Najčastejšie pestovaná je odolná a mrazuvzdorná levanduľa lekárska. V ponuke bývajú aj ďalšie druhy a kultivary, napríklad levanduľa korunka s veľkým ozdobným kvetenstvom. Môže však byť chúlostivejšia.

Divoký tymián
Listy sú výborným korením k zemiakom, mäsu, zeleninovým i vaječným pokrmom. Citrónovo voňajúce variety sú vynikajúce k rybám. Tymian navyše uľahčuje trávenie, mierni nadúvanie, a pomáha pri infekciách. Pokiaľ ho necháte vykvitnúť,  kvety potešia motýle aj včely.

Bylinky možno ľahko pestovať aj v nádobách

Pamajorán, oregáno
Pamajorán všeobecný, ktorý kvitne aj na našich slnečných lúkach a stráňach, pestujeme predovšetkým pre pôvabné, voňavé a liečivé kvetenstvo. Podporujú zdravé trávenie, prospievajúce pečeni, pomáhajú pri nachladnutí, zvyčajne vo forme čaju (nálevu). Voňavé sú aj listy, avšak južnejšie variety pamajoránu, oregana, majú arómu ešte intenzívnejšie a listy slúžia ako korenie nepostrádateľné na cestoviny i pizzu. Podobne ako u tymianu je vyšľachtených mnoho variet. Oregano, tymian aj pamajorán patria do rovnakého rodu Origanum.

Zemitá saturejka
Jej drobné aromatické lístky sú vyhláseným korením predovšetkým na strukoviny, s ktorých strávením výrazne pomáhajú. Saturejka sa hodí aj do mletého mäsa a sekanej, omáčok, polievok, vaječných pokrmov i k dusenej zelenine. K rybám a morským plodom sú super variety voňajúce po citróne. Saturejka horská (Satureja montana), je na rozdiel od saturejky záhradnej vytrvalá a jemnejšie voňajúca.

reklama:

Odporúčané články

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

Rozumiem

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies