Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Seven diabetic 696x415.jpg
reklama:
reklama:

Vypestujte si aj v zime čerstvé bylinky i zeleninu

Vlastné vypestované ingrediencie do kuchyne ocenia mnohí z vás.

V zimnom období, pre plodiny skôr odpočinkovom až nepriaznivom, sa dá prírode jednoducho pomôcť! Vniesť si do bytu trochu čerstvosti určite neuškodí nikomu a odvážnejší môžu vysádzať aj do záhonov.

Fresh basil.jpg

Bylinky

Bylinky pestujeme v zime na parapete za oknom. Nevadí im truhlík ani kvetináč. Ani chladnejšia miestnosť im nevadí, akceptujú teploty medzi 15 až 22 stupňami Celzia. V chladnejších častiach domu dávajte pozor na pokles teploty v noci, ktorý by nemal byť pod 10 stupňov.

Ak bylinky zasadíte do bohatého substrátu, nemusíte do jari ani prihnojovať. Stačí pravidelná zálievka (ideálne ráno) a občas miesto zálievky ocenia rosenie. Zbaví sa tak nežiadúceho prachu.

Vo vnútorných priestoroch sa dobre darí pažítke (20 cibuliek do 1 črepníku), petržlenu (5 rastlín iba stredových listov), ​​žeruche (zo semienok), medovke (trs) a mnohým ďalším

Paradajky, ktoré chutia

Paradajky patria k teplotne citlivejším plodinám a nie každý si môže dovoliť zriadiť pestovnú miestnosť s reguláciou teploty. Ale pestovateľský boxík sa dá vyrobiť doma aj kúpiť.

Okrem teploty, ktorá by mala byť vo fáze rastu okolo 18 stupňov a v čase kvitnutia 24 až 29 stupňov, potrebujú paradajky i dostatok svetla. Mali by ste im dopriať približne 14 hod. Svetla za deň.

S pestovaním je potrebné začať už na konci leta a môžete vysádzať každých 14 dní, zaistíte si tým postupný zber. Základnú starostlivosť pri sadení a presádzaní máte nacvičenú z klasického pestovateľského obdobia, nesmieme však zabudnúť na opelenie! Peľ z rastlín jemne stierajte vatou (odličovacím tampónom alebo tyčinkou do ucha) A nanášajte na ostatné.

Tomato twenty20_76ff03fc 1675 499e 8c4c fcc1af299efe 586686b83df78ce2c35cb982.jpg

Prekvapenie pod snehom

Kel kučeravý by sa mohol pýšiť titulom zimná kráľovná. Zimu prečká aj bez nutnosti ochrany. Ak stojíte o väčšiu úrodu, môžete pokračovať v domácom pestovaní.

Tiež špenát patrí k odolným plodinám. V priebehu zimy máte na výber hneď dva spôsoby zberu – buď postupným otrhávaním listov, alebo vybratím celej rastliny i s koreňmi.

Letný pór nechajte na leto, teraz siahnite po zimnom mrazuvzdornom, z ktorého sa môžete radovať doslova od jesene do jari. Partiu otužilcov s vrodenou odolnosťou doplní ešte napríklad čierny koreň, topinambur či cibuľa.

Pri postupnej konzumácii ochránite ostatné rastlinky tým, že po každom zásahu zeminu okolo opäť zahrniete.

Seven diabetic 696x415.jpg

 

reklama:

Odporúčané články

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

Rozumiem

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies