Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zelenina, ktorá lieči diabetes, psoriázu, osteochondrózu, a ďalšie!

reklama:
reklama:
Topinambur
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com

Topinambur

Topinambur
www.gettyimages.com

Je známy aj ako židovský zemiak, sladký zemiak, jeruzalemský artičok.

V skutočnosti je to Slnečnica hľuznatá.

Určite ju mnohí z vás videli aj naživo, ako vysokú rastlinu so žltými kvietkami podobnými slnečnici.

Málokto však tuší, že to najdôležitejšie sa nachádza pod zemou.

Obsahuje veľa vitamínov a minerálov. Najdôležitejším  je  však inulín.

Zhrnutie pozitívnych vplyvov inulínu na organizmus:

  • Podpora imunitnnej funkcie organizmu.
  • Pozitívny vplyv na zažívanie.
  • Zvýšená schopnosť organizmu vstrebávať vápnik.
  • Vhodný pre diabetikov.
  • Zlepšuje citlivosť voči inzulínu.
  • Upravuje hladinu HDL a VLDL cholesterolu správnym smerom.
  • Znižuje hladinu triglyceridov v krvi a pečeni.

Predtým sa pestoval ako jedlo, ale  aj  ako krmivo, najmä lesníkov pre čiernu zver.

V súčasnej dobe sa začína jeho pestovanie vo svete opäť obnovovať, vzhľadom na obsah diétne priaznivého polysacharidu inulínu.

Topinambur je tak ako väčšina zeleniny, z 80% zložený z vody. Ďalej obsahuje uhľohydráty, bielkoviny a minimum tukov.

Sú prirodzeným zdrojom vlákniny, esenciálnych aminokyselín, vitamínov a minerálnych látok.

Obsahujú kyselinu jantárovú, mliečnu, jablčnú a citrónovú. Z minerálnych látok obsahujú hlavne draslík, horčík, vápnik a fosfor.

Ďalej zdraviu prospešné železo, kremík, mangán, zinok a sodík.

Okrem toho hľuzy obsahujú tiež vitamíny A, B1, B2, H, C a D.

Najväčším pestovateľom v Európe je Francúzsko, odkiaľ sa do Európy šírili do konca 16. storočia ako potravina, ktorú neskôr vytlačili zemiaky.

Topinambury sú predovšetkým diétnou potravinou, mimoriadne vhodnou pre deti, rekonvalescentov a staré osoby, tiež pre diabetikov.

Topinambur obsahuje približne 15% uhľohydrátov, konkrétne polysacharidu zvaného inulín – ten dokáže znížiť hladinu cukru v tele podobne ako ľudský inzulín.

Preto je vhodný aj pri iných diétach.

Pravidelná konzumácia topinambúr má výrazný protireumatický účinok, mierni žlčové koliky – uvádza činnosť žlčníka do harmónie s ostatnými orgánmi.

Zmierňuje tiež tehotenské kŕče a nevoľnosť. Ďalej topinambur čistí črevo, lebo žalúdkom i tenkým črevom prechádza po požití nezmenený, k rozkladu dôjde až v čreve hrubom, kde vďaka zvýšenému obsahu inulínu dochádza ako u ľudí, tak aj u zvierat k rozmnoženiu užitočných baktérií.

Pomáha tiež pri reumatizme, ďalej pri opuchoch a celkovo pri potrebe odvodnení organizmu vzhľadom k vysokému obsahu draslíka.

Vedecky sú ale dokázané aj ďalšie pozitívne vplyvy topinambúr na zdravie- ako je redukcia hladiny LDL-cholesterolu, regulácia krvného tlaku, detoxikačné účinky pečene a obličiek, ateroskleróza, dna ako aj dlhodobá ochrana proti stresu.

Topinambury dokážu regulovať menštruáciu a znižujú riziko potratu, resp. predčasného pôrodu.

Majú tiež preukázateľný protiastmaticky účinok.

Na zmiernenie astmatických ťažkostí sa môže použiť sirup, ktorý sa dobre skladuje, je vždy k dispozícii a robí sa takto:

250 g dobre opláchnutých a očistených hľúz

250 g cukru, lepšie je hnedý cukor

Hľuzy nastrúhame na jemnom nerezovom strúhadle do keramickej (porcelánovej, sklenenej, nerezovej) misy

(nie do plastových, drevených, terakotových, železných, smaltovaných a pod. Mís),

zasypeme cukrom a dobre premiešame.

Necháme dve hodiny v mise odstáť pod utierkou a potom prelejeme do zaváracieho pohára,

uzavrieme bez zavárania a dáme na dva dni do chladničky.

Potom cez látku alebo veľmi riedky filtrovací papier prefiltrujeme, desať minút necháme prejsť varom a dáme do finálneho pohára.

Skladujeme v chlade a tme.

Pozor nepoužívať na iné problémy, kde inak obvykle topinambur prospieva.

Zvyšok po filtrovaní môžeme použiť ako prídavok do cesta napr.

Na slivkové knedle a ďalšie sladké pokrmy zo sladkého cesta ako napr. Sladké langoše, lievance a pod.

Pre ostatné indikácie je doporučovaná šťava kombinovaná z čerstvých štiav mrkvy, topinambur a zeleru alebo petržlenu:

250 g čerstvej mrkvovej šťavy

100 g čerstvej šťavy z topinambura

25 g čerstvej šťavy zeleru pre mužov alebo petržlenu pre ženy

Toto množstvo je pre dávku na jeden deň, ktorú pijeme po malých dúškoch počas  dňa.

Jej účinkom sa zlepší látková výmena, je pritom výživný a prečisťuje organizmus

Topinambury (Helianthus tuberosus) – sú príbuzné slnečnici.

Jej úžitkovou časťou sú podzemné hľuzy dlhších tvarov, podobné zemiakom.

Surové majú krehkú dužinu, mdlej trpko orieškovej chuti podobné chuti artičokov.

Majú severoamerický pôvod, lebo tam boli pestované Indiánmi a do Európy prišli v l7.storočí.

Cez Taliansko sa rozšírili aj k nám .

V Taliansku sa nazývajú „Girasole“ a odtiaľ pochádza aj ich názov „topinambur“,

alebo u nás nazývané „židovské zemiaky“ .

U nás sa vraj dnes pestujú bohužiaľ len ako krmivo pre dobytok.

Ľudia tu ešte nechápu ich zdravotný význam a zabúdajú  na  ne, lebo im cenou konkurujú zemiaky.

V iných krajinách sa dostávajú veľmi často do kuchyne a to hlavne  u diabetikov, pre ktorých je to poklad.

Jedlá časť – hľuzy, sa zberajú neskoro na jeseň, alebo aj v bezmrazivej zime či až skoro na jar.

Sú veľmi výživné a zdravé a zaslúžili by u nás väčšiu pozornosť.

Sú obľúbené v Arabských kuchyniach, v južnom Francúzsku, v Spojených štátoch amerických

(„Jerusalem artichokes“, najnovšie výstižnejšie nazývané „sunchokes“) a najmä tam, kde sa horšie darí zemiakom.

Tepelná úprava topinambúr: Upravujú sa rovnako ako zemiaky.

Topinambury sa dobre vydrhnú kefkou a buď ich necháme v šupke, alebo je oškrabeme ako zemiaky.

V celku, je kladieme do vriacej mierne osolenej vody. Môžeme ich variť aj v pare, rovnako ako zemiaky.

Pretože majú vyšší obsah vody ako zemiaky a môžu byť po uvarení mäkšie, tak ich varíme maximálne 15-20 minút.

Môžeme ich krájať na kocky, rezance, plátky, atď. Topinambury sa dajú piecť, dusiť opekať, smažiť ako hranolky, variť alebo jesť surové.

Možno ich použiť na zapekanie, na placky, kašu, dusiť ich so zeleninou.

Podávame je ako teplý mezichod a jednak ako samostatný pokrm alebo prílohu.

V studených kuchyniach sa môžu varené a dusené použiť na prípravu šalátu.

Sú krehké a môžu sa pojedať aj za surova a ich trochu nevýraznú chuť môžeme zvýrazniť ochutením.

Skladujeme je v plastovom vrecku v chladničke, kde vydržia až po dobu jedného týždňa.

Potom ich už musíme radšej spotrebovať, pretože rýchlo zosychajú.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.