Bratislavaden.sk
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
10 trikov, ktoré sa zídu pri varení
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto:  Moment – bistro & ubytovanie
23. júna 2021 LifestyleRecepty a nápady od DamskaJazda.skSITA

10 kuchynských trikov, ktoré musíte poznať!

Čo je srdcom každej domácnosti? No predsa kuchyňa, v ktorej trávime naozaj veľa času. Niekedy stačí málo a prácu v nej si vieme poriadne uľahčiť. Treba poznať len tie správne triky, ktoré nám ušetria čas, peniaze a prípadné starosti. Inšpirujte sa niektorými z nich a možno si uľahčíte život alebo prídete na niečo, čo ste doteraz nevedeli. Ako na to radí skúsený šéfkuchár Radovan Budzák z reštaurácie Moment – bistro & ubytovanie.

  1. Ako udržať bylinky dlho čerstvé?

Bylinky zabaľte do navlhčenej papierovej utierky, prípadne aj potravinárskej fólie, odstrihnite spodnú časť tohto „balíčka“ a dajte ich do zaváraninového pohára, na spodok ktorého nalejete trochu vody a vložte do chladničky. Takto vám vydržia čerstvé aj tri týždne.

  1. Presolená polievka

Určite sa vám už niekedy stalo, že ste presolili polievku. Aby nebola nadobro zničená, máme pre vás jednoduché riešenie, ako jedlo zachrániť. Stačí ak priamo do polievky nastrúhate jeden veľký ošúpaný zemiak. Ten slanú chuť dokáže účinne stiahnuť. Ak sa do polievky nastrúhaný zemiak nehodí, môžete ho nakrájať na polovicu, alebo menšie kúsky, chvíľu povariť a po niekoľkých minútach vybrať.

  1. Zemiaky nevyklíčia

Ak nie je vaša špajza práve najchladnejšia a chcete v nej skladovať zemiaky, držte ich v blízkosti jabĺk. Tie totiž vylučujú látku zvanú etylén, ktorý zabraňuje klíčeniu zemiakov.

  1. Chlieb bude ako čerstvo upečený

Tento trik bude váš obľúbený, ak chcete, aby aj starší, niekoľkodňový a mäkký chlieb alebo bageta boli čerstvé a chrumkavé. Takéto pečivo len treba dostatočne pokropiť alebo obliať vodou a vložiť do vyhriatej rúry na 3 minúty na 180 stupňov. Potom otočíte a ďalšie tri minúty necháte v rúre – pečivo z nej bude chrumkavé, teplé a úplne ako čerstvé, takže takýto chlieb už nemusíte vyhadzovať.

  1. Cesnak bez šupky

Šupka z cesnaku sa dá odstrániť naozaj rýchlo. Stačí, ak strúčiky položíte na pracovnú dosku a popučíte stranou noža. Šupku tak ľahko očistíte a môžete pokračovať vo varení bez zbytočného zdržania a pracného čistenia.

  1. Triky s vajíčkami

Chcete zistiť či je vajíčko čerstvé aj bez toho, aby ste ho rozbili? Vložte ho do pohára s vodou. Čerstvé vajíčko bude ležať na dne. O niečo staršie, ale stále dobré vajíčko, sa bude svojím koncom dvíhať dohora a pokazené vajíčko bude plávať na hladine. Ak potrebujete uvarené vajíčko rýchlo ošúpať, stačí zvrchu i zo spodu rozbiť škrupinu pobúchaním a následne rukou povaľkať vajíčko po stole. Škrupina sa bude dať očistiť naozaj veľmi ľahko a bez problémov.

  1. Citrón a ryba

Poznáte najlepšie triky s citrónom? My máme pre vás tri. Chcete dostať z citróna viac šťavy? Pred rozrezaním citróna ho chvíľu povaľkajte po stole, aby sa šťava vo vnútri uvoľnila a ľahko dala vytlačiť. Ak potrebujete len trochu šťavy, nemusíte citrón rozkrajovať na polovicu, stačí z jedného konca odrezať vršok, šťavu cezeň bez problémov vytlačíte a zároveň tak uchováte čerstvosť citróna oveľa dlhšie. Pri pečení alebo grilovaní ryby získate najviac chuti, tak, že ju položíte na pár plátkov citróna. Citrón zároveň dokáže pohltiť aj pach ryby, čo je ďalšie plus.

  1. Rýchle čistenie zázvoru

Keďže je zázvor nepravidelného tvaru, ťažko sa čistí. Rýchlejšie to však pôjde s obyčajnou lyžicou. Skúste to a nemusíte sa viac trápiť so zdĺhavým čistením a množstvom odpadu. PS: Pomocou lyžice ľahko očistíte aj šupiny z kapra.

  1. Kôš bez zápachu

Šíri sa z vášho koša nepríjemný zápach? Stačí, ak na krajec chleba nalejete trochu octu, necháte ho nasiaknuť a potom chlieb jednoducho vložíte na dno koša. Na druhý deň nebude po zápachu ani stopy.

  1. Zvädnutá zelenina a ovocie okamžite čerstvé

Keď je reďkovka, zeler, mrkva či uhorky zvädnuté, ponorte ich do misky so studenou vodou a kúskom surového zemiaku. Zelenina bude svieža už o pár minút. Čerstvé bobuľové ovocie vám nesplesnivie  ani nezhnije ak ho opláchnete v octovom roztoku. Takto vám vydrží čerstvé v chladničke aj niekoľko dní.

Inzercia

Odporúčané

K téme

3 otázky pre Miriam Šramovú: Ak niečo robíte s láskou a srdcom, neexistuje, že to skončí fiaskom Veľká Noc za rohom? Aj vy môžete byť hviezda

Témy

Najčítanejšie za 24 hodín

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DamskaJazda.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.