1088 káv: Študent chce stretnúť každého priateľa z Facebooku

1088 káv: Študent chce stretnúť každého priateľa z Facebooku
1000pluscoffees.tumblr.com/

Mladý Austrálčan sa rozhodol pozvať každého zo svojich 1088 facebookových priateľov na šálku kávy, aby ich lepšie spoznal a dobehol zameškané rozhovory.

Sociálne siete nám dávajú možnosť spojiť sa s ľuďmi na celom svete, rovnako však majú moc odtrhnúť nás práve od okamihov prežívaných s najbližšími. Austrálsky študent Matt Kulesza sa preto rozhodol pustiť do zaujímavého projektu. Rozčarovaný z toho, ako väčšina ľudí v modernom svete žije s nosom zaboreným do displejov smartfónov a tabletov, sa rozhodol pozvať na kávu všetkých priateľov, ktorých má na svojej sociálnej sieti Facebook. A to aj napriek tomu, že ich počet sa šplhá na 1088.

Vyše tisíc káv a milióny príbehov

1088 káv: Študent chce stretnúť každého priateľa z Facebooku
1000pluscoffees.tumblr.com/

Projekt, do ktorého sa pustil začiatkom septembra, nazval 1000+ Coffees (1000+ káv) a jeho cieľom je opätovne sa osobne stretnúť s ľuďmi, z ktorých mnohých videl len raz v živote, prípadne ich stretol pred rokmi.

„Pravdaže, nemám tisíc skutočných priateľov. Cieľom projektu je zistiť, kto títo ľudia sú a lepšie ich spoznať. Je úžasné vidieť, aký je každý z nich zaujímavý, ak si dáte tú námahu a pokúsite sa ho spoznať. Každý má zásobu úžasných príbehov,“ uviedol 28-ročný študent.

Rodák z Melbourne sa každý týždeň snaží pozvať na kávu aspoň päť zo svojich facebookových priateľov. „Len im napíšem, či majú chuť na kávu. Stalo sa to už mojou týždennou rutinou,“ vysvetlil Matt, ktorý sa od začiatku projektu stihol pri šálke kávy porozprávať s 30 „priateľmi“. Ide väčšinou o ľudí, ktorých spoznal počas cestovania, v predchádzajúcich zamestnaniach alebo cez spoločných priateľov.

1088 káv: Študent chce stretnúť každého priateľa z Facebooku
1000pluscoffees.tumblr.com/

Obnovené vzťahy aj nová práca

1088 káv: Študent chce stretnúť každého priateľa z Facebooku
1000pluscoffees.tumblr.com/

„Obnovil som aj priateľstvá s ľuďmi, s ktorými som chodil na základnú školu a nevidel ich od roku 1998. Bolo úžasné vidieť, čo teraz robia, uvedomil som si, že aj po rokoch spolu dobre vychádzame. Jeden z nich sa stal fotografom, špecializuje sa na zábery pod vodou, o pár týždňov sa pôjdeme spolu potápať,“ teší sa Matt, ktorý s priateľmi vedie zaujímavé rozhovory o živote, kultúre, hudbe a koníčkoch od výmyslu sveta – od tartotových kariet až po komiksy.

Za pár týždňov sa mu takto podarilo nájsť si aj novú brigádu. „Svoju novú šéfku poznám už pár rokov a bola jednou z prvých, s ktorou som sa stretol na káve. Práve zháňala brigádnika a navrhla mi, aby som pre ňu pracoval,“ prezradil študent, ktorý ponuku s radosťou prijal.

Hoci dokončenie projektu mu pri počte priateľov na sociálnej sieti bude trvať asi tri roky, na každé nové stretnutie sa už teraz teší: „Nevnímam tento projekt ako povinnosť, teším sa sedieť na káve s ľuďmi.“

„Hoci sociálne médiá urýchlili a uľahčili našu komunikáciu, majú zvláštny dopad na našu schopnosť komunikovať tvárou v tvár v skutočnom živote. Je to vtipné, keď napríklad čakáme na prednášku a každý sa hrá so svojím mobilom. Všade vládne ticho, nikto nevyužije príležitosť na oslovenie druhých či tvorbu nových sociálnych väzieb. Je to tak aj vo vlakoch či na uliciach, určite to raz bude mať čudný dopad na náš vývoj,“ dodal študent, ktorý sa snaží aspoň o malú zmenu.

Študentov blog s krátkymi príbehmi o ľuďoch, ktorých stretol a stretne pri vyše tisícke šálok kávy, môžete sledovať TU.

www.news.com.au, www.1000pluscoffees.tumblr.com/

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom