3 otázky pre Miriam Šramovú: Ak niečo robíte s láskou a srdcom, neexistuje, že to skončí fiaskom

Farebný svet s Mimi
FOTO: TV Paprika

Miriam Šramová je zakladateľkou projektu Úspešné ženy, v rámci ktorého organizuje populárno – odborné konferencie na tému vzťahov. Okrem vzťahového poradenstva sa venuje dcére, pečeniu, potápaniu a behaniu. Je zakladateľkou projektu Koláčoterapia a Staromestského garážového výpredaja. Po 15 rokoch v nadnárodných korporáciách zavesila na klinec kariéru lobistky, urobila si rekvalifikačný kurz a cukrárske kurzy v zahraničí a začala sa pečeniu venovať intenzívne. Založila si firmu Chez Mimi Bakery, ktorá sa špecializuje na personalizované plnené a zdobené cupkejky a svieže a veselé ovocné torty. Mimi je zakladateľkou Koláčoterapie – kurzov kreatívneho pečenia pre jednotlivcov, tímy a teambuldingy.

Ako si sa od práce novinárky a v korporáciách dostala k pečeniu? Kedy si sa naučila variť/piecť?

Po 15 rokoch práce v korporácii prišiel čas osamostatniť sa a začať pracovať na niečom vlastnom. Neskutočne ma baví celá genéza nového biznisu, od nápadu, cez biznis plán, návrh značky, jej vizuálu, konceptu atď.. Aj keď začiatky sú ťažké, treba vydržať a výsledok sa dostaví. Ak niečo robíte s láskou a srdcom, neexistuje, že to skončí fiaskom.

Farebný svet s Mimi
Foto: TV Paprika

Varím od mojich 6 rokov. K vareniu a najmä pečeniu ma viedla moja stará mama z Hýb, ktorá mi dovolila zababrať kuchyňu a trpezlivo ju vždy po mne čistila. Piekla a varila som celý život a veľmi rada, pre kamarátov, pre najbližších. Prišli sociálne siete a my instagramisti sme samozrejme neodolali a vešali neustále fotky našich výtvorov. Postupne sa o moje koláče, dezerty a torty začalo zaujímať čoraz viac známych, a tak to bol vlastne prirodzený vývoj, že sa z toho stal jedného dňa biznis.

Farebný svet s Mimi
FOTO: TV Paprika

Pečenie a varenie je pre mňa totálnou psychohygienou. Od diskusie s klientom o jeho predstave a záujmoch, obľúbených farbách a chutiach, cez nákup surovín a ingrediencií, až po samotné varenie, pečenie a zdobenie. A samozrejme fotenie. Každé jedlo pripravované s láskou si zaslúži svoj fototermín. Každý dezert je projekt šitý na mieru pre klienta.

Aké najnetradičnejšie požiadavky si dostala na zákusky či torty od klientov? A kde čerpáš inšpirácie?

Často to záviselo od rôznych aktuálnych trendov, najmä v detskom svete: boli maincraftové torty, monsterhighkové, jednorožcové, spidermanovské. Momentálne najviac fičia Elzy z Frozen.

Inšpirácie do mojej kuchyne čerpám najmä na cestách po svete. Na sociálnych sieťach sledujem trendy a vývoj techník, ktoré sú často na hranici mágie.

Stáva sa ti ešte, že sa ti niečo pri pečení/varení nepodarí?

Neúspech je súčasť života, ako aj nepodarky. Stalo sa mi, že som od únavy zaspala a zhorel mi korpus alebo mi korpus na tortu zožral pes, ktorý nejakým zázrakom vyskočil hore na stôl. Bolo čo naprávať a bol samozrejme aj stres, ale neskôr sme sa na tom smiali.

Farebný svet z Mimi
Zdroj foto: TV Paprika

Kuchárska šou „Farebný svet s Mimi“ je plný farieb, využívaš farebnosť aj vo svojej kuchyni? Prikladáš farbám vo svojom živote aj nejaký hlbší význam?

Milujem farby. Nielen v kuchyni, ale aj v živote. Všetci moji kamaráti vedia, že milujem ružovú farbu. Dokonca aj sedačku máme doma ružovú-magentovú. Ružová je pre mňa veľmi pozitívna farba, optimistická, romantická. A ešte žltá. Tá mi evokuje večné svetlo a slnko. Moja dcéra sa často na mňa hnevá, že sa obliekam ako puberťáčka.
V kuchyni a hlavne pri pečení rada kombinujem farby, ovocie, thajské jedlé kvetinky. Jedlo musí spievať a lákať nás, aby sme ho zjedli. Veď celý gastrorituál je sviatok.

Farebný svet s Mimi
FOTO: TV Paprika

Ako si sa cítila pri nakrúcaní jednotlivých častí kuchárskej šou?

Zo začiatku som mala pri natáčaní stres. Nie z kamier, ale z toho, že som zvyknutá na moju kuchyňu a viem, čo kde mám. Tu som si musela expresne zvyknúť, čo je kde uložené. Do toho bolo dôležité stále sa usmievať a rozprávať, zabávať diváka a štáb, popritom upratovať riady z linky a pamätať si recept. Po dvoch dňoch to už šlo. Veľkou pomocou bol profesionálny medzinárodný team. Za 4 dni sme natočili 16 epizód, čo je vlastne 16 kompletných obedo-večier. Zabrať dali aj niektoré sezónne ingrediencie, ktoré som musela doniesť zo Slovenska, napríklad tekvicu hokaido. Napodiv bryndzu v Maďarsku mali. Maďarské mascarpone bolo zas dosť redšie, čo si odniesla výzdoba cupkejkov. Fotografka ich musela expresne nafotiť, aby sa krém nezačal roztekať. .

Farebný svet s Mimi
FOTO: TV Paprika

Si skôr za tradičné recepty alebo radšej experimentuješ? Či už pri pečení alebo varení.

Som rodený experimentátor, a často podstupujem experimentom aj tradičné slovenské recepty. Napríklad, keď som varila halušky s mrkvou alebo drožďovú pomazánku, štáb s napätím (a možno aj zdesením) sledoval, čo z toho vylezie. Ale nakoniec boli milo prekvapení. Zdá sa, že im chutili všetky jedlá.

Ako človek od fachu si rada pochutnáš aj na zákuskoch iných cukrárov, alebo si verná svojím zákuskom?

Moje zákusky jem len výnimočne, a to z jediného dôvodu- že som ich prejedená. Mám moje obľúbené kolegyne, ku ktorým pravidelne chodím na koláčik. Tiež mám rada koláče mojej mamy, ktorá je excelentná kuchárka a cukrárka.

Farebný svet s Mimi
FOTO: TV Paprika

Dostali sa tvoje zákusky aj mimo Slovenska alebo nejakým známym osobnostiam?

Medzi mojimi klientami je veľa známych osobností zo Slovenska, či už zo šoubiznisu alebo z verejného života a biznisu. Ale sú aj objednávky, ktoré idú do Čiech alebo do susedného Rakúska a Viedne. Tiež zástupcovia z diplomatického zboru na Slovensku si často odo mňa objednávajú torty alebo cupkejky na oslavy.

Ktoré jedlo zo šou Farebný svet s Mimi je tvoje najobľúbenejšie?

Jednoznačne francúzska bujabéza a cupkejky.

Aké sú tvoje obľúbené jedlá, chute, prípadne kuchyňa?

Milujem ázijskú kuchyňu. Je na rozdiel od slovenskej tradičnej kuchyne veľmi rozmanitá, bohatá na zeleninu a ľahšie stráviteľná ako slovenská. A tiež ryby a morské príšery. Ale zas, takú dobrú klobásku, jaternice či tlačenku v Indonézii nenájdete (smiech).

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom