5 tipov, ako kombinovať jedlá pre lepšiu výživu

Jedlo, potraviny
Mediterranean food Thinkstock

Samozrejme, že čokoláda a jahody sú neodolateľná kombinácia, no existuje viacero kombinácii, ktoré sa k sebe hodia a to nielen preto, že spolu výborne chutia.

Ak sa naučíte, ako kombinovať potraviny, ktoré sa dopĺňajú aj po nutričnej stránke, môžete tak získať z vašej výživy oveľa viac. Určite mnohí z vás už počuli že ,,ak nebudú jesť bielkoviny a uhľohydráty spolu, potom schudnú“, avšak štúdia, ktorá bola publikovaná približne pred 10 rokmi, túto myšlienku vyvrátila. Na druhej strane, existuje koncept kombinovania jedál – niekedy nazývaný aj synergia či párovanie potravín – ktorá pripúšťa, že niektoré potraviny nám dokážu ponúknuť viac výživových benefitov, keď sú konzumované spolu, než samostatne. Je to vlastne príklad, kedy sa jedna a jedna rovná tri.

Ako mať lepšiu výživu vďaka párovaniu jedál

Farebná zelenina a trocha tuku

Mnohé druhy ovocia a zeleniny obsahujú zložky nazývané karotenoidy. Tieto prirodzené farbivá dodávajú potravinám, ako sú paradajky, mrkva či špenát, ich nádherné zafarbenie – pigmenty ako lykopén, beta-karotén a luteín. Karotenoidy zastávajú funkciu antioxidantov v tele, čo je aj jeden z dôvodov, prečo sú ovocie a zelenina také dôležité súčasti zdravého stravovania. Tieto dôležité zložky sa uvoľňujú tukom, čo znamená, že pokiaľ prijímate zeleninu s troškou tuku, vaše telo bude schopné získať viac karetonoidov. Pridaním niektorých zdravých tukov, či už avokáda alebo olivového oleja do vášho šalátu, vám môže pomôcť absorbovať karotenoidy obsiahnuté v rímskom šaláte, mrkve alebo paradajkách.

Vitamín C, zelenina s obsahom železa a obilniny

Železo môže byť v potravinách v dvoch rôznych formách. Prvou je forma nazývaná hemové železo, ktoré sa nachádza v rybách, mäse a hydine a je ľahšie absorbovateľné pre telo ako tzv. nehemové železo, ktoré sa nachádza zas v zelenine a obilninách. Ak si dáte vitamín C spolu so zdrojom nehemového železa, vaše telo absorbuje železo lepšie. A pritom netreba tak veľa: obsah vitamínu C v jednom pomaranči či v jednej paradajke dokáže absorpciu železa až strojnásobiť. Takže paradajky vo vašom chilli vám pomáhajú absorbovať železo zo strukovín. Jahody vám zas pomáhajú získavať železo z vašich cereálií. A železo v špenáte bude ľahšie absorbovateľné, ak si do svojho šalátu z čerstvého špenátu pridáte zopár mesiačikov pomaranča alebo grapefruitu.

Citrón a zelený čaj

Fytonutrienty, ktoré sú prirodzenou súčasťou zeleného čaju, obsahujú jedinečné a prospešné antioxidanty nazývané katechíny, pomáhajú chrániť telové bunky a tkanivá od oxidačných poškodení. Keď pridáte citrón do vášho zeleného čaju, vitamín C dokáže vášmu telu pomôcť absorbovať tieto prospešne zložky. Ak nemáte radi citrón v čaji, majte po ruke ovocie bohaté na vitamín C spolu s vašou šálkou – napríklad misku s bobuľovým ovocím alebo nakrájaný pomaranč.

Ryby a listová zelenina

Ak pijete mlieko, ktoré je obohatené o vitamín D, vitamín D pomáha vášmu telu absorbovať vápnik v mlieku. No nie je lepšej cesty ako spárovať tieto dve živiny – rybu a zeleninu. Na tuky bohatá ryba ako napríklad losos alebo makrela dodáva vitamín D a listová zelenina ako okrúhlica, sitinová kapusta alebo kel zas dodávajú vápnik. Spárovanie týchto dvoch živín pomáha vášmu telu prijímať vápnik zo zeleniny.

Zdroj: Herbalife

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom