Ako sa zo zlatých jabĺk stali paradajky

Paradajky_billa.jpg
Foto: BILLA

BRATISLAVA 24. júla 2018 (DJ/PR) – Zatiaľ čo Európa považuje paradajky za ovocie, v Amerike ide o zeleninu.

Viete si predstaviť, že natrafíte na lúku, na ktorej okrem kvetov rozvoniavajú aj paradajky? Ešte stále ide o pomerne častý výjav v Strednej a Južnej Amerike, odkiaľ táto pôvodne divorastúca rastlina pochádza.

Pekné, ale jedovaté

Kedysi ju mali v obľube slávne civilizácie Mayov a Aztékov, pričom Európania sa k nim pridali až na prelome 15. a 16. storočia. Spolu so zemiakmi ich na náš kontinent údajne priviezol Krištof Kolumbus, v ďalšej alternatíve túto úlohy splnili španielski dobyvatelia. Kto by si však myslel, že tu ihneď spôsobili gastronomickú revolúciu, veľmi by sa mýlil. Hoci objavenie Ameriky oficiálne ukončilo stredovek, v tejto oblasti ho nebolo možné vykoreniť tak ľahko. Európania paradajku považovali za jedovatú rastlinu a jej popínavý druh pestovali v záhradách len na okrasu. Je pravda, že nezrelé zelené paradajky obsahujú nebezpečný solanín a konzumácia väčšieho množstva môže spôsobiť otravu, ale zlá povesť sa preniesla aj na zrelé paradajky. V tej dobre mali plody veľkosť dnešných cherry paradajok  a ešte neboli červené, ale žlté. Preto dostali latinský názov mala aurea – zlaté jablká.

Preslávila ich pizza

Podľa historických zdrojov získali paradajky povesť zabijaka tak, že po ich požití v aristokratických kruhoch zomrelo niekoľko šľachticov na otravu. Za všetko však mohli taniere zo zliatiny, z ktorých paradajky viazali olovo. Ibaže bežní ľudia mali iné skúsenosti. Pokiaľ si v obchode alebo v reštaurácii objednávate neapolskú omáčku, vedzte, že práve v tomto meste padlo prvé tabu. V roku 1692 tu bol zverejnený recept na „paradajkovú omáčku na španielsky spôsob“ a od tej doby sa ich využitie v kuchyni šírilo po juhu Európy. Katapult na špicu kulinárstva predstavoval až objav pizze okolo roku 1800.  V 19. storočí sa tak opäť mohla ako víťaz vrátiť cez oceán do Severnej Ameriky, kde sa stala dôležitou potravinou. Doteraz sa však nezhodol, či ide o zeleninu alebo ovocie. Zatiaľ čo Najvyšší súd USA v roku 1893 rozhodol, že paradajky sú zelenina, lebo šikovní obchodníci ich označovali za ovocie, aby nemuseli platiť clo, Európa má na vec iný názor. Z botanického hľadiska ide skutočne o ovocie, k čomu Európska únia vydala nariadenie v roku 2001.

Fakty o paradajkách

  • Existuje viac než 20 000 rôznych druhov
  • Okrem červených poznáme oranžové, žlté, biele, čierne, hnedé, oranžové, ale aj modré, ružové i pásikavé paradajky
  • Slovenské názvy paradajka, rajčina (botanicky rajčiak) pochádzajú z gréckeho parádeisos, teda raj, keďže kedysi sa označovali aj ako rajské jablká
  • Podľa Guinessovej knihy rekordov sa najväčšia paradajka o hmotnosti 3,96 kilogramu urodila v roku 2016 v USA blízko Washingtonu
  • Len v reťazci BILLA sa predá ročne toľko ton paradajok, že by sa z nich dalo uvariť 14 583 hektolitrov kečupu, ktorým by sa dala naplniť celá Studňa lásky, ktorú na Trenčianskom hrade vykopal Omar pre Fatimu
  • Paradajky pod značkou Slovenská farma, ktoré kúpite v predajniach BILLA, sa na pulty dostanú do 24 hodín po odtrhnutí, pričom na sklade sú aj 4-5 hodín po zbere. Značka Slovenská farma je garanciou 100-percentného slovenského pôvodu ovocia, zeleniny, ale aj mäsa
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom