Čomu sa radšej vyhnúť, keď chcete niečo malé pod zub

Žena maškrtí
arizonafoothillsmagazine.com

Niekedy i navonok zdravé maličkosti nie sú pre vaše telo tou najlepšou voľbou.

Keďže je pre váš metabolizmus dobré jesť aspoň päť ráz denne, mali by ste mať po ruke niečo malé pod zub, na čom si pochutnáte medzi hlavnými jedlami.

Treba si však dávať pozor na niektoré nevinne vyzerajúce maličkosti, ktoré môžu nepozorovane zničiť vašu snahu o zdravý životný štýl či chudnutie. Pozrite si, kde sa skrýva priveľa cukru, tuku či chemikálií.

Ryžové chlebíčky

Množstvo ľudí žije v presvedčení, že ryžové chlebíčky = diéta a chrumkajú ich na olovrant či desiatu. Omnoho lepším riešením je siahnuť po mrkve alebo hrsti orieškov, ryžové chlebíčky totiž nemajú ani málo kalórií, ani dostatok živín.

Ako schudnúť rýchlo? Existujú 3 jednoduché kroky

Tiež pri nich platí, že majú vysoký obsah sacharidov a tak vás na dlhú dobu nezasýtia (možno ak zjete celé balenie). Ešte horším riešením sú ochutené ryžové chlebíčky, ktoré v sebe majú veľa cukru alebo soli.

Kompóty

Ak chcete zahnať hlad a doplniť si vitamíny kompótmi, nie je to tá najlepšia cesta. Obsahujú totiž obrovské množstvo cukru, ktorý zároveň zvýrazňuje ich chuť. Preto výrobcovia nemusia použiť to najchutnejšie a najkvalitnejšie ovocie.

Kompóty majú oproti čerstvému a mrazenému ovociu omnoho menej živín a keďže sú také sladké, budete o chvíľu opäť hladní. Tiež skonzumujete rôzne chemikálie, vďaka ktorým má kompót takú dlhú trvanlivosť.

Müsli tyčinky

Ovsené vločky v müsli tyčinkách sú síce ako raňajky vynikajúce, problém je v tom, čo ich drží pohromade – veľké množstvo medu. Takže v konečnom dôsledku má aj malá tyčinka množstvo kalórií a nezasýti vás.

6 ranných trikov: Takto nakopnete metabolizmus za pár minút!

Čipsy

To, že čipsy nie sú vhodným snackom za žiadnych okolností, už isto viete, ale pripomenieme vám prečo. Obsahujú závratné množstvo tukov, kalórií a sodíka, majú mimoriadne vysoký glykemický index (čo môže zvýšiť hladinu cukru v krvi) a dokonca obsahujú karcinogénne toxické látky akrylamidy. Tie vznikajú v zemiakoch pripravovaných pri vysokej teplote.

Pukance a solené oriešky

Oriešky sami o sebe sú ako snack dobrou voľbou, horšie je, keď sú ochutené. Práve vtedy ich totiž často človek nedokáže prestať jesť a pritom skonzumuje zbytočne veľké množstvo soli a oleja, prípadne cukru (ak si kupujete oriešky v čokoláde či mede).

Zo zdravotného hľadiska teda negatíva prevážia pozitíva. To isté platí pre pukance pripravované v mikrovlnke.

Ovocné mafiny

Pri jedení ovocných koláčikov si niektorí ľudia radi nahovárajú, že robia niečo pre svoje zdravie. Výhovorka „veď je tam ovocie, to je zdravé” však neobstojí, keď vezmete do úvahy obsah cukru a kalorickú hodnotu. Porovnajte si, koľko je v takom mafine cesta a koľko ovocia a tiež si všimnite, ako rýchlo začnete mať chuť na ďalšie jedlo.

Sušené ovocie

Zjedli by ste desať broskýň alebo sliviek na jedno posedenie? Treba si pamätať, že aj ovocie obsahuje kalórie a pomerne veľa cukru. V sušenej podobe síce vyzerá nevinne, keďže sa jeho objem výrazne zmenšil, no inak je to v podstate to isté. Takže ak zjete celý balíček, ostanete hladní a ešte aj skonzumujete veľké množstvo cukru.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom