Je plné vlákniny aj vitamínov C a E. Čo sa stane, keď budete kivi jesť pravidelne?

Kivi

Výhodou kivi je, že si ho môžete užiť kedykoľvek počas roka. Niektoré odrody rastú v Severnej Amerike od októbra do mája, zatiaľ čo iné sú v sezóne od neskorej jari do jesene.

Kivi
https://www.gettyimages.com

Draslík a vláknina

Sodík a draslík pracujú spolu a ak sú konzumované vo vhodnom množstve, podporujú správne vodné hospodárstvo, srdcovú frekvenciu, krvný tlak či zdravie svalov.

Kiwi je bohaté na draslík a neobsahuje skoro žiadny sodík. Vyrovnáva tak negatívny dopad nadmerného užívania soli. Vláknina prispieva zdravému srdcu a môže pomôcť k chudnutiu, pretože zlepšuje tráviace procesy. Enzým v kiwi, zvaný aktinidín, sa konkrétne podieľa na štiepenie bielkovín v zažívacom trakte.

Kiwi je bohaté na dva antioxidanty

Jedná sa o luteín a zeaxantín. To sú dva kľúčové prvky, ktoré hrajú ústrednú úlohu v zdraví očí. Tieto karotenoidové zlúčeniny sú jediným typom, ktoré sa hromadia v sietnici.

Tam chránia pred poškodením očí tým, že udržujú bunky ďaleko od pôsobenia škodlivých voľných radikálov. Môže tak spomaliť tvorbu katarakty a degenerácie makuly.

Keď ste anemický

Konzumujte kiwi. Okrem iného je tiež zdrojom vitamínu C. Tvorí až 62% odporúčaného denného príjmu pre mužov a 75% pre ženy. Vitamín C zvyšuje absorpciu železa v tele, čo v praxi funguje ako prevencia chudokrvnosti. Určite s ním aj schudnete, pretože udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom