Jedlom ku šťastiu: Správna strava zlepšuje náladu

Jedlom ku šťastiu: Správna strava zlepšuje náladu
Jedlom ku šťastiu: Správna strava zlepšuje náladu shutterstock.com

Sme to, čo jeme – netýka sa to len nášho zdravotného stavu, ale aj nálady. Pozrite sa, ktoré potraviny vás urobia šťastnejšími.

Vedci už dávno prišli na to, že strava, ktorú prijímame, neovplyvňuje len naše zdravie, ale aj náladu. V chladných zimných dňoch s obmedzeným slnečným žiarením ľudia častejšie prepadajú depresii a zlej nálade. Úsmev na tvári sa pritom dá vyčarovať aj správnym jedálničkom.

Zázračná čokoláda

čokoláda, žena, smiech, dobrá nálada, pozitívne myslenie, krása, pleť
shutterstock.com

Čokoláda patrí medzi najčastejšie potraviny, po ktorých ľudia siahajú, keď sa chcú cítiť lepšie. „Takmer každý liek proti depresii má za cieľ zvýšiť hladinu serotonínu alebo ho udržať v mozgu dlhšie. Čokoláda aj kakao to dokážu veľmi dobre,“ uviedol botanik Chris Kilham, ktorý cestoval okolo sveta, aby našiel tradičné lieky vo forme byliniek a darov prírody. Kilham tvrdí, že ak majú ľudia neodolateľnú chuť na čokoládu, v skutočnosti túžia po niečom, čo im na tvári vyčaruje úsmev. „Mnohí „pacienti“ si čokoládu naordinujú sami. Ženy to robia najmä pred a počas menštruácie, kedy hladina serotonínu v mozgu klesá. Čokoláda ju opäť zvyšuje a mnohí jednoducho zbožňujú náladu, ktorú im privodí,“ dodal Kilham.

Proteíny

Keď poobede dostanete chuť na niečo sladké, posledné, po čom by ste mali siahnuť, sú cukríky či bublinkové nápoje. „Vaše telo si žiada proteíny,“ hovorí doktor Marcelle Pick. Autor knihy „Is it Me or My Hormones?“(Som to ja alebo moje hormóny?) odporúča v takomto prípade siahnuť po mandľovom masle s jablkom, kúsku syra či hummusu s mrkvou. Okrem mäsa a rýb sú na proteíny bohaté napríklad aj šošovica či arašidy. „Proteín udržuje stálu hladinu cukru v krvi a poskytuje trvalý prísun energie,“ vysvetlil Pick. Čím viac energie pritom telo má, tým lepšiu náladu navodzuje.

Vitamín B

banány, mlieko, kokteil, jedlo, nápoj, ovocieVitamín B udržiava nervový systém v dobrom stave a kontroluje hladinu „hormónov šťastia“ v mozgu. Obsahujú ho banány, avokádo, kura, celozrnné pečivo a listová zelenina. Banány okrem toho poskytujú telu aj dôležitý dopamín – látku, ktorá navodzuje pocit radosti. Jeden banán ho obsahuje až 10 miligramov.

Omega-3 mastné kyseliny

Tuky, ktoré nájdeme v losose, sardinkách, makrelách či rybom oleji, obsahujú mastné kyseliny DHA, ktoré si ľudské telo nedokáže samo vyrobiť. „Ľudia, ktorí majú nedostatok DHA, často trpia depresiami. DHA má pozitívny efekt na myseľ a náladu a je veľmi aktívna najmä v mozgu,“ radí Kilham.

Káva a čaj

Kofeín sa považuje za prirodzený zlepšovač nálady. „Kofeín vo všeobecnosti zlepšuje aj kognitívne funkcie,“ tvrdí Kilham.

Fialové ovocie

Čučoriedky a černice obsahujú fialové pigmenty s názvom antokyaníny, ktoré patria medzi významné antioxidanty. Okrem ich povzbudzujúceho efektu na organizmus pomáhajú bojovať aj proti rakovine. Podľa výskumu vedeného Russelom Mumperom na Univerzite v Kentucky, antokyaníny nájdené v černiciach zastavili rast rakovinových buniek hrubého čreva a dokonca tieto bunky v podmienkach in vitro aj úplne vyhubili.

žena, jedlo, ovocie, koláče, diétaZabijaci dobrej nálady

A akým látkam je lepšie sa vyhnúť? Odborníci sem zaraďujú umelé sladidlá, konzervačné látky a farbivá v polotovaroch, jedlá s obsahom lepku, vajíčka, rafinovaný cukor či mliečne výrobky.

Všetko s mierou

Chris Kilham však varuje, že s množstvom „pozitívnych“ potravín to nesmieme preháňať. „Stravovanie na zlepšenie nálady nie je o tom, že budeme na jedálniček pridávať veľké množstvá spomínaných „dobrých“ potravín. Nie je to ani o tom, že raz za niekoľko mesiacov zjeme kilo čokolády. Ide o to pridať si do jedálneho lístka malý kúsok horkej čokolády či banánu na dennej báze, rovnako ako čučoriedky či ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Ide o trvalé investície do nášho zdravia,“ dodal Kilham.

www.cnn.com, www.upwave.com

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom