Kapusta, kaleráb či paprika ako z vlastnej záhradky!

Zelenina z firmy vita zel v marcelovej 2.jpg

(DJ/PR) Poznáte cestu sezónnej zeleniny, ktorú môžete kúpiť v supermarketoch BILLA? Je kratšia, než by ste čakali. Pestovateľ z farmy v Marcelovej prezrádza, prečo v súčasnosti medzi Slovákmi silnie dopyt po čerstvých plodoch z domácej pôdy.

Zdravý lokálny trend

Asi každý z času na čas rád vyskúša nové chute a cudzokrajné gastronomické špeciality, no objavovať sa dá aj doma. V prípade slovenskej zeleniny je to oprašovanie dávno zabudnutých pokladov. „V minulosti bolo Slovensko zásobárňou zeleniny pre celé Československo. Pestovanie zeleniny však u nás upadlo a okolité krajiny nás dobehli. Zo slovenského pestovateľa sa stal takmer ohrozený druh,“ hovorí jeden z nich, Miroslav Sudický z firmy Vitazel a vedúci farmy v Marcelovej.

Náročnej brandži podľa neho chýbajú kvalifikovaní ľudia, no tí, ktorým neprekážajú ruky zamazané od zeminy, majú dobrú motiváciu – na nedostatok dopytu od zákazníkov sa totiž slovenskí poľnohospodári rozhodne sťažovať nemôžu. „V súčasnosti rastie trend pestovania domácej čerstvej a kvalitnej zeleniny, čo vnímame veľmi pozitívne. Slováci si začínajú pýtať domáce produkty a zelenina je toho neoddeliteľnou súčasťou. Sme presvedčení, že chuť sa nedá prekabátiť a tú pravú čerstvú chutnú zeleninu rozpozná každý, kto ochutná doma vypestované produkty,“ konštatuje Sudický. Spoločne so svojím tímom dbá na to, aby ste si z nákupu v Bille mohli odniesť papriku, kaleráb či letnú kapustu už krátko po zbere, takže si uchová maximum svojho nutričného bohatstva. „Čerstvosť slovenskej zeleniny je skutočne neporovnateľná s dovážanými produktami. Mnohé z našich domácich produktov vedia byť na pultoch Billy od momentu zberu do jedného dňa.“

Zelenina z firmy vita zel v marcelovej.jpg

Zeleninou na tanieri nešetrite!

Prečo sa v lete oplatí zvýšiť príjem zeleniny? Ľahká stráviteľnosť a vysoký obsah vody z nej robia rozumnú voľbu na zahnanie hladu aj smädu. Práve v lete je správny čas odľahčiť žalúdok od ťažkých príloh a namiesto ryže či zemiakov vyskúšať pestrý zeleninový šalát.

No zdravotný prínos nie je jediný dôvod, prečo s radosťou schrúmeme surový kaleráb či sladučkú papriku. Ich plná chuť je výsledkom čerstvosti a viacnásobnej previerky kvality na ceste z pôdy do vášho nákupného vozíka. „Denne sa staráme o rastliny, zalievame ich, ošetrujeme, vyrastené plodiny zbierame, čistíme vo vodnom kúpeli, chladíme pre zachovanie čerstvosti a kvality, balíme, triedime, pripravujeme na rozvoz…“ približuje pestovateľ z farmy v Marcelovej kolotoč pracovného dňa seba i kolegov.

Zelenina z firmy vita zel v marcelovej 1.jpg

Ak vám toto všetko znie ako príjemná rutina, je to len zdanie. Kvôli globálnym zmenám klímy sa z pestovania stáva tak trochu adrenalínová záležitosť. Staré kalendáre neplatia, na zaužívané rozvrhy sa v časoch nepredvídateľných teplotných výkyvov nedá spoliehať. „Napríklad ľadový šalát nám dozrieva vďaka horúcim letným dňom omnoho skôr. Niektoré plodiny zbierame aj o mesiac v predstihu, než sme boli zvyknutí. Zmena klímy je pre slovenských pestovateľov veľkou výzvou.“

3 tipy pre studenú kuchyňu

Ak sa vám nechce tráviť čas za sporákom, keď vonku praží slnko, inšpirujte sa osviežujúcimi zeleninovými minútkami tradičných i nevšedných chuťových kombinácií. V hlavných úlohách: sezónna slovenská zelenina, ktorou Vitazel plní pulty supermarketov BILLA.

Zelenina z firmy vita zel v marcelovej 3.jpg

Červená paprika: Zo 4 paprík nakrájajte rovnomerne hrubé pásiky a rozložte ich po obvode väčšieho podnosu. Do stredu umiestnite misky s taveným bylinkovým syrom, guacamole, humusom či inými studenými omáčkami podľa chuti. Namáčané paprikové hranolky sa hodia ako zdravé a ľahké pohostenie k večernému filmu. Vďaka rozmanitosti omáčok ulahodíte každému členovi rodiny.

Kaleráb: Olúpaný, umytý a na rezance nakrájaný kaleráb zmiešajte vo väčšej mise s nakrájanými jablkami a hruškami. Pridajte nasekané vlašské orechy a zálievku z pomarančovej šťavy, čierneho korenia a štipky soli. Šalát je výborný samostatne, ale aj pri zajedaní pečivom. Ak patríte k „zajedačom“, odporúčame vital kocku, viaczrnné pečivo, v ktorom sa snúbi chuť mrkvy a chrumkavých pražených semienok.

Letná kapusta: Divoké spojenie kokosovej vody, banánu a kapusty v jednom pohári treba skúsiť, inak neuveríte, že chutí skvelo! Základom je plná šálka kokosovej vody, polovica šálky nastrúhanej letnej kapusty, rovnaké množstvo citrónovej alebo limetkovej šťavy, jeden banán a polovica prezretého avokáda. Všetko spolu zmixujte a štrngnite si s vašimi blízkymi na zdravie.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom