Môže pitie teplej vody po jedle zachrániť život?

Bolesť, žena, samota,

Pálivá bolesť v hrudi, tlak na prsiach a podobne. To sú príznaky náhlej smrti – infarktu. Môžete mu zabrániť pitím teplej vody po jedle?

Čoraz častejšie sa stáva, že starší prežívajú mladých. Je to tým, že staršie ročníky zažili pokojnejšiu dobu? Zažili istoty či je to zlým životným štýlom mladých? Ťažko povedať, no súčasná existencia v neistote si vyberá stále viac daň v podobe civilizačných chorôb. Jednou z nich je infarkt, náhla zástava srdca. Ako mu predísť?

Príčinou srdcového infarktu je najčastejšie krvná zrazenina (trombus) v cieve zásobujúcej srdce, ale zriedkavejšie môže spôsobiť infarkt aj kŕčovité zúženie (spasmus) zdravej artérie.

Sekundy znamenajúce život

Na príchod srdcového infarktu nie je nikto z nás pripravený. Ani samotný postihnutý, ani jeho okolie. Prichádza náhle a šokujúco. Vo väčšine prípadov berie so sebou život. Preto je oveľa jednoduchšie mu predchádzať ako zachraňovať.

Príznaky srdcového infarktu

Najbežnejším prejavom je pálivá bolesť v hrudi, bolesť v žalúdku, nevoľnosť, studený pot, pocit na vracanie, celková slabosť a závraty. Tiež zmena farby pokožky či pier. No náhla smrť niekedy prichádza i v spánku a bez bolesti.

Čo robiť, ak nás zasiahne srdcový infarkt?

V prvom rade treba privolať pomoc, zostať v pokoji a vyvarovať sa akejkoľvek námahy. Ostatné už je na záchrancoch. Pri srdcovej zástave alebo zástave dýchania je potrebná resuscitácia. Ak máte po ruke nitroglycerin, dajte tabletku postihnutému pod jazyk.

Pitie teplej vody pomôže predísť infarktu?

Japonci a Číňania to už vedeli dávno, čo niektorí odhalili až teraz. Počas jedla a po ňom totiž namiesto studených nápojov popíjajú čaj. Ako to súvisí s infarktom? Podľa niektorých názorov zabránite tak usadzovaniu tukov v cievach a tým k ich upchávaniu. Chladný nápoj spôsobí stuhnutie tukov v jedle, ktoré ste práve skonzumovali. To spomalí tráviaci proces. Tento stuhnutý tuk reaguje so žalúdočnými kyselinami, rozpadne sa a je absorbovaný črevami rýchlejšie ako iné jedlo. Začne sa usádzať v cievach.

No je naozaj otázne, či má skutočne teplota požívaného nápoja vplyv na upchávanie ciev, a tým aj na choroby súvisiace s týmto javom. Podľa odborníkov potrava v tele veľmi rýchlo získa telesnú teplotu a v okamžiku požitia nemá na nás žiadny vplyv

Či už teplá voda zachráni život alebo nie, je lepšie sa infarktu vyvarovať istejším spôsobom.

Zmeniť životný štýl, obmedziť pitie alkoholu a zvýšiť príjem tekutín. Prestať fajčiť a pokúsiť sa menej podliehať stresu. Aj keď to je asi v súčasnej dobe to najťažšie.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom