(NE)Bezpečná sója! Pozor na túto potravinu

Sója
shutterstock.com

Hovoríte si, že začnete jesť zdravšie. Obmedzíte mäsové výrobky a mäso. Začnete jesť iné druhy bielkovín a ako prvé vás napadne tofu. S touto potravinou však opatrne!

Donedávna nebola potravinou

Ešte nedávno sóju nepovažovali dokonca ani za plnohodnotnú potravinu. A to dokonca ani v Ázii, napriek tomu, že patrila medzi päť posvätných potravín spolu s jačmeňom, pšenicou, prosom a ryžou. Ako jediná však nebola určená na jedenie. Využívali ju pri pestovaní ostatných obilnín metódou striedania plodín, pri ktorej sa uplatňovala jej schopnosť viazať v pôde dusík. A to až do objavenia fermentácie. Prvými sójovými jedlami boli tempeh, natto, miso a sójová omáčka. Neskôr čínski vedci zistili, že pyré z uvarenej sóje môže byť vyzrážané na vytvorenie hladkého, svetlého tvarohu – tofu.

Aby ste poznali, čo zjete s porciou sóje…

Číňania vedeli, prečo nekonzumovali nefermentovanú sóju… Obsahovala totiž veľké množstvo toxínov – antinutrientov. A silné enzýmové inhibítory, ktoré blokovali účinok trypsínu a ďalších enzýmov potrebných na trávenie bielkovín. Môžu napríklad spôsobiť vážne zažívacie ťažkosti, zhoršiť trávenie proteínov a spôsobiť chronický nedostatok príjmu aminokyselín. Sója dokonca obsahuje aj hemaglutinín, ktorý spôsobuje zhlukovanie červených krviniek. Ďalšou jej zložkou sú goitrogény – látky, ktoré tlmia funkciu štítnej žľazy. Všetky tieto nebezpečné zložky sa však deaktivujú pri procese fermentácie.

Nebezpečné fytáty

Sójové zrná majú vysoký obsah kyseliny fytovej, ktorá blokuje príjem esenciálnych minerálov – vápnika, horčíka, medi, železa a najmä zinku. Fytáty sú ale veľmi odolné vysokým teplotám pri varení. Iba dlhé obdobie fermentácie znižuje úroveň fytátov v sóji. Pri konzumácii tofu preto napríklad Japonci jedia zároveň aj rybací vývar a porciu mäsa alebo ryby – mäso totiž tlmí účinky fytátov. Vegetariáni, ktorí jedia tofu a sóju namiesto mäsa a mliečných výrobkov riskujú okrem nedostatku vápnika a horčíka aj nedostatok zinku, ktorý sa označuje tiež ako minerál inteligencie. Hrá úlohu i v syntéze proteínov a formácii kolagénu.

Už ste niekedy jedli tempeh? Je najvyšší čas

sója

Lacné vymenili za drahé

Spočiatku sa sójové produkty predávali ako lacná náhrada mäsa. Táto stratégia však pri predaji zlyhávala. Sója sa teda začala predávať nie ako lacné jedlo pre chudobu, ale ako zázračné jedlo, ktoré zabraňuje chorobám srdca, rakovine, buduje silné kosti a udrží nás navždy mladých. Mäso, mlieko, syr, maslo a vajcia sa stali „zlobou pre zdravie“ odkedy sa začala šíriť informácia o škodlivosti nasýtených mastných kyselín v živočíšnom tuku. Sója sa mala stať perfektnou náhradou pre zdravší život a pre generáciu vegetariánov.

Fytoestrogény v sóji

V roku 1991 japonskí výskumníci zistili, že konzumácia už 30 gramov sóje denne počas jedného mesiaca vedie k zvýšenej sekrécii hormónov stimulujúcich štítnu žľazu – izoflavónov. Sto gramov sóje, teda pôvodne plánovaná maximálna denná odporúčaná dávka sóje, podľa výskumov obsahuje až 600 mg izoflavónov, čo je ekvivalent jednej antikoncepčnej tabletky. Dokonca už 45 mg izoflavónov spôsobí, že u žien pred menopauzou sa začnú objavovať biologické efekty menopauzy, vrátane redukcie tvorby hormónov, potrebných pre adekvátnu funkciu štítnej žľazy.

Dr. Fitzpatrick odhaduje, že deti, ktoré sú kŕmené len sójovými náhradami mlieka, skonzumujú denne ekvivalent piatich antikoncepčných tabletiek. Naopak, materské mlieko neobsahuje ani stopu po fytoestrogénoch, dokonca aj v prípade, že matka konzumuje sóju.

Zdroj- Newest Research On Why You Should Avoid Soy autoriek Sally Fallon & Mary G. Enig., www.mojprotein.sk

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom