Ako pripraviť vegetariánsky burger - recepty

Vegetariánsky hamburger, jedlo,
Vegetariánsky hamburger Thinkstock

Hamburger, cheeseburger, samý burger.. A v každom veľa mäsa. Hovädzieho, či bravčového a keď si ho nenameliete doma, tak ani neviete akého. Ale čo tak skúsiť alternatívu bez mäsa? Po týchto vegetariánskych receptoch, sa k tým mäsovým nebudete chcieť vrátiť.

Európsky vynález

Hamburger, napriek jeho zaradenosti k Američanom, vznikol napodiv v Európe- krajine s lepšími stravovacími návykmi ako majú obyvatelia „spoza mláky“.

Pôvodom z nemeckého Hamburgu, sa jeho predchodcom stal iba opečený mäsový karbonátok. V 19. storočí sa recept na túto pochúťku dostal do Ameriky, kde ho vylepšili tak, že tento kúsok mäsa vložili medzi dve žemle. Malo to čisto praktické dôvody a to- redukovať čas strávený pri jedle a možnosť jesť popri chôdzi.

Skúste hríby

Hlavne huba s názvom v Amerike zaužívaným ako Portobello, u nás Pečiarka- má tuhú a mäsitú konzistenciu, podobnú mäsu. Navyše sú šťavnaté a veľmi chutné.

Ako na to:

Rozkrájajte hubu na hrubšie plátky a pokvapkajte troškou balzamikového octa, osoľte a okoreňte. Sprudka opečte z oboch strán na olivovom oleji a nechajte chvíľku odpočinúť. Zatiaľ si nakrájajte rajčiny na plátky, červenú papriku a zmiešajte ovčí/ feta syr s bylinkami. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Na celozrnnú žemľu natrite jemnú vrstvu masla, položte huby, paradajky, syr a papriku, prikryte druhou časťou žemle a dajte na 8-10 minút zapiecť.

Čo tak špenát?

Špenát a feta je jedna z mála kombinácií, ktoré jednoducho nikdy človeka neprejdú. Tak prečo to neskúsiť ako burger?

Potrebujete

1 konzervu cíceru

1 vajce

120g feta syru

40g baby špenátu

čerstvo nasekanú petržlenovú vňat

veľkú červenú cibuľu- na kocky nakrájanú

soľ, korenie

Ako prvý krok predhrejte rúru na 190 stupňov celzia. Do mixéru vložte cícer spolu s vajíčkom a vymixujte dohladka, a dajte do misky. Pridajte všetky ostatné ingrediencie a premiešajte. Vytvarujte karbonátky a naukladajte na plech s papierom na pečenie. Pečte cca 40 minút. Žemľu potrite troškou masla a dajte na posledné 3 minúty zapiecť. Karbonátok vložte do žemle a pridajte zeleninu podľa chuti.

Brokolicový hamburger

Okrem skvelej chuti, má tento burger vitamín A, C, K, spolu so železom, magnéziom, vápnikom a beta-karoténom.

1/3 hrnčeka kuskusu

1 pohár vody

1 a pol pohára brokolicových ružičiek

2 lyžičky olivového oleja

1 pohár nasekanej cibule

konzervu cícera

kmín,soľ, korenie

trochu chlebovej mrveničky

1 lyžicu tahini pasty

Zohrejte rúru na 200 stupňov, uvarte kuskus podľa návodu na krabici, predvarte brokolicu, Na oleji opražte cibuľu, pridajte kmín, brokolicu, cícer a spolu chvíľku opečte na panvici. Zmes dajte do mixéra a zmixujte na hmotu, ktorá bude držať pokope. Pridajte kuskus a chlebové omrvinky, dochuťte a vytvarujte karbonátky, ktoré budete piecť v rúre približne 50 minút. Vložte do žemle s obľúbeným dresingom a zeleninou.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom