Originálne variácie chlebíčkov na raňajky či desiatu, aké ste ešte neochutnali

Originálne variácie chlebíčkov na raňajky či desiatu, aké ste ešte neochutnali
Originálne variácie chlebíčkov na raňajky či desiatu, aké ste ešte neochutnali Thinkstock

Rozmýšľate niekedy nad niečím originálnym na raňajky či desiatu a nemáte práve chuť miesiť, vaľkať, piecť? Skúste pripraviť pre vašich najbližších variácie chlebíčkov, aké ešte neochutnali.

Mám veľmi rada pumperniklový chlieb, ktorý je zdravý a má nižší kalorický index, ale ako podklad môžete použiť to čo je vášmu srdcu blízke. Ozdobiť ho domácim orieškovým maslom, domácim humusom, avokádom so zeleninkou, či s klíčkami. Skúste sa inšpirovať aj domácou pomazánkou z tekvice.

Pumperniklové obložené variácie chlebíkov 

Mirka Luberdová

Volám sa Mirka Luberdová a zdravému stravovaniu sa venujem viac ako 5 rokov. Vždy ma lákalo spoznať zákulisie vplyvu potravín na telo. Preto som sa rozhodla vyštudovať strednú zdravotnícku školu. Pravým impulzom však, aby som sa v tejto oblasti posunula ďalej, mi bolo ťažké ochorenie syna. Možnosti , ako mu pomôcť mimo medicínskej vedy , nebolo veľa, tak som sa rozhodla skúsiť ho podporiť tým, čo neodmysliteľne patrí k našim denným potrebám, a to konzumovanie jedla. Bolo úžasné sledovať, ako potraviny dokážu pomáhať a prispieť k liečeniu.

Ďalšou inšpiráciou mi je moja  ročná dcéra, ktorá s nadšením ochutnáva všetko, čo jej pripravím a ponúknem.  Miluje čistú chuť ovocia, zeleniny, obilnín, pohánky, pšena, rýb, vody či doma odšťavených štiav bez zásadného dochucovania. Neznámym jej nie je ani topinambura, batáty, mungo fazuľky, či ostatné pre jej vek akceptovateľné strukoviny.

Dnes sme zahlcovaní informáciami o prospešných funkciách rôznych finančne náročnejších potravín. To však nie je nevyhnutné pre to, aby sme sa zdravo stravovali. Niekedy stačí vymeniť spôsob úpravy danej potraviny a celkový efekt je úplne iný. Budem rada, ak sa mi podarí vás inšpirovať.

Sama som mala veľa otáznikov, čo konzumovať a čo je vlastne pravda. Tie sa mi však podarilo vyriešiť v škole výživy, kde som si spravila certifikáciu poradcu pre výživu a poradcu pre výživu tehotných žien a malých detí.

Poskytujem individuálne poradenstvo, kurzy varenia, vypracovanie jedálničkov na mieru aj pre vegánov, vegetariánov, či klasických konzumentov.

V prípade akýchkoľvek otázok ma neváhajte kontaktovať na maily luberdovam@gmail.com

4 kúsky pumpernikel chlebíka

Sladké variácie:

domáce orieškové maslo

banán

škorica

avokádo

kakao

jahody

jabĺčko

čučoriedky

Slané variácie:

avokádo

konopné semienka

tvaroh

sušený cesnak

paradajky

žeruchové klíčky

domáce bazalkové pesto

Tieto variácie berte ako inšpiráciu, ako inak môžu vyzerať sladké, či slané obložené chlebíky. Môžete zvoliť aj iný typ pečiva. Bolo by fajn, ak by to nebolo klasické biele pečivo. Sladké chlebíky môžete natrieť domácim orieškovým maslom a dochutiť ho čerstvým ovocím. Môžete na chlieb natrieť aj tenkú vrstvu avokáda rozmiešaného s kakaom a javorovým sirupom. Výborne chutia aj z ríbezľami a týmto avokádovým čoko krémom. Slané variácie sú chutné len tak s avokádom ochuteným morskou soľou a konopnými semienkami. Môžete si vytvoriť aj pomazánku s avokádom tvarohom, ľanovým olejom a červenou sladkou paprikou. Chutné, hoci kaloricky náročnejšie, je pripraviť avokádo rozmixované s polovicou čerstvého pretlačeného cesnaku a 3 lyžicami plnotučnej klasickej smotany. Opäť môžete posypať aj konopnými semienkami či čerstvými klíčkami.

CÍCEROVÝ HUMUS

200 g cíceru

koriander

morská soľ

1/2 strúčiku cesnaku

bobkový list

1-2 veľké lyžice olivového oleja

šťava z jedného vymačkaného citrónu

Možné dochutenie koreninami:

1/2 sladkej mletej papriky

1/2 malej lyžičky kari korenia

1/2 malej lyžičky čierneho korenia

1/2 malej lyžičky bieleho korenia

1/2 malej lyžice rasce

1/2 malej lyžičky kurkumy

Surový cícer dôkladne opláchneme a necháme namočený v studenej vode aspoň 8 hodín. Následne ho môžeme opäť opláchnuť a dáme variť do osolenej vody s bobkovým listom. Uvarený cícer rozmixujeme na kašu. Nechajte pár celých kúskov cíceru bokom, je to príjemné ich nakoniec prihodiť do humusu. Cícerovú pastu už následne dochuťte podľa vlastnej chuti. Najlepšie chutí vychladený.

Pomazánka zo žltej tekvice

1 stredná cuketa

1 jarná cibuľka

1/2 strúčik cesnaku

3 lyžice feta syru

ghee maslo

himalájska soľ

korenie

kurkuma

čerstvý kôpor

pažítka

klíčky

Jarnú cibuľku orestujeme na ghee masle a pridáme očistenú na kocky pokrájanú cuketu. Všetko spolu dusíme 10 minút. Dochutíme koreninami a necháme vychladnúť. Do vychladenej pomazánky pridáme fetu a dáme odstáť do chladničky aspoň na jednu hodinu. Pomazánku môžeme tesne pred podávaním ozdobiť čerstvým kôprom, alebo použiť čerstvo posekanú pažítku. Hodia sa na ozdobenie aj klíčky žeruchy.

Pekanové domáce maslo

50 g pecanových orechov

1 veľká lyžica kokosového tuku

2 bôby nepraženého kakaa

1 lyžička pšeničného sirupu

Pekanové orechy si popražíme na suchej teflónovej panvici. Pozor, aby vám neprihoreli, stačí pár minút na slabom ohni. V mixéry ich posekáme spolu s kakaovými bôbmi na prášok. Potom pridáme kokosový tuk a pšeničný sirup. Všetko opäť spolu zmiešame v mixéry. Hotovú zmes dáme do sklenenej nádoby a odložíme do chladničky.

Mirka Luberdová

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom