Ako pripraviť karfiolový koláč s parmezánom: Pôstny recept

karfiolový koláč s parmezánom
Karfiolový koláč s parmezánom: pôstny recept Thinkstock

Ideálnym pohostením pre šibačov je slaný koláč. Vyskúšajte napríklad netradičnú kombináciu karfiolu a parmezánu. Na koláči si pochutia si aj zarytí odporcovia zeleniny!

Ingrediencie:

(koláčová forma o priemere 28 cm)

cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 100 ml olivového oleja
  • 30 ml vlažnej vody
  • soľ
  • náplň:
  • 1 stredne veľký karfiol
  • 4 vajcia
  • 40 g najemno nastrúhaného parmezánu alebo syru Gran Moravia
  • 200 ml sójovej smotany na varenie
  • olivový olej
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • himalájska ružová soľ
  • čerstvo mleté korenie
  • štipka mletého muškátového kvetu

Do misky kuchynského robota nasypte všetky suroviny na cesto vypracujte vláčne cesto. Z cesta vytvorte bochníček, zabaľte ho do potravinár fólie a nechajte hodinu odležať v chladničke.

Medzitým si predhrejte rúru na 170 stupňov. Karfiol rozoberte na ružičky a rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.

Karfiol osoľte, pridajte rozmarín a všetko pokvapkajte olivovým olejom. Plech vložte do rúry a pečte cca 20 minút do zlata.

Hneď ako je karfiol upečený, vyberte ho z rúry a pusťte sa do prípravy cesta. Cesto vytiahnite z chladničky, vyválkajte z neho placku a preneste ju do koláčovej formy. Cesto vytvarujte tak, aby bolo vo všetkých záhyboch a siahalo až po okraj. Dno cesta popichajte na niekoľkých miestach vidličkou a pečte v rúre 30 minút. Medzitým zmiešajte v miske vajce, smotanu, parmezán, soľ, korenie a muškátový kvet. Na dno predpečeného cesta rozprestrite upečený karfiol a všetko zalejte pripravenou zmesou.

Koláč vložte späť do rúry a pečte ďalších 20 minút.

Hotový koláč podávajte ešte teplý.

Recept  pripravila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom