Poznáte hovädzie mäso? Tu je rozdelenie jeho častí a ich stručná charakteristika

Čerstvé hovädzie mäso
Foto: Meatbox

Hamburger, guláš alebo steak, to všetko sú chutné jedlá, kde je základnou surovinou hovädzie mäso. Je šťavnaté, mäkké a ideálne na spracovanie viacerými spôsobmi od varenia až po grilovanie. Na každý pokrm sa ale používa iná časť hovädzieho mäsa.

Vyhľadávané a bohaté na živiny

Hovädzie mäso patrí k vyhľadávaným druhom, najmä pokiaľ ide o reštaurácie. Populárne steaky, tatársky biftek alebo aj guláš sú pochúťky, ktoré sú častou a populárnou voľbou na jedálnom lístku. Zabudnúť nemožno ani na čoraz populárnejšie burgery.

Toto mäso je však nielen chutné, ale aj veľmi výživné. Patrí k mimoriadne cenným zdrojom bielkovín a naopak, obsahuje oveľa menej tukov, ako sa o ňom traduje. Je tiež komplexným zdrojom všetkých dôležitých aminokyselín, z minerálov sú obsiahnuté zinok, selén, horčík a železo, z vitamínov veľmi dôležitý vitamín B12 a aj vitamín E.

Rozdelenie mäsa podľa častí

V potravinách aj v reštauráciách narazíte na hovädzie mäso z jalovíc, mladých býkov, volov aj teliat. Každé z nich sa mierne líši farbou, chuťou a štruktúrou.

Tu sú najviac používané časti hovädzieho mäsa:

Sviečkovica: Ide o najjemnejšie a najkrehkejšie mäso z hornej časti chrbta. Hrubší koniec sa nazýva tiež palec, tenší naopak špička. Mäso je populárne pre rýchlu prípravu, najmä na steaky alebo medailónky, no používa sa aj na prípravu tatárskeho bifteka. Zo špecialít je známe jej použitie na carpaccio, filet mignon alebo chateaubriand.

Vrchný šál: Medzi kvalitné časti hovädziny sa zaraďuje aj mäso označené ako vrchný šál, niekedy tiež frikando. Nachádza sa v zadnej časti chrbta za sviečkovicou a má pomerne široké využitie. Túto časť mäsa možno dusiť aj piecť, bez problémov z tohto mäsa spravíte rôzne špízy, zatočené závitky aj rezne, ktoré môžete následne grilovať s korením.

Roštenka: Roštenka je tiež známou časťou hovädzieho mäsa. Nízka roštenka patrí k najkvalitnejšej časti hovädziny a možno ju piecť aj dusiť v celku. Robia sa z nej známy roast beef aj pečienka pripravovaná na anglický spôsob. Vysoká roštenka, ktorá sa nachádza bližšie ku krku, je ideálna na prípravu steakov, spolu s krkom zas na varenie.

Orech: Na pultoch mäsiarstiev možno nájsť z hovädzieho mäsa v ponuke aj orech. Delí sa na malý a veľký a patrí k najjemnejším častiam mäsa zo stehna. Malý orech je vhodný na jemné steaky a carpaccio, možno ho grilovať a výsledkom je šťavnatý a chutný steak. Z veľkého orechu viete pripraviť skvelé dusené pečienky, závitky alebo rolády.

Pliecko: Na dusenie, varenie aj pečenie sa hodí hovädzie pliecko. Kým to vysoké je ideálne práve na dusenie a pečenie, okrúhle pliecko môžete uvariť a podávať s omáčkami bylinkového typu, napríklad s kôprovou alebo chrenovou. Z pliecka spravíte aj skvelý steak, napríklad s koreninami, veľmi známym receptom je znojemské pliecko.

Pozerajte na pôvod a kvalitu mäsa

Nielen to, ktorú časť hovädziny použijete, ale aj to, akého je pôvodu, má vplyv na chuť a výživovú hodnotu mäsa. Najlepšou voľbou je bio hovädzie mäso.

Mäso tohto pôvodu je zárukou zachovania kvality, najmä pokiaľ ide o kŕmenie hovädzieho dobytka. Značka bio znamená, že dobytok sa pasie voľne, v krmive sa nepoužívajú antibiotiká, rastové hormóny, kukuričná siláž alebo GMO zložky.

Sviečkovica, roštenka, pliecko, orech aj vrchný šál, všetky tieto časti hovädzieho mäsa vám v prípade bio kvality budú chutiť oveľa viac a budete z nich mať aj viac živín. Ak by ste ich chceli skúsiť, nemusíte pre ne dokonca už ani nikam osobne chodiť. Stačí si ich objednať, donášková služba bio hovädzieho mäsa funguje už aj na Slovensku.

Informačný servis

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom