Prenasleduje vás chuť na sladké? Zbavte sa jej raz a navždy!

Zdravie
shutterstock

Vypestovali ste si závislosť na sladkom? Aj večnej túžbe po sladkej dobrote sa dá zbaviť.

Pocit „závislosti“ na sladkom má dva stupne. Prvý môžeme nadľahčene porovnať so závislosťou na hocičom inom. Telo si postupne zvyká a vyžaduje vyššiu a vyššiu dávku. Napríklad závislosť na káve (kofeíne). Preto aj na sladkosti si telo zvykne a časom chcete viac a viac.

Druhý rozmer je taký, že sa stávate závislá na svojich zvykoch. Napríklad koláčik o desiatej, čokoláda večer pri televízore, alebo zákusok ku káve. Ani nie ste tak závislá na sladkom, ako na svojich rituáloch a pokiaľ by sme si maškrtu nedali, necítili by sme sa dobre.

Cukor funguje ako droga a touto závislosťou trpia väčšinou ženy. Americkí vedci prišli na to, že na vine môže byť mozog, ktorý si zvykol na vysoké dávky cukru. Sladkosti totiž zvyšujú hladinu sérotonínu v mozgu, látky, ktorá navodzuje pocit šťastia a pohody. Keď cukor obmedzíte alebo úplne vylúčite, dostavia sa abstinenčné príznaky, ktoré sa môžu prejaviť nervozitou, úzkosťou až triaškou. No potom už nestačí doplniť bežnú dávku, mozog si žiada až o tretinu viac.

Väčšinou sa stávame závislí na nezdravých veciach. Dá sa to však zmeniť. Je to len o zvyku a pár správnych krokoch, aby ste sa aj vy dopracovali ku krajšej a zdravšej postave.

Načo cukor? Používajte zdravé sladidlá!

Ako potlačiť chuť na sladké a schudnúť:

– Jedzte pravidelne počas celého dňa

– Nemajte doma odložené tajné zásoby – čo oči nevidia, to nezjedia

– Pite veľa vody a jedzte veľa vlákniny (ovocie a zelenina)

– Pokiaľ to nezvládate, znížte jednotlivé porcie o polovicu, kúpte si napr.50 gramovú čokoládu namiesto 100 gramovej.

– Športujte – má to výborný psychologický efekt

– Nakúpte si zdravé potraviny podľa vopred vypracovaného zoznamu

– Dodávajte telu dostatok tekutín v podobe vody a nesladených čajov

– Vyplňte si svoj voľný čas, aby ste nesiahali po sladkom len z nudy

Nadmerná spotreba cukru je zodpovedná nielen za tvorbu zubných kazov a obezitu, ale aj za kvasinkové ochorenia, choroby srdca a ciev či niektoré typy rakoviny.

Priberanie z cukru je špecifické tým, že tukové zásoby sa ukladajú na najnebezpečnejšej partii – na bruchu, čo zvyšuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky. Cukor zároveň znižuje účinky hormónu leptínu, ktorý telu signalizuje, že je sýte, preto máme tendenciu jesť viac, ako naozaj potrebujeme. Zároveň poškodzuje pečeň podobne ako alkohol.

Cukor neprospieva ani ženskej kráse. Reaguje s kolagénom, urýchľuje starnutie pokožky, tvorbu vrások a podieľa sa aj na tvorbe pigmentových škvŕn. Nadbytok jednoduchých cukrov zhoršuje pamäť a koncentráciu, spôsobuje výkyvy nálady a môže byť aj príčinou depresií.

Tri pravdy o umelých sladidlách

Nekalorické náhrady cukru:

Umelé sladidlá, ako sú sacharín či cyklamát, majú rôzne chemické zloženie aj intenzitu sladkej chuti. Neobsahujú takmer žiadne kalórie, no ovplyvňujú chuť potravín, preto sa väčšinou používajú ich kombinácie. Podľa odborníkov sú bezpečné, majú však stanovené maximálne denné množstvo.

Hitom 21. storočia sa stala stévia. Je to nový typ sladidla na prírodnej báze. Tieto látky sa získavajú z rastlinky, ktorá je 200- až 300-krát sladšia ako cukor. Stéviové sladidlá neškodia zubom, sú nízkokalorické a vhodné aj pre diabetikov.

Podľa niektorých teórií umelé sladidlá môžu negatívne ovplyvniť prirodzenú schopnosť tela reagovať na prísun energie. Pri ich pravidelnom používaní organizmus údajne prestáva rozlišovať medzi nízkoenergetickými a vysoko energetickými pokrmami, čo môže viesť k prejedaniu sa.

Naučte sa preto ovládať svoju chuť na sladké a predchádzajte jej pravidelným stravovaním a pohybom. Vytvoríte si tak novú a zdravšiu formu závislosti- na zdravom životnom štýle.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom