Recept na cibuľový koláč so slaninou: Recepty starých mám

cibuľový koláč so slaninou
cibuľový koláč co slaninou: recept Thinkstock

Na Cibuľový koláč so slaninou budeme potrebovať:

Spotreba surovín a prísad na jeden plech alebo na väčšiu kruhovú formu:

20 g droždia, 300 g polohrubej múky, 1/8 l vlažného mlieka, 80 g masla, 1 čajová lyžička soli,

1 a 1/2 kg cibule, 100 g prerastenej slaniny, 1/4 l kyslej smotany, 1 polievková lyžica rasce, štipka soli, maslo na vymastenie plechu

Postup:

Plech na pečenie vymastíme. Múku preosejeme do misy, uprostred vyhĺbime jamku, rozdrobíme do nej droždie a zmiešame s troškou múky a mlieka.

Prikrytý kvások necháme 15 minút kysnúť. Do kvásku pridáme zvyšné mlieko, roztopené maslo, soľ a s celým množstvom múky vypracujeme na cesto. Cesto vytrepávame varechou tak dlho, kým sa netvoria bublinky. zakryté cesto necháme 40 minút kysnúť. Rúru vyhrejeme na 200 °C.

Cibuľu pokrájame alebo postrúhame na strúhadle. Slaninu pokrájame na kocky, opečieme na panvici, pridáme cibuľu a opražíme do zlatožlta. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a položíme na plech. Do cibuľovej zmesi primiešame vajcia, smotanu, soľ a rascu a natrieme na cesto. Koláč znovu necháme asi 15 minút kysnúť.

Pečieme 20 až 30 minút na prostrednej priečke rúry. Cibuľový koláč podávame teplý.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom